GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koruška protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom

Koruška protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2023 / 12:12
Autor: SEEbiz
KLAGENFURT -  Guverner Koruške Peter Kaiser najavio je da će slovenskom političkom vrhu uputiti prosvjed protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom. "Neodgovorno ponašanje Slovenije" kritizirao je i regionalni vijećnik Sebastian Schuschnig.

Kako prenosi austrijska tiskovna agencija APA, istaknuo je Kaiser u priopćenju, povijest je jasno pokazala da nuklearne elektrane predstavljaju nekontroliran sigurnosni rizik koji može imati razorne posljedice. Prema njegovim riječima, to se posebno odnosi na Krško koje se nalazi na potresno ugroženom području.

Koliko god ta mogućnost bila mala, moramo iskoristiti sve mogućnosti na pokrajinskoj, nacionalnoj i na kraju, ali ne manje važno, europskoj razini kako bismo zaštitili interese našeg stanovništva, posebice naše djece, poručio je.

Schuschnig je gradnju nuklearne elektrane u potresnom području komentirao kao "potpuno neprihvatljivu i jednostavno neodgovornu". Prema njegovim riječima, ukoliko Slovenija provede planove, austrijska Koruška će iscrpiti sva pravna i politička sredstva na svim razinama da to spriječi.

Austrija se već dulje vrijeme protivi proširenju postojeće nuklearne elektrane Krka, stotinjak kilometara udaljenoj od austrijsko-slovenske granice, ili izgradnji nove. Kako upozoravaju sjeverni susjedi, nuklearna energija nije sigurna i predstavlja ogromne rizike. Sloveniju su pozvali da pronađe alternativne izvore energije.

Slovenija još nije donijela nikakvu konkretnu odluku o novoj nuklearnoj elektrani Krško (JEK 2). Trenutno se raspravlja o mogućnosti reaktora od 2400 megavata ili dva reaktora. U igri su američka, francuska i južnokorejska tehnologija.

U svakom slučaju, postavljanje zgrade i njezino spajanje u najboljem slučaju, odnosno uz odgovarajuću prilagodbu zakonodavstva i maksimalno ubrzanje procedura, neće se dogoditi prije 2037. godine. Pritom je sasvim moguć i referendum.

U ponedjeljak će se na inauguralnoj sjednici sastati Radna skupina za koordinaciju pripremnih aktivnosti za projekt JEK 2, koju je Vlada osnovala u rujnu.

Tagovi: kRŠKO, ne kRŠKO, kORUŠKA
PROČITAJ I OVO
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
OPCIJE
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
MELBOURNE - Australski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE