GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kalifornija planira prekinuti crpljenje nafte do 2045. godine

Kalifornija planira prekinuti crpljenje nafte do 2045. godine
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - Kalifornijski guverner Gavin Newsom u petak je naložio svojoj administraciji da poduzme korake čiji je krajnji cilj prekinuti bušenja i crpljenje nafte do 2045. godine te postupno, u roku od tri godine, zabraniti izdavanje novih dozvola za taj posao u jednoj od najvećih američkih država.

Kalifornijski dužnosnici još uvijek raspravljaju o načinu na koji će to provesti u djelo, no poznato je da će se plan realizirati u sklopu plana Climate Change Scoping, čiji je cilj smanjiti emisiju stakleničkih plinova i postići ugljičnu neutralnost do 2045. godine.

Newsom je pod velikim pritiskom ekoloških aktivista i političara s progresivnim stajalištima koji smatraju da je crpljenje nafte i plina u suprotnosti s ciljevima ove američke savezne države, a to je borba protiv klimatskih promjena i izbjegavanje fosilnih goriva.

Od osamdesetih godina prošlog stoljeća proizvodnja nafte u Kaliforniji neprestano se smanjuje, dijelom i zbog strogih ekoloških standarda.

No vladini podaci ukazuju na to da je ta država još uvijek sedmi najveći američki proizvođač sirove nafte, drugi najveći potrošač nafte i područje u kojemu se nalazi više desetaka prerađivačkih kapaciteta.

I kalifornijska politika klimatskih promjena među 'najagresivnijima' je među američkim saveznim državama. Jedan od ciljeva je zabrana proizvodnje automobila na benzinski pogon do 2035. godine.

Bilo kako bilo, Kalifornija se prva obvezala da će prekinuti crpljenje nafte i, premda je 2045. još vrlo daleko, ovaj je potez svojevrstan dokaz o posvećenosti lokalnih političara čistoj energiji.

Tagovi: Kalifornija, crpljenje nafte, nafta
PROČITAJ I OVO
Geotermalna elektrana: Rat za 1,4 milijarde kuna
SUKOB BIVŠIH PARTNERA
Geotermalna elektrana: Rat za 1,4 milijarde kuna
ZAGREB - Bitka za najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, pa i u Europi, koja će u sljedećih deset godina ostvariti prihod veći od milijardu kuna na račun državnih poticaja, odvija se među donedavnim partnerima.
Mihajlović: Država će subvencionisati ugradnju solarnih panela
SOLARNI PANELI
Mihajlović: Država će subvencionisati ugradnju solarnih panela

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela biti pojednostavljena novim zakonima o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije i da će se cela procedura završavati u četiri koraka.

Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
OTKRIĆA
Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na samitu G7 u Engleskoj da dobro napreduju razgovori sa Sjedinjenim Državama o plinovodu Sjeverni tok 2.
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE