GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski naftni div CNOOC navodno napušta SAD, Veliku Britaniju i Kanadu

Kineski naftni div CNOOC navodno napušta SAD, Veliku Britaniju i Kanadu
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 12:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
LONDON - Kineski državni naftni i plinski div China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) navodno se sprema napustiti Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu zbog sve veće zabrinutosti oko sankcija, propisa i rastućih troškova, piše Reuters.

Odnosi između Kine i zapadnih zemalja pogoršali su se posljednjih godina. Veze Pekinga s Washingtonom prekinute su nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump pokrenuo veliki trgovinski rat protiv Kine, uvodeći visoke uvozne carine na široku paletu kineske robe. Napetosti su nedavno eskalirale jer je Kina odbila osuditi rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Najveći kineski proizvođač nafte i plina na moru, CNOOC, nastoji napustiti Zapad prodajom "granične i teško upravljive" imovine u tri zemlje, navodi Reuters, pozivajući se na neimenovane industrijske izvore.

Sugovornici britanske agencije, koji su zbog osjetljivosti teme zatražili da ostanu anonimni, kazali su kako je najvišem menadžmentu tvrtke sve teže upravljati imovinom u zapadnim zemljama zbog propisa i visokih troškova poslovanja.

CNOOC, koji je na tržište ove tri zemlje ušao kupnjom kanadske energetske tvrtke Neken 2013. za 15 milijardi dolara, uklonjen je s njujorške burze nakon što je pokrenuta Trumpova kampanja protiv Kine. Prije toga, tvrtka je dva desetljeća kotirala na Wall Streetu. Administracija aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena prije otprilike godinu dana skinula je ovu korporaciju sa svoje "crne liste".

Kineski energetski div posjeduje zemljište u Sjedinjenim Državama u bazenima Eagle Ford i Niobrara uljnih škriljaca, a također ima udjele u naftnim poljima Stamped i Apomatok u Meksičkom zaljevu.

U Britaniji tvrtka posluje na tri lokacije na sjeveroistoku Škotske, a također drži polje naftnog pijeska i plina iz škriljevca u Kanadi.

"Imovina poput one u dubokim vodama Meksičkog zaljeva tehnološki je izazovna i CNOOC je doista morao surađivati s partnerima kako bi preuzeo kontrolu nad poslovanjem, ali čelnicima tvrtki nije bilo dopušteno ni posjetiti američke urede", rekao je viši menadžer industrije. , prenose mediji.

Dodaje da je za tvrtku bilo bolno svih ovih godina, te da je stavljanje CNOOC-a na crnu listu Trumpove administracije pogoršalo situaciju.

Osim toga, najnovije sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Rusiji mogle bi utjecati na imovinu CNOOC-a, kažu izvori Reutersa. Korporacija, koja se priprema za izlazak na burzu u Šangaju u travnju, navodno planira kupiti nekretnine u Latinskoj Americi i Africi.

Prema poslovnim izvješćima, CNOOC je 2021. proizvodio oko 1,57 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, od čega 62.000 barela na lokacijama u Kanadi i 80.000 na lokacijama u drugim dijelovima Sjeverne Amerike. Ukupno, njegova proizvodnja u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Kanadi iznosi gotovo 220.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, prema procjenama Reutersa.

Tagovi: CNOOC, China National Offshore Oil Corporation
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE