GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jugopetrol i Ina najveći igrači na crnogorskom naftnom tržištu

Jugopetrol i Ina najveći igrači na crnogorskom naftnom tržištu
PRIHODI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 20:59
Autor: SEEbiz / investitor.me
PODGORICA - U Crnoj Gori, zemlji koja se danas nosi sa javnim dugom od preko 100 odsto bruto domaćeg proizvoda, prema podacima regionalne bonitetne kuće CompanyWall, a na bazi dostavljenih finansijskih izveštaja za 2020. godinu, najveća naftna kompanija po prihodima Jugopetrol.

Ina je ostvarila 87.011.466 eura prihoda u 2020. godini.

Slijede je takođe snažni naftaši – INA (72.941.909 eura prometa), Petrol Crna Gora (24.302.770 eura), Lukoil CG (23.146.026 eura) i Avio petrol (22.972.452 eura), piše Investitor.me.

Prema procjeni analitičara portala Biznis.rs, ako promet crnogorskih naftaša uporedimo sa kompanijama iz susjedne Bosne i Hercegovine, u startu se vidi ogromna razlika, zbog nesrazmjere u veličini tržišta između dvije zemlje.

U Crnoj Gori – pet najvećih učesnika na tržištu nafte i naftnih derivata ima ukupne prihode od 230.374.623 eura. U BiH je prihod najvećih pet puta veći, odnosno 1.166.677.542 eura. Ali, ako posmatrane prihode pet najvećih u dve države stavimo u odnos po glavi stanovnika, vidjećemo da BiH ima 3,301 milion stanovnika, a Crna Gora 622.000 – odnosno baš pet puta manje. Iz ovoga se može zaključiti da su, zapravo, ova dva tržišta vrlo slična, ocjena je analitičara portala Biznis.rs.

Prema podacima CompanyWall-a, a na osnovu dostavljenih finansijskih izvještaja za prošlu godinu, u BiH je, po prometu, najveća naftna kompanija Holdina (435.637.811 eura), a prate je Hifa oil (200.233.840 eura), G petrol (197.227.234 eura), Petrol BiH (178.783.027 eura) i Hifa petrol (154.795.630 eura).

U prošloj, za naftne kompanije posebno turbulentnoj godini, najveća crnogorska firma u sektoru nafte i naftnih derivata – Jugopetrol, ostvarila je dobit od 2.570.008 eura. Međutim, za puno razumijevanje stanja na ovom tržištu, treba, imati u vidu da su dvije od pet najvećih ostvarile gubitak (INA i Lukoil).

I tamo gde je ostvaren profit, profitna ostvarenja pet najvećih naftnih kompanija u Crnoj Gori nijesu na zadovoljavajućem nivou. Naime, profitna marža, odnosno udio profita u prihodima je svega 1,02 odsto. Dakle, posmatrano na nivou pet najvećih igrača na tržištu naftnih derivata u ovoj državi, da se desilo bilo kakvo negativno pomjeranje parametara, odnosno troškova ili prihoda za još samo jedan procenat, njihov prosjek na tržištu Crne Gore bi bio negativan.

Tagovi: Jugopetrol, kompanija Ina, Lukoil, Petrol
PROČITAJ I OVO
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
PLIN
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
ZAGREB - Europa neće moći nadoknaditi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta plina te će u jesensko-zimsku sezonu ući s nedostatkom plina u tim skladištima, izjavio je u petak predsjednik uprave ruskog plinskog koncerna Gazproma Aleksej Miller.
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.
Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
STRUJA
Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
PARIZ - Francuska vlada planira jednokratno isplatiti po 100 eura 5,8 milijuna kućanstava koja primaju vaučere za energiju kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju, najavili su iz ureda premijera.
Eqtec kupio još jedno postrojenje za rasplinjavanje otpada u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Eqtec kupio još jedno postrojenje za rasplinjavanje otpada u Hrvatskoj
ZAGREB - Eqtec Plc, sa sjedištem u Irskoj, priopćio je kako je dovršio kupnju postrojenja za pretvaranje otpada u energiju snage 1,2 MW u Karlovcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE