GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina postaje glavni igrač na tržištu plina

Kina postaje glavni igrač na tržištu plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 19:25
Autor: SEEbiz
PEKING - Zamjena ugljena čistijim izvorima energije u Kini velika je prilika za pružatelje ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Kina je u srpnju ostvarila povijesni rekord po uvozu plina, zakupivši ogromne količine plina koji se dostavlja plinovodima, ali i LNG-a. Carinska uprava je objavila da je Kina u srpnju uvezla 12,25 mlrdm m3 plina, ili 27% više nego u istom mjesecu lani, ili 13% više nego u lipnju. Isporuke LNG-a prema Kini porasle su za 7 mlrd. m3, a plin iz plinovoda za 5 mlrd. m3

Prirodni plin je fosilno gorivo, ali sagorijeva okoliš puno nižim emisijama CO2 od naftnih derivata ili ugljena.

Istodobno, tradicionalni korisnici nafte i ugljena mogu se preusmjeriti na plin relativno jednostavnim tehnološkim mjerama. Zbog ovih karakteristika smatra se izvorom energije koji može olakšati prijelaz na energiju s niskim udjelom ugljika, pa stoga ne čudi što je Kina posljednjih godina postala jedan od najvećih korisnika prirodnog plina, s brzim razvojem koji se više ne temelji na ugljenu nego na čistijim izvorima energije. Kina nema dovoljno veliku domaću proizvodnju plina i to je prilika za izvoznike.

Prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) također je sve konkurentniji u pogledu opskrbe cjevovodima. Mnoge su kompanije stoga strateški usmjerile svoje ambicije prema kineskom tržištu od kojeg se u budućnosti očekuje mnogo.

Kina iduće godine planira postati najveći svjetski uvoznik LNG-a. Sada je to Japan koji je LNG počeo uvoziti još prije pola stoljeća i ondje ima udio od 40% u proizvodnji energije. Taj će udio samo rasti jer Japan nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi ne može više računati na širenje proizvodnje energije iz nuklearnih izvora, a okolišni propisi gotovo da onemogućavaju izgradnju novih elektrana na ugljen.

Zbog svega navedenog prirodni plin postaje gotovo jedini energent koji bilježi stabilan rast, nije u krizi i pred kojim je izgledno pozitivna perspektiva.

 

Tagovi: Kina, tržište plina, kinesko tržište plina, ugljen, uvoz plina, LNG plin, ukapljeni prirodni plin
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE