GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronaograničenja u Kini i jaki dolar spustili cijene nafte na 68 dolara

Koronaograničenja u Kini i jaki dolar spustili cijene nafte na 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 68 dolara pod pritiskom jakog dolara i bojazni da će nova koronaograničenja u Aziji, posebno u Kini, zakočiti oporavak globalne naftne potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela u odnosu na prethodno zatvaranje potonula 2,66 dolara, na 68,04 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 2,67 dolara i njime se trgovalo po 65,61 dolar. U jutarnjoj trgovini spustila se na najnižu razinu od svibnja, na 65,15 dolara.

Trgovci su i na početku tjedna bili fokusirani na širenje delta varijante koronavirusa i opetovano uvođenje mjera zaključavanja u pojedinim zemljama koji su bacili sjenu na izglede za rast potražnje za naftom.

"Zbog ubrzanog širenja delta varijante ponovo se rasplamsao strah od moguće globalne erozije naftne potražnje", istaknuo je u bilješci analitičar RBC -a Gordon Ramsay.

Kina je danas prijavila 125 novih slučajeva zaraze covidom 19, u odnosu na jučer prijavljenih 96. U Maleziji i Tajlandu broj zaraženih tokom 24 sata dosegnuo je najvišu razinu od početka pandemije.

Analitičari ANZ-a posebno ističu nova ograničenja u Kini, drugom potrošaču nafte u svijetu, koja uključuju otkazivanje letova, upozorenja 46 gradova o putovanjima i ograničenje javnog prijevoza i taksi usluga u 144 najteže pogođena područja.

Kineski uvoz sirove nafte pao je u srpnju i znatno je smanjen u odnosu na rekordnu razinu iz lipnja 2020.

"Čini se da su cijene na oba tržišta ranjive na nove loše vijesti povezane s virusom, s naglaskom na kontinentalnu Kinu", ocjenjuje u bilješci analitičar OANDA -e Jeffrey Halley.

Uteg cijenama bio je i jači američki dolar, nakon što su u petak objavljeni podaci o zaposlenosti u SAD-u nadmašili očekivanja i potaknuli špekulacije da bi američka središnja banka Fed mogla ubrzati postupno pooštravanje monetarne politike.

Sumorno raspoloženje dobilo je još mračniju nijansu nakon alarmantnog upozorenja Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, na koje su pozornost skrenuli i veliki požari u Grčkoj i nedavne poplave u Njemačkoj i Belgiji.

OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u petak iznosila 71,30 dolara, što znači da je porasla 96 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE