GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina više neće graditi termoelektrane na ugljen u inozemstvu

Kina više neće graditi termoelektrane na ugljen u inozemstvu
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2021 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je u utorak u svom obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugljen u inozemstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena.

"Kina će pojačati potporu drugim zemljama u razvoju zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće financirati nove projekte na ugljen u inozemstvu", rekao je Xi u unaprijed snimljenom video obraćanju na godišnjem okupljanju UN-a, u kojem je naglasio kineske miroljubive namjere u međunarodnim odnosima.

Kina je bila pod diplomatskim pritiskom da prekine financiranje projekata dobivanja energije iz ugljena u drugim zemljama jer bi to olakšalo da ostane na putu prema ispunjenju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma za smanjenje emisije ugljika.

Xijeva najava uslijedila je nakon sličnih poteza Južne Koreje i Japana ranije ove godine, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i američki izaslanik za klimu John Kerry pozvali su Kinu da slijedi azijske kolege.

Xi je ponovio kako će Kina vrhunac emisija imati prije 2030. te da će do 2060. imati nultu stopu emisije štetnih plinova.

Kina je najveći svjetski emiter stakleničkih plinova jer se i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugljen za svoje domaće energetske potrebe.

Tagovi: NR Kina, kineske investicije, termoelektrane na ugljen, Xi Jinping
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE