GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina najavila prodaju nafte iz strateških rezervi

Kina najavila prodaju nafte iz strateških rezervi
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineska uprava za državne rezerve najavila je prodaju nafte na tržištu putem javne dražbe kako bi ublažila pritisak visokih troškova sirovina na domaće rafinerije.

Uprava će prvi puta prodavati naftu iz rezervi, navodi se u priopćenju objavljenom u četvrtak, uz napomenu da će naftu prodavati postupno, uglavnom integriranim rafinerijskim i kemijskim postrojenjima.

To potencijalno isključuje sudjelovanje manjih, neovisnih rafinerija u dražbama.

Tim potezom "bolje će stabilizirati ponuda i potražnja na domaćem tržištu i zajamčiti energetska sigurnost zemlje", dodala je vlada, ne precizirajući koliko nafte planiraju prodati ni kada namjeravaju održati dražbe.

Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, ali je vrlo tajnovita kada su u pitanju njezine strateške naftne rezerve.

Peking je ove godine u više navrata poduzimao korake kako bi zauzdao rast cijena ključne robe i čak je prvi puta u više od 10 godina prodavao metale iz državnih rezervi kako bi smanjio troškove proizvođača.

Iznenadna najava prodaje naftnih rezervi vremenski se poklopila sa snažnim rastom cijena referentne sirove nafte Brent, za oko 40 posto u ovoj godini, zbog oporavka potražnje za energentima nakon kolapsa izazvanog koronavirusnom krizom u 2020.

"Vijest o strateškim naftnim rezervama vremenski se poklopila s prekidom rada Shellove platforme Mars što je primoralo najveće kineske tvrtke da potraže alternativne opcije budući da je otkazan dobar dio od 10-12 milijuna barela kupljenih od platforme Mars za utovar u rujnu i listopadu", rekao je analitičar Energy Aspectsa Liu Yuntao.

Royal Dutch Shell zatvorio je platformu Mars u Meksičkom zaljevu krajem prošlog mjeseca u očekivanju uragana Ida, podsjeća Reuters.

Liu predviđa da će Kina prodavati najviše 10 do 15 milijuna barela po dražbi.

Konzultantska kuća Energy Aspects početkom je srpnja procijenila da kineske strateške rezerve sadrže 220 milijuna barela sirove nafte, što odgovara dvotjednoj potražnji.

Kina je zadnji put objavila podatke o strateškim naftnim rezervama 2017. godine, kada je tamošnji državni zavod za statistiku izvijestio da su izgradili devet skladišnih baza ukupnih kapaciteta 37,73 milijuna prostornih metara, odnosno 237,66 milijuna barela sirove nafte.

Tagovi: nafta, kineska nafta, strateške rezerve
PROČITAJ I OVO
Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara, budući da je smanjena opskrba u SAD-u zasjenila strahovanja da bi eventualna propast velike kompanije za razvoj nekretnina mogla naštetiti kineskom gospodarstvu.
Španjolska: EU mora članicama pomoći u obuzdavanju cijena energije
INICIJATIVE
Španjolska: EU mora članicama pomoći u obuzdavanju cijena energije
MADRID - Europska komisija trebala bi utvrditi smjernice kako bi pomogla državama EU-a da reagiraju na skok cijena struje, ne kršeći europske propise, smatra Španjolska, predloživši i kontrolu špekulanata na tržištu ugljika u EU i formiranje rezervi plina.
EPCG raspisala tender u projektu Solari vrijedan 19,9 miliona eura
TENDERI
EPCG raspisala tender u projektu Solari vrijedan 19,9 miliona eura
PODGORICA - Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30 kilovata (kW).
Norveška povećava izvoz plina u Europu
PLIN
Norveška povećava izvoz plina u Europu
OSLO - Norveška će dopustiti energetskoj kompaniji Equinor i njezinim partnerima da povećaju izvoz plina s dva polja na moru u sljedećih 12 mjeseci u kontekstu zabrinutosti zbog niskih europskih zaliha koje su potaknule skok cijena.
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, više od 3 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, više od 3 posto
ZAGREB - Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, drugoga zaredom, i kreću se oko najviših razina u više od mjesec dana jer se oporavak proizvodnje od uragana u Meksičkom zaljevu odvija sporije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE