GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće velika investicija Ine u modernizaciju Rafinerije Rijeka

Kreće velika investicija Ine u modernizaciju Rafinerije Rijeka
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 23:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovih je dana izdalo pozitivno rješenje na Inin projekt modernizacije riječke rafinerije u dijelu koji se odnosi na procjenu utjecaja te investicije na okoliš.

 Time je napravljen još jedan korak prema realizaciji najveće investicije u hrvatsko gospodarstvo posljednjih godina, vrijedne četiri milijarde kuna, kojom će Rafinerija Rijeka, prema najavama iz Ine, stati uz bok najsuvremenijim rafinerijama svijeta.

Iza sintagme modernizacija riječke rafinerije zapravo se krije gradnja koking kompleksa s lukom, skladištem i transportnim sustavom za koks.

- Osnovni ciljevi Ina Rafinerije nafte Rijeka koji se planiranom drugom fazom modernizacije, tj. realizacijom Programa obrade teških ostataka nastoje postići su veća proizvodnja niskosumpornih benzina i dizelskih goriva, prestanak proizvodnje teških loživih ulja, smanjenje ukupnih štetnih emisija u okoliš s rafinerijske lokacije te proizvodnja kvalitetnih goriva prema novijim standardima EU - navodi se u studiji koju je Ina priložila Ministarstvu gospodarstva u proceduri ishođenja tog rješenja pokrenutoj u svibnju ove godine.

Konačna odluka Uprave i Nadzornog odbora Ine o početku druge faze modernizacije riječke rafinerije donesena je lani u prosincu, a o euforiji koja je u državnom vrhu zavladala tim povodom i danas vrlo vjerno svjedoči izjava Tomislava Ćorića, tada u ulozi ministra zaštite okoliša i energetike, kako je "ulaganje Ine od četiri milijarde kuna najljepši božićni poklon za hrvatski energetski sustav".

Ta euforija ne čudi jer je poznato da je modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku bila jedna od obveza koju je MOL preuzeo kupivši 2003. prvih 25 posto dionica Ine. Ta je obveza unijeta i u famozni međudioničarski ugovor iz 2009. godine

Iz dokumentacije koju je Ina dostavila Ministarstvu gospodarstva u proceduri ishođenja tog rješenja o utjecaju modernizacije riječke rafinerije na okoliš vidljivo je da se Ina još 2009. sa zahtjevom obratila tadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U Ini su nam potvrdili kako je ishođenje tog rješenja Ministarstva gospodarstva jedan od koraka prema izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji Rijeka.

- S obzirom na to da projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka podrazumijeva ishođenje niza lokacijskih i građevinskih dozvola ti bi procesi trebali završiti sredinom iduće godine - najavljuju Ini. Na istome je tragu upozorenje iz rješenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

- Ovo rješenje prestaje vrijediti ako Ina u roku od dvije godine od dana izvršnosti rješenja ne podnese zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole - napominje se u odluci Ministarstva gospodarstva.

U prigodi konačnih odluka Uprave i NO Ine o ulasku u četiri milijarde kuna vrijednu investiciju u riječkoj rafineriji iz naše najveće kompanije najavljeno je da bi postrojenje za preradu koksa trebalo započeti s radom 2023. U Ini poručuju kako ne odustaju od zacrtanog roka dovršetka modernizacije riječke rafinerije i puštanja u rad novog postrojenja. Iako su te najave dane prije koronakrize koja je ove godine na barem tri mjeseca zaustavila gotovo sve investicije u zemlji.

Tagovi: Rafinerija Rijeka, kompanija Ina, Tomislav Ćorić, Rafinerija Sisak
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE