GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina postaje glavni igrač na tržištu plina

Kina postaje glavni igrač na tržištu plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 19:25
Autor: SEEbiz
PEKING - Zamjena ugljena čistijim izvorima energije u Kini velika je prilika za pružatelje ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Kina je u srpnju ostvarila povijesni rekord po uvozu plina, zakupivši ogromne količine plina koji se dostavlja plinovodima, ali i LNG-a. Carinska uprava je objavila da je Kina u srpnju uvezla 12,25 mlrdm m3 plina, ili 27% više nego u istom mjesecu lani, ili 13% više nego u lipnju. Isporuke LNG-a prema Kini porasle su za 7 mlrd. m3, a plin iz plinovoda za 5 mlrd. m3

Prirodni plin je fosilno gorivo, ali sagorijeva okoliš puno nižim emisijama CO2 od naftnih derivata ili ugljena.

Istodobno, tradicionalni korisnici nafte i ugljena mogu se preusmjeriti na plin relativno jednostavnim tehnološkim mjerama. Zbog ovih karakteristika smatra se izvorom energije koji može olakšati prijelaz na energiju s niskim udjelom ugljika, pa stoga ne čudi što je Kina posljednjih godina postala jedan od najvećih korisnika prirodnog plina, s brzim razvojem koji se više ne temelji na ugljenu nego na čistijim izvorima energije. Kina nema dovoljno veliku domaću proizvodnju plina i to je prilika za izvoznike.

Prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) također je sve konkurentniji u pogledu opskrbe cjevovodima. Mnoge su kompanije stoga strateški usmjerile svoje ambicije prema kineskom tržištu od kojeg se u budućnosti očekuje mnogo.

Kina iduće godine planira postati najveći svjetski uvoznik LNG-a. Sada je to Japan koji je LNG počeo uvoziti još prije pola stoljeća i ondje ima udio od 40% u proizvodnji energije. Taj će udio samo rasti jer Japan nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi ne može više računati na širenje proizvodnje energije iz nuklearnih izvora, a okolišni propisi gotovo da onemogućavaju izgradnju novih elektrana na ugljen.

Zbog svega navedenog prirodni plin postaje gotovo jedini energent koji bilježi stabilan rast, nije u krizi i pred kojim je izgledno pozitivna perspektiva.

 

Tagovi: Kina, tržište plina, kinesko tržište plina, ugljen, uvoz plina, LNG plin, ukapljeni prirodni plin
PROČITAJ I OVO
Brod LNG Croatia u Omišlju, LNG terminal počinje s probnim radom
LNG
Brod LNG Croatia u Omišlju, LNG terminal počinje s probnim radom

OMIŠALJ - Brod "LNG Croatia" u utorak je uplovio u Omišalj s prvim količinama ukapljenog prirodnog plina (LNG), koje su potrebne za probni rad LNG terminala, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić tom je prigodom ocijeno kako je osiguran novi dobavni pravac i Hrvatska ucrtana na energetsku kartu svijeta.

Cijene nafte blizu 49 dolara, OPEC i partneri traže konsenzus
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 49 dolara, OPEC i partneri traže konsenzus
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 49 dolara budući da investitori čekaju smjernice vodećih proizvođača nakon odgode službenog sastanka na kojem se trebalo raspravljati o ograničenju opskrbe.
Njemačka gasi prve termoelektrane na ugljen
POTEZI
Njemačka gasi prve termoelektrane na ugljen
BERLIN - Njemačka će energetskim koncernima isplatiti 317 milijuna eura za gašenje termoelektrana kod kojih se kao gorivo koristi ugljen, objavila je u utorak Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu najavljujući važan korak ka zatvaranju postrojenja na ugljen i prelasku na čiste izvore energije.
Gazprom u trećem kvartalu poslovao s gubitkom
GUBITAK
Gazprom u trećem kvartalu poslovao s gubitkom

MOSKVA - Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom i dvoznamenkastim padom prihoda, ističući slabljenje rublja u pandemiji koronavirusa i smanjenu potražnju i pac cijena plina.

Gazprom i partneri osigurali financiranje dovršetka izgradnje Sjevernog toka 2
FINANCIRANJE
Gazprom i partneri osigurali financiranje dovršetka izgradnje Sjevernog toka 2
MOSKVA - Gazprom i njegovi europski partneri osigurali su gotovo stopostotno financiranje dovršetka izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, koji sada ima zaokruženu financijsku potporu za puštanje u rad, izvijestila press služba projektne kompanije Nord Stream 2.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE