GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koruška protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom

Koruška protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2023 / 12:12
Autor: SEEbiz
KLAGENFURT -  Guverner Koruške Peter Kaiser najavio je da će slovenskom političkom vrhu uputiti prosvjed protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom. "Neodgovorno ponašanje Slovenije" kritizirao je i regionalni vijećnik Sebastian Schuschnig.

Kako prenosi austrijska tiskovna agencija APA, istaknuo je Kaiser u priopćenju, povijest je jasno pokazala da nuklearne elektrane predstavljaju nekontroliran sigurnosni rizik koji može imati razorne posljedice. Prema njegovim riječima, to se posebno odnosi na Krško koje se nalazi na potresno ugroženom području.

Koliko god ta mogućnost bila mala, moramo iskoristiti sve mogućnosti na pokrajinskoj, nacionalnoj i na kraju, ali ne manje važno, europskoj razini kako bismo zaštitili interese našeg stanovništva, posebice naše djece, poručio je.

Schuschnig je gradnju nuklearne elektrane u potresnom području komentirao kao "potpuno neprihvatljivu i jednostavno neodgovornu". Prema njegovim riječima, ukoliko Slovenija provede planove, austrijska Koruška će iscrpiti sva pravna i politička sredstva na svim razinama da to spriječi.

Austrija se već dulje vrijeme protivi proširenju postojeće nuklearne elektrane Krka, stotinjak kilometara udaljenoj od austrijsko-slovenske granice, ili izgradnji nove. Kako upozoravaju sjeverni susjedi, nuklearna energija nije sigurna i predstavlja ogromne rizike. Sloveniju su pozvali da pronađe alternativne izvore energije.

Slovenija još nije donijela nikakvu konkretnu odluku o novoj nuklearnoj elektrani Krško (JEK 2). Trenutno se raspravlja o mogućnosti reaktora od 2400 megavata ili dva reaktora. U igri su američka, francuska i južnokorejska tehnologija.

U svakom slučaju, postavljanje zgrade i njezino spajanje u najboljem slučaju, odnosno uz odgovarajuću prilagodbu zakonodavstva i maksimalno ubrzanje procedura, neće se dogoditi prije 2037. godine. Pritom je sasvim moguć i referendum.

U ponedjeljak će se na inauguralnoj sjednici sastati Radna skupina za koordinaciju pripremnih aktivnosti za projekt JEK 2, koju je Vlada osnovala u rujnu.

Tagovi: kRŠKO, ne kRŠKO, kORUŠKA
PROČITAJ I OVO
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE