GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije

Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 14:56
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izrazio je danas zadovoljstvo što se u Srbiji dešava revolucija u očekivanjima u pogledu investiranja u obnovljive izvore energije na osnovu novog zakona čije usvajanje se uskoro očekuje.

Na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji u organizaciji portala Balkan Green Energy News, Kopač je rekao da se ceo svet usmerava ka obnovljivim izvorima energije, a da je u tom pogledu region Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, zaostajao u prethodnom periodu.

To će se, kaže, sada u Srbiji menjati sa novim zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije koji je, navodi, moderan.

„Sa optimističnim pogledom u budućnost, čestitam Srbiji na brzim koracima. Nadam se da ćemo za godinu dana već slaviti prva dostignuća na osnovu novog zakona“, rekao je Kopač.

Naveo je da je samo u 2020. na svetu bilo ugrađenih 127 gigavata solarnih elektrana, a da je taj rast omogućen velikim padom cena tehnologije.

„Cena tehnologije pada u EU, pa i u mnogim drugim zemljama. Glavni generator novih inevsticija u obnovljive izvore energije su cene za emisiju ugljen dioksida što se u Srbiji još ne oporezuje“, naveo je Kopač.

To oprezivanje, koje je predložila Energetska zajednica, kaže Kopač, treba da u regionu počne odmah, ali na postepeni način, jer države regiona ne mogu da ga uvedu preko noći.

U tome vidi potencijal za energetsku tranziciju unutar zemalja regiona, jer svi ti prihodi idu u nacionalni fond.

„Ako bi cena emisija ugljen dioksida bila 25 evra na tonu, Srbija bi godišnje sakupila 750 miliona evra samo iz energetskog sektora i sav taj novac mogao bi biti usmeren u mere za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“, kaže Kopač.

Napomenuo je da je kroz oporezivanje cene emisije ugljen dioksida kompletna Evropa finansirala svoju tehnološku tranziciju u energetskom sektoru.

On je rekao da se Srbija obavezala da uvede oporezivanje emisije ugljen dioksida.

„Nema tu nekoga roka, ali to će se pre ili kasnije desiti“, dodao je Kopač.

Povodom potencijala Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, Kopač je naveo da Srbija sada ima 21 megavat sat instaliran, u 2019. godini u solaru se instaliralo 11 megavata, a da ima potencijal za 3.582 megavata.

Učesnici konferencije su istakli da postoji veliko interesovanje investitora iz čitavog sveta za ulaganje i u solarnu energiju i uopšte u obnovljivije izvore energije u Srbiji.

Procenjuje se, kako je rečeno, da će se u narednih pet do deset godina dogoditi svojevrstan solarni bum i procvat solarne energije u Srbiji, koji će uključiti i strane i domaće investicije.

Ocenjeno je da solarna industrija može da doprinese značajnom oporavku srpske privrede u postkovid periodu.

Poručeno je i da sve veći udeo solarne energije u enegetskom misku Srbije može doprineti ozelenjavanju i dekorbonizaciji ne samo sektora enegetike, nego i celokupne privrede.

Kako su naglasili učesnici konferencije, solar je ajbrže rastući izvor obnovljivih izvor enegije u celom svetu, a na dnevnoj bazi se obaraju rekordi po instalisanim kapacitetima, količini novca koji uđe u sektor solarne energije, kao i po cenama koje se postižu na aukcijama u Evropi.

Naglašeno je da novi zakon prepoznaje značaj solarne energije i obnovljivih izvora energije uopšte i da kreira povoljan okvir za investicije.

Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)  Zsuzsanna Hargitai je rekla da će EBRD nastaviti da ulaže u potencijale u oblati solarne enegije u Srbiji.

Navela je da je novi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije veliki korak napred i da je ulaganje u obnovljive izvore energije vitalno za ekonomiju.

Direktorka za Srbiju kompanije CWP Global Maja Turković kaže da je taj predloženi zakon jedan od najasavremenijih zakona u Evropi.

Navela je da u novom investicionom ciklusu Srbija može da izgradi 1.000 megavata solara u narednoj deceniji, po projektima koji već postoje.

Bendikt Ortman iz Odbora za strategiju, Solar Power Europe izrazio je zadovoljstvo što Srbija snažno i brzo razvija sistem obnovljivih izvora energije.

Napomenuo je da u tom poslu mogu da budu značajna iskustva velikih međunarodnih igrača, te da postoji zainteresovanost stranih investitora za ulaganja u toj oblasti u Srbiji i razvoj solarne energije.

Tagovi: Janez Kopač, Zsuzsanna Hargitai, obnovljivi izvori energije, CWP Global, Maja Turković
PROČITAJ I OVO
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
OIE
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
TOKYO - Japanska vlada namjerava do fiskalne 2030. godine udio solarne, energije vjetra i drugih obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj bilanci zemlje povećati na gotovo 40 posto, izvijestila su u petak poslovne novine Asahi pozivajući se na izvore u Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije.
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, poduprte sklonošću ulagača riziku nakon što je američka središnja banka stišala zabrinutost zbog jačanja inflacije i otklonila mogućnost strože monetarne politike.
Britanija želi globalni sporazum o obustavi financiranja ugljena
ŽELJE
Britanija želi globalni sporazum o obustavi financiranja ugljena
LONDON - Velika Britanija želi isposlovati sklapanje globalnog sporazuma o obustavi prekograničnog financiranja projekata ugljena na klimatskoj konferenciji u studenome, rekao je u petak ministar Alok Sharma.
Potencijal vjetra u Hercegovini veći od potrošnje električne energije u BiH
POTENCIJALI
Potencijal vjetra u Hercegovini veći od potrošnje električne energije u BiH
MOSTAR - Druga vjetroelektrana koju će graditi Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne bit će ona na lokaciji Poklečani sjeveroistočno od Posušja, odnosno nedaleko od mjesta Rakitna, s instaliranom snagom 132 megavata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE