GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako hrvatski znanstvenik poboljšava fotonaponske panele?

Kako hrvatski znanstvenik poboljšava fotonaponske panele?
ZNANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 07:47
Autor: SEEbiz / vidi.hr
LONDON - Znanstveni časopis Journal of Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems objavio je novi znanstveni rad konstruktora tvrtke Include dr.sc. Filipa Grubišića Čabe na temu “Utjecaj količine dobivene električne energije na pad temperature fotonaponskog panela: numerički i eksperimentalni rezultati” (Influence of Electrical Yield on Temperature Drop of the Photovoltaic Panel: Numerical and Experimental Findings).

U ovom modelu, dr. sc. Filip Grubišić Čabo s timom stručnjaka, uspješno je demonstrirao međuovisnost između radne temperature fotonaponskog panela i dobivene električne energije.

Prilikom objave rada, dr. sc. Filip Grubišić Čabo je izjavio:

“Ovaj rad rezultat je interdisciplinarne suradnje započete za vrijeme mog poslijediplomskog studija, te nastavljene u Includeu, a s ciljem da se što točnije modelira rad fotonaponskog panela u stvarnim uvjetima. Kvalitetniji model rada fotonaponskog panela omogućiti će daljnje usavršavanje fotonaponske tehnologije, a što će u konačnici dovesti do učinkovitije proizvodnje električne energije iz fotonaponskih sustava. Ovo je nešto što smo u Includeu prepoznali kao ključan aspekt budućeg istraživanja i razvoja, s obzirom na to da se naša urbana oprema u velikoj mjeri napaja upravo iz fotonapona. Ovdje je riječ o višegodišnjem istraživanju, u kojem rame uz rame sudjeluju stručnjaci iz polja elektrotehnike i strojarstva, kao i stručnjaci iz industrije.”

Dr. sc. Filip Grubišić Čabo bavi se primijenjenom termodinamikom, upravljanjem toplinom i obnovljivim izvorima energije. Doktorirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) na temu pasivne tehnike hlađenja fotonaponskih sustava. Naime, kako Filip objašnjava, fotonaponski sustavi na nižoj operativnoj temperaturi daju više struje, te ih je stoga interesantno hladiti. Također, osim rada u Includeu, pridruženi je član Laboratorija za termodinamiku i energetsku efikasnost pri FESB-u u Splitu čiji je voditelj prof. dr. sc. Sandro Nižetić gdje trenutno rade na unaprijeđenom modelu fotonaponskih panela.

Važnost znanstvenog rada u Include istaknuo je i Ivan Mrvoš, predsjednik uprave tvrtke:

“U proteklom razdoblju zaposlenici naše tvrtke sudjelovali su u izradi nekoliko znanstvenih radova, a čak je i sama tvrtka bila tema jednog znanstvenog rada. Od početka gradimo odnose s akademskom zajednicom i iznimno smo ponosni što zapošljavamo doktore znanosti, te što ih financijski možemo poduprijeti u njihovu radu.”

Tagovi: fotonaponski paneli, Journal of Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems, Filip Grubišić Čabo, soolarna energija, Include,
PROČITAJ I OVO
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 70 dolara, potaknute ublažavanjem koronamjera u SAD-u i dijelovima Europe koje najavljuje snažniju potražnju za gorivom u ljetnoj sezoni.
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
DONACIJE
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
ZAGREB - Ina će ove godine zdravstvenim institucijama donirati 1,4 milijuna kuna, svjesna iznimnih okolnosti u kojima se zdravstveni sustav nalazi zbog pandemije koronavirusa, priopćeno je u srijedu iz domaće naftne kompanije.
Njemačka povećava kupnju ruskog plina
PLIN
Njemačka povećava kupnju ruskog plina
BERLIN - Njemačka, tradicionalni najveći kupac ruskog plina u Europi, u ožujku je od ruskog državnog plinskog koncerna Gazproma kupila 66,3 posto više plina nego u istom lanjskom mjesecu odnosno 4,44 milijarde kubičnih metara, pokazuju u srijedu objavljeni podaci ruske savezne carinske službe.
Završen remont NE Krško, od jutros je ponovo u mreži
REMONT
Završen remont NE Krško, od jutros je ponovo u mreži
KRŠKO - Nuklerana elektrana Krško (NEK) jutros je ponovno priključena u elektroenergetski sustav, a nakon redovnog remonta koji je trajao nešto više od mjesec dana, izvijestili su iz NEK-a.
EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
OIE
EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
BRUXELLES - Rani nacrt predstojeće EU Direktive o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine čak 38-40% energije dobiva iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udio sunčeve energije, vjetra i ostalih obnovljivih izvora u europskom energetskom miksu do kraja desetljeća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE