GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće izrada nacionalne strategije za vodik

Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 20:09
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.

Strategija će propisati nacionalnu viziju razvoja, istraživanja, proizvodnje, infrastrukture i korištenja vodika i vodikove ekonomije, vodeći računa o postizanju cilja klimatske neutralnosti iz Europskog zelenog plana do 2050, kao i nacionalnih ciljeva vezanih za razvoj infrastrukture za alternativna goriva.

Cilj Strategije je dekarbonizacija proizvodnje vodika, te uporaba vodika kao zamjene za fosilna goriva. Europa je svoju strategiju za vodik donijela lani, a ona u prvoj fazi predviđa do 2024. ugradnju 6 GW elektrolizatora za proizvodnju milijun tona vodika iz obnovljivih izvora.

To je vrlo ambiciozan cilj, jer je sada snaga elektrolizatora u EU oko 1 GW. U drugoj fazi do 2030. u planu je ugradnja 40 GW elektrolizatora i proizvodnja 10 mil. t zelenog vodika. Vodik kao gorivo može se koristiti u transportu kamionima, željeznicom ili morem, kao i u proizvodnji čelika i umjetnih gnojiva, a zainteresirane za vodik su i INA i HEP, te neke druge energetske tvrtke koje zanima dekarbonizacija plina.

Za komentar su iz portala energetika-net pitali prof. Franu Barbira s FESB-a, najcjenjenijeg stručnjaka za vodikovu energetiku u Hrvatskoj.

"Ovo je zaista dobra vijest, jer mi, znanstvenici i stručnjaci okupljeni u Hrvatskoj udruzi za vodik, koja je i inicirala izradu nacionalne strategije, nismo očekivali da će to biti tako brzo. Europski ciljevi su iznimno ambiciozni i teško dosežni, a Hrvatska se najvjerojatnije neće uključiti u vlastitu proizvodnju elektrolizatora. Mi trebamo voditi računa o vlastitim specifičnostima, pri čemu bih naglasio tradiciju brodogradnje, koja može iznijeti proizvodnju brodova na baterije i/ili kombinaciju baterija i gorivnih članaka. Vodik je zanimljiv zemljama koje imaju velik udio proizvodnje zelene energije. Koliko je meni poznato cijene zelene energije na burzi jako variraju, čak jedan naprama 10, tako da bi proizvođačima moglo biti atraktivno da proizvode zeleni vodik iz obnovljivih izvora a električnu energiju prodaju onda kad su cijene električne energije na tržištu veće.", komentirao je Barbir za naš portal.

Ministar je dužan u roku od 15 dana imenovati stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga strategije, a nju će slijediti i komunikacijska strategija u roku od 90 dana.

Tagovi: nacionalna strategija za vodik, vodik, vodikova energetika, Frane Barbir
PROČITAJ I OVO
Ukrajina traži od Njemačke da isključi Sjeverni tok 1
ZAHTJEVI
Ukrajina traži od Njemačke da isključi Sjeverni tok 1
KIJEV - Generalni direktor tvrtke "GTS Operator of Ukraine" Sergej Makogon izjavio je danas da je zatražio od njemačke vlade da zatvori plinovod Sjeverni tok 1 i umjesto toga predložio opskrbu plinom preko ukrajinskog transportnog sustava.
Vujčić: Najveći rizik je nastavak energetske krize
RIZICI
Vujčić: Najveći rizik je nastavak energetske krize
ZAGREB - Europska komisija 1. lipnja trebala bi objaviti konačnu ocjenu o spremnosti Hrvatske za uvođenje eura. Guverner HNB-a Boris Vujčić komentirao je kakvu ocjenu očekuje.
Cijene nafte pale, ali na putu snažnog tjednog rasta
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, ali na putu snažnog tjednog rasta
LONDON - Cijene nafte u petak su pale na međunarodnim tržištima, ali ostale na putu tjednog rasta poduprte mogućnošću nedostatne opskrbe i rastom potražnje benzina u Americi, kao i izglednim europskim embargom na rusku naftu.
Mađarska: Za strance benzin skuplji oko 40 posto
POSKUPLJENJA
Mađarska: Za strance benzin skuplji oko 40 posto
BUDIMPEŠTA - Od petka, strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za benzin od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto.
EU planira embargo na uvoz ruske nafte samo pomorskim putem?
PREGOVORI
EU planira embargo na uvoz ruske nafte samo pomorskim putem?
ZAGREB - Ideja mađarskog premijera Viktora Orbana, da se embargo ne uvodi na naftu koja se iz Rusije doprema naftovodom Družba, polako prevladava među članicama Europske unije, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE