GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katar i Njemačka potpisali sporazum o opskrbi plinom

Katar i Njemačka potpisali sporazum o opskrbi plinom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2022 / 18:51
Autor: SEEbiz / DPA
DOHA - Katarski energetski div Qatar Energy sklopio je višegodišnji ugovor o isporuci ukapljenog prirodnog plina (LNG) Njemačkoj, s početkom isporuka predviđenim za 2026. godinu, potvrdio je katarski ministar energetike Saad Sharida al-Kaabi.

Katarska će tvrtka plin prodavati američkoj tvrtki Conoco Phillips, koja će ga potom isporučivati u Brunsbitel, na ušću Elbe u Sjeverno more. Isporuke će započeti 2026. i trajat će najmanje 15 godina, s do dva milijuna tona plina godišnje, rekao je ministar u utorak na potpisivanju ugovora u Dohi.

Al Kaabi je rekao da su ovo prvi višegodišnji ugovori za opskrbu ukapljenog plina Njemačkoj, koji će pridonijeti dugoročnoj energetskoj sigurnosti Njemačke i Europe.

"Ovo je konkretan dokaz (...) našeg angažmana u korist Nijemaca", rekao je ministar. Čelnik Conoco Phillipsa dodao je da će se plin u Njemačkoj nuditi različitim kupcima.

Al Kaabi je rekao da Qatar Energy također pregovara s njemačkim tvrtkama o dodatnim isporukama plina.

"Imamo dobre odnose s njemačkim tvrtkama i njemačkom vladom", rekao je ministar. Plin na koji se ugovor odnosi dolazi iz dva nalazišta u obali te države Perzijskog zaljeva.

Njemačka nastoji ruski plin zamijeniti uvoznim tekućim plinom, za što gradi i nekoliko terminala na Sjevernom i Baltičkom moru.

Katar je jedan od najvećih svjetskih izvoznika ukapljenog plina, a taj bogati emirat, nakon Rusije i Irana, ima treće najveće rezerve plina u svijetu.

Katar i Iran dijele najveće plinsko polje na svijetu, koje se nalazi u Perzijskom zaljevu, u moru između dviju zemalja. Katar najveći dio plina izvozi u Aziju, prvenstveno u Japan, Južnu Koreju i Indiju.

Emirat je nedavno potpisao višegodišnji ugovor s Kinom, prema kojem Qatar Energy planira isporučiti ukupno 108 milijuna tona tekućeg plina kineskom koncernu Sinopec (Sinopec) u sljedećih 27 godina.

Ministar Al Kaabi naglasio je da je to najduži ugovor o plinu u povijesti industrije tekućeg plina.

Tagovi: Qatar Energy, plin, Njemačka, Conoco Phillips
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE