GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina najavila prodaju nafte iz strateških rezervi

Kina najavila prodaju nafte iz strateških rezervi
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineska uprava za državne rezerve najavila je prodaju nafte na tržištu putem javne dražbe kako bi ublažila pritisak visokih troškova sirovina na domaće rafinerije.

Uprava će prvi puta prodavati naftu iz rezervi, navodi se u priopćenju objavljenom u četvrtak, uz napomenu da će naftu prodavati postupno, uglavnom integriranim rafinerijskim i kemijskim postrojenjima.

To potencijalno isključuje sudjelovanje manjih, neovisnih rafinerija u dražbama.

Tim potezom "bolje će stabilizirati ponuda i potražnja na domaćem tržištu i zajamčiti energetska sigurnost zemlje", dodala je vlada, ne precizirajući koliko nafte planiraju prodati ni kada namjeravaju održati dražbe.

Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, ali je vrlo tajnovita kada su u pitanju njezine strateške naftne rezerve.

Peking je ove godine u više navrata poduzimao korake kako bi zauzdao rast cijena ključne robe i čak je prvi puta u više od 10 godina prodavao metale iz državnih rezervi kako bi smanjio troškove proizvođača.

Iznenadna najava prodaje naftnih rezervi vremenski se poklopila sa snažnim rastom cijena referentne sirove nafte Brent, za oko 40 posto u ovoj godini, zbog oporavka potražnje za energentima nakon kolapsa izazvanog koronavirusnom krizom u 2020.

"Vijest o strateškim naftnim rezervama vremenski se poklopila s prekidom rada Shellove platforme Mars što je primoralo najveće kineske tvrtke da potraže alternativne opcije budući da je otkazan dobar dio od 10-12 milijuna barela kupljenih od platforme Mars za utovar u rujnu i listopadu", rekao je analitičar Energy Aspectsa Liu Yuntao.

Royal Dutch Shell zatvorio je platformu Mars u Meksičkom zaljevu krajem prošlog mjeseca u očekivanju uragana Ida, podsjeća Reuters.

Liu predviđa da će Kina prodavati najviše 10 do 15 milijuna barela po dražbi.

Konzultantska kuća Energy Aspects početkom je srpnja procijenila da kineske strateške rezerve sadrže 220 milijuna barela sirove nafte, što odgovara dvotjednoj potražnji.

Kina je zadnji put objavila podatke o strateškim naftnim rezervama 2017. godine, kada je tamošnji državni zavod za statistiku izvijestio da su izgradili devet skladišnih baza ukupnih kapaciteta 37,73 milijuna prostornih metara, odnosno 237,66 milijuna barela sirove nafte.

Tagovi: nafta, kineska nafta, strateške rezerve
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE