GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kosovo svoj energetski sustav odvojilo od Srbije i povezalo se s Albanijom

Kosovo svoj energetski sustav odvojilo od Srbije i povezalo se s Albanijom
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
PRIŠTINA - Priština je u utorak priopćila da je svoj energetski sustav odvojila od Srbije i povezala se s albanskom elektroenergetskom mrežom ostvarivši „veliko postignuće za državni suverenitet u području energetike“, dok Beograd tvrdi da su elektropostrojenja i dalje dio energetskog sustava Srbije.

Tranzicijsko razdoblje završeno je 14. prosinca i kosovski operater mrežnog sustava – KOSTT počeo je samostalno funkcionirati u novoformiranoj regulatornoj oblasti kao neovisna energetska cjelina u okviru Europske energetske mreže, objavili su prištinski mediji.

To praktički znači da KOSTT pokriva cijeli teritorij Kosova, uključujući sjeverni dio koji kontrolira Srbija, što znači da je KOSTT ostvario neovisnost o srpskog operatora – Elektromreže Srbije (EMS). Istodobno, nova energetska oblast od ponedjeljka je povezana s Albanijom te zajedno čine energetski blok Kosovo-Albanija.

No EMS, srpsko javno poduzeće, kategorički tvrdi da sporno postrojenje na sjeveru Kosova, trafostanica Valač, i dalje čini dio elektroenergetskog sustava Srbije i da je u sastavu EMS-a, te je odbacilo kao netočne informacije da su zaposlenici napustili to postrojenje.

U priopćenju je istaknuto da "EMS ne predaje svoju trafostanicu i da se EMS "ne želi upuštati u političke izjave" koje "pojednici daju, a pojedini mediji prenose“.

Ured srbijanske vlade za Kosovo poručio je kako je sada je poznato jedino to da ni Elektrosjever, ni EPS trgovina, dvije tvrtke-kćeri EMS-a, nisu dobile ni licencu za opskrbu ni za distribuciju struje.

Istodobno, stručnjaci tumače da Srbija više ne može slati struju u trafostanicu Valač, u općini Zvečan na sjeveru, bez konzultacija s KOSTT-om, jer to nema pravo po propisima Europske energetske mreže (ENTSO-E).

"Dok se Beograd i Priština dovikuju, preko žice pod visokim naponom, građani sjevera Kosova ne znaju hoće li, kada i kome početi plaćati struju. Ovo pitanje ih muči zadnjih 20 godina", objavio je beogradski N1.

Prema ranijem izvješću Radija Slobodna Europa, iz travnja ove godine, operator prijenosnog sustava Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) izašao je iz regulacijske mreže Srbije i funkcionira u sklopu regulatornog bloka kosovskog i albanskog energetskog sustava.

Priština i Beograd još od potpisivanja briselskog sporazuma o normaliziranju odnosa iz 2013. godine pod okriljem EU-a uzajamno osporavaju svoje obveze, a promjene u energetskom sustavu jedna su od tih točaka prijepora.

Tagovi: Kosovo, KOSTT, Albanija, Elektromreža Srbije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE