GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi ne odustaju od gradnje termoelektrane na ugljen u BiH

Kinezi ne odustaju od gradnje termoelektrane na ugljen u BiH
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 13:27
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Kina ne odustaje od planova za investiranje u elektroenergetski sustav BiH temeljenoga na eksploataciji ugljena, unatoč upozorenjima kako bi se time ugrozili planovi za smanjenje emisije ugljičnog dioksida i usklađivanje s okolišnom politikom Europske unije.

Kineske tvrtke China Gezhouba Group Company (CGGC) i China Energy Engineering Group (GEDI) koje su 2014. godine sklopile ugovor s Elektroprivredom BiH o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli kreditom iza kojega bi stajala kineska vlada, u utorak su priopćile da ne odustaju od tog projekta unatoč činjenici da je sudjelovanje u njemu otkazao američki General Electric (GE) koji je trebao izraditi i projektirati ključni dio opreme, a to je naknadno učinio i njemački Siemens.

Američka tvrtka trebala je izraditi kotao i generator parne turbine no GE je u rujnu prošle godine najavio kako se namjerava povući s energetskog tržišta ugljena i to zbog globalnog trenda postupnog ukidanja proizvodnje takve energije. Kinezi su potom tražili alternativu u Siemensu no i ta ih je tvrtka odbila.

BiH je među rijetkim europskim državama koje u svojoj energetskoj strategiji još uvijek računaju na ugljen a obrazloženje nove investicije u Tuzli bilo je kako je nužno zamijeniti postojeće blokove termoelektrane temeljene na zastarjelim tehnologijama te ujedno proizvodnjom iz vlastitih izvora osigurati energetsku neovisnost BiH.

Investicija u Tuzli procijenjena je na 1,5 milijardi konvertibilnih maraka odnosno oko 767 milijuna eura no odluka GE o povlačenju iz zajedničkog posla s Kinezima cijeli je projekt dovela u pitanje, a u tome su udjela imala i sva glasnija upozorenja europske Energetske zajednice i udruga koje se bave zaštitom okoliša.

Oni smatraju da bi investiranje u energiju temeljenu na ugljenu bilo ne samo štetno po okoliš nego i neisplativo, jer će BiH morati plaćati penale zbog emisije CO2 pa bi i struja koju bi eventualno izvozili bila preskupa.

No Kineze to nije pokolebalo pa oni sada nude da se s realizacijom projekta nastavi, a da opremu umjesto američkog General Electrica odnosno Siemensa izrade i isporuče tvrtke Shanghai Boiler Works i Shanghai Electric Group.

"Nadamo se da će EP BiH i vlasti u Federaciji BiH prihvatiti ovaj alternativni prijedlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla započeti što je prije moguće, budući da je ovaj projekt ključan za stabilnost proizvodnje električne energije u BiH", navele su kineske tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Izmjene ugovora iz 2014. godine morao bi odobriti parlament Federacije BiH a očekuje se kako će se o tome raspravljati na nekoj od prvih sjednica nakon ljetne stanke.

Prema sadašnjim planovima Elektroprivrede BiH tri postojeća bloka termoelekrane u Tuzli trebala bi biti isključena do 2025. godine a četvrti uz obnovu naredne godine nastavio rad do 2035. godine kada bi ga u cijelosti zamijenio planirani blok 7.

Termoelektrane na ugljen trenutačno su izvor proizvodnje gotovo 70 posto električne energije u BiH. Nakon rata kod Doboja je napravljena nova termoelektrana na ugljen i to kineskom tehnologijom a financirao ju je britansko-srpski konzorcij Energy Finance Team (EFT) Vuka Hamovića koji svu električnu energiju tamo proizvedenu izvozi i prodaje na europskom tržištu.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattlerr ranije je upozorio kako EU ne gleda blagonaklono na nova ulaganja u sektor eksploatacije ugljena, jer se to nikako ne uklapa u europske planove za napuštanje proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva.

Tagovi: China Gezhouba Group Company, China Energy Engineering Group, Elektroprivreda BiH
PROČITAJ I OVO
Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara, budući da je smanjena opskrba u SAD-u zasjenila strahovanja da bi eventualna propast velike kompanije za razvoj nekretnina mogla naštetiti kineskom gospodarstvu.
Španjolska: EU mora članicama pomoći u obuzdavanju cijena energije
INICIJATIVE
Španjolska: EU mora članicama pomoći u obuzdavanju cijena energije
MADRID - Europska komisija trebala bi utvrditi smjernice kako bi pomogla državama EU-a da reagiraju na skok cijena struje, ne kršeći europske propise, smatra Španjolska, predloživši i kontrolu špekulanata na tržištu ugljika u EU i formiranje rezervi plina.
EPCG raspisala tender u projektu Solari vrijedan 19,9 miliona eura
TENDERI
EPCG raspisala tender u projektu Solari vrijedan 19,9 miliona eura
PODGORICA - Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30 kilovata (kW).
Norveška povećava izvoz plina u Europu
PLIN
Norveška povećava izvoz plina u Europu
OSLO - Norveška će dopustiti energetskoj kompaniji Equinor i njezinim partnerima da povećaju izvoz plina s dva polja na moru u sljedećih 12 mjeseci u kontekstu zabrinutosti zbog niskih europskih zaliha koje su potaknule skok cijena.
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, više od 3 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, više od 3 posto
ZAGREB - Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, drugoga zaredom, i kreću se oko najviših razina u više od mjesec dana jer se oporavak proizvodnje od uragana u Meksičkom zaljevu odvija sporije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE