GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kopač: Srbija ne poštuje propise Energetske zajednice

Kopač: Srbija ne poštuje propise Energetske zajednice
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2020 / 17:45
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je danas da će Ministarski savet u četvrtak, 17. decembra, razmotriti kršenje pravila EZ od strane Srbije zbog toga što nije razdvojila delatnosti operatora gasa Jugorosgaz transporta.

On je za Betu rekao da je to "ozbiljan slučaj kršenja energetskog prava EZ i da Jugorosgaz transport, zavisno preduzeće Srbijagasa, nije sertifikovan u skladu sa Trećim paketom".

"Postupak u vezi s razdvajanjem Srbijagasa nije na dnevnom redu ovog Ministarskog sveta, ali još nije završen, a tiče se Drugog energetskog paketa koji nije primenjen u celini", rekao je Kopač.

Dodao je da Sekretarijat sada ne insistira na prekršajnom postupku pošto su "neke stvari ipak realizovane".

"Ali ukoliko Srbija ne preduzme mere za razdvajanje delatnosti po Trećem energetskom paketu, Sekretarijat će pokrenuti nov postupak protiv Srbije", rekao je Kopač.

Srbija je 2015. godine donela Zakon o energetici koji je trebalo da omogući da se u potpunosti primeni set energetskih propisa iz Drugog i Trećeg energetskog paketa Evropske unije koji predvidjaju da se proizvodnja i snabdevanje energijom razdvoje od transporta.

Pored toga, propisi predvidjaju pristup treće strane mreži, i razdvajanje delatnosti u kompanijama koje se bave proizvodnjom, prenosom i snabdevanjem strujom ili gasom, kao i veću zaštitu kupaca.

Kopač je rekao da je "slučaj Jugorosgaz transporta tretiran kao korak pre zahteva za odredjene mere (sankcije) i da to još nije kazna nego jedan korak pre nje".

"Odvajanjem delatnosti dobija se nezavisan operator mreže koji omoguje pristup bilo kojem korisniku, trgovcu, snabdevaču. Bez toga nema konkurencije na srpskom i regionalnom tržištu gasa", rekao je Kopač.

Nezavisni operator, kako je rekao, jasno iskazuje svoje troškove rada i prihode koje reguliše regulator, Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), "tako da nema subvencija za vlasnika Srbijagasa".

Preduzeće Srbijagas, rekao je Kopač, nije uskladilo poslovanje s Ugovorom o EZ od njenog osnivanja, "pa se može reći da je slučaj započet 2013. godine, a neuskladjenost s Trećim energetskim paketom Srbijagasa traje od 2016. godine".

Na pitanje da li ima još problema u energetici Srbije zbog čega je EZ upozoravala Srbiju, Kopač je odgovorio "da ima jer Srbijagas blokira pristup konkurenciji na ulaznoj tački u srpski prenosni gasni sistem iz Madjarske kod Horgoša".

"Slobodan pristup sistemu na svakoj tački je osnovni prinicp Trećeg paketa i to je takodje težak prekršaj za koji je otvoren slučaj koji će sledeće nedelje razmatrati Ministarski savet", rekao je Kopač.

Ukazao je da Srbija godinama izbegava realizaciju direktive o maksimalnom udelu sumpora u mazutu.

"Naftnoj industriji Srbije (NIS) je tako dozvoljeno, da proizvodnjom zagadjuje vazduh širom Srbije, daleko preko dozvoljenih granica", rekao je Kopač.

Elektromreža Srbije je, izjavio je on, kao operator električne mreže sertifikovana od strane AERS, "ali suprotno mišljenju Sekretarijata EZ koji smatra da razdvajanje nadležnosti unutar Vlade Srbije nije uredno organizovano".

Srbija, nastavio je Kopač, ni danas nema aukcije za podršku obnovljivim izvorima energije, iako bi taj mnogo jeftiniji način podržavanja tih investicija morao biti deo zakonodavstva Srbije već godinama.

"Sekretarijat je napisao nacrt amandmana na zakon u junu 2017. godine za sve članice EZ i svi su bili zahvalni i usvojili su odgovarajuće zakonske promene, jedino Srbija i Kosovo su ignorisali tu svoju obavezu", rekao je Kopač.

Veliki problem Srbije je, kako je naglasio, "nerazumna podrška uglju".

"Predsednik (Aleksandar) Vučić je potpisao Sofijsku deklaraciju koja predvidja potpunu dekarbonizaciju (ukidanje korišćenja uglja) do 2050. godine, ali mesec dana kasnije najavio je izgradnju termoelektrane na ugalj, Kostolac 3", rekao je Kopač.

Dodao je da se termoelktrana na ugalj ne može amortizovati za 25 godina i da je "to potpuno nerazumno ako je obećanje o dekarbonizaciji ozbiljno".

Srbija bi, kako je ocenio Kopač, u skladu sa Sofijskom deklaracijom morala odmah uvesti cenu emisija ugljen-dioksida.

U regionu to je, kako je rekao, za sad uradila samo Crna Gora, a EU sledeće godine uvodi graničnu taksu za emisije ugljen-dioksida i "tada će biti jasno ko sledi evropsku politiku, a ko ne".

Sekretarijat, naveo je on, ima značajne primedbe i na regulatroni okvir gasovoda Balkanski tok kroz Srbiju, jer odluka regulatora o izuzeću tog projekta od glavnih principa Trećeg paketa o slobodnom pristu, regulisanju tarifa i razdvajaju delatnosti, nije uvažila Mišljenje Sekretarijata.

Dodao je da Mišljenje Sekretarijata nije prihvaćeno ni u delu o dugoročnom izuzetom kapacitetu, monopolskom položaju akcionara Gastransa i razdvajanju u Srbijagasu, a najvažnije, Srbija nije uvela nikakve preventivne mere protiv budućeg monopolskog udela obeju akcionara na domaćem tržištu.

"Ako bi odluka mogla uopšte da se donese, morali su biti ispunjeni razni kriterijumi kojim se dokazuje, na primer da će projekat povećati konkurenciju", rekao je Kopač.

Taj test je, kako je rekao, bio negativan, i mišljenje Sekretarijata je ignorisano.

Kopač je rekao da "ta tema još nije stigla do kraja, a sledeća moguća prepreka je na madjarskoj granici jer Madjarska još nije odlučila da li će da gradi produžetak tog gasovoda".

"Ako Madjarska odustane od izgradnje produžetka Balkanskog toka, srpski potrošači će platiti velike ambicije nekog drugog, bez ikakve koristi za Srbiju", rekao je Kopač za Betu.

Tagovi: Janez Kopač, Energetska zajednica, Elektromreža Srbije, Srbijagas, Jugorosgaz transport
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE