GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi grade najveću vjetroturbinu na svijetu

Kinezi grade najveću vjetroturbinu na svijetu
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / VIDI
PEKING - Kineska tvrtka MingYang Smart Energy predstavila je najveću obalnu vjetroturbinu MySE 16.0-242, visine od 242 metra i kapaciteta od 16 megavata, koja samostalno može napajati 20 tisuća kućanstava kroz razdoblje predviđenog roka uporabe od 25 godina.

Ovaj div za stvaranje energije iz obnovljivih izvora dolazi s doista ludim značajkama, pa kada se prvi prototip zavrti iduće godine, njegove tri lopatice od 118 metara će "rezati" površinu zraka od 46 tisuća kvadratnih metara, što je više od šest nogometnih igrališta.

Kinezi kažu da će nove vjetroturbine ovog tipa generirati oko 89 gigawatsati energije godišnje, što je za 45 posto više od prethodne generacije MySE 11.0-203, iako donose povećanje veličine od samo 19 posto.

Time se ukazuje da postoji opravdanje za gradnju sve većih vjetroturbina, jer što su veće, više energije stvaraju pa se u njih puno više isplati ulagati nego u puno manjih za dobivanje iste količinu energije.

Nova vjetroturbina će ujedno smanjiti cijene produkcije energije iz obalnih elektrana. Postojeći troškovi energije iz takvih energetskih postrojenja prema istraživanju Ministarstva energije SAD-a (US Energy) znatno nadmašuju elektrane na ugljen jer za generiranje jednog megavata trebate uložiti 120,52 dolara, dok ćete za elektranu na ugljen potrošiti 72,78 dolara po megavatu, a za sunčevu elektranu 32,78 dolara.

Mada je energija Sunca najjeftinija, zbog brojnih razloga vezanih uz lokaciju i klimu, vjetar ispunjava prazninu u konstantnom prilivu sunčevih zraka pa su vjetroturbine dobra nadopuna, a s gradnjom ovakvih giganata predviđa se da će se i troškovi energije dobivene od vjetra značajno smanjivati, između 37 i 49 posto do 2050. godine prema izvještaju analitičara Renew Economya.

MingYang kaže da je MySE 16.0-242 tek početak stvaranja njegovog novog projekta vjetroelektrana kapaciteta većih od 15 MW, koje će se moći postavljati na morsko dno ili na plutajuće platforme.

Tagovi: MingYang Smart Energy, vjetroturbine, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
RASPRODAJA
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
MOSKVA - Gazprom, energetski div u srcu ruskog gospodarstva, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s prekidima opskrbe Europe povezanima s invazijom na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE