GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće velika investicija Ine u modernizaciju Rafinerije Rijeka

Kreće velika investicija Ine u modernizaciju Rafinerije Rijeka
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 23:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovih je dana izdalo pozitivno rješenje na Inin projekt modernizacije riječke rafinerije u dijelu koji se odnosi na procjenu utjecaja te investicije na okoliš.

 Time je napravljen još jedan korak prema realizaciji najveće investicije u hrvatsko gospodarstvo posljednjih godina, vrijedne četiri milijarde kuna, kojom će Rafinerija Rijeka, prema najavama iz Ine, stati uz bok najsuvremenijim rafinerijama svijeta.

Iza sintagme modernizacija riječke rafinerije zapravo se krije gradnja koking kompleksa s lukom, skladištem i transportnim sustavom za koks.

- Osnovni ciljevi Ina Rafinerije nafte Rijeka koji se planiranom drugom fazom modernizacije, tj. realizacijom Programa obrade teških ostataka nastoje postići su veća proizvodnja niskosumpornih benzina i dizelskih goriva, prestanak proizvodnje teških loživih ulja, smanjenje ukupnih štetnih emisija u okoliš s rafinerijske lokacije te proizvodnja kvalitetnih goriva prema novijim standardima EU - navodi se u studiji koju je Ina priložila Ministarstvu gospodarstva u proceduri ishođenja tog rješenja pokrenutoj u svibnju ove godine.

Konačna odluka Uprave i Nadzornog odbora Ine o početku druge faze modernizacije riječke rafinerije donesena je lani u prosincu, a o euforiji koja je u državnom vrhu zavladala tim povodom i danas vrlo vjerno svjedoči izjava Tomislava Ćorića, tada u ulozi ministra zaštite okoliša i energetike, kako je "ulaganje Ine od četiri milijarde kuna najljepši božićni poklon za hrvatski energetski sustav".

Ta euforija ne čudi jer je poznato da je modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku bila jedna od obveza koju je MOL preuzeo kupivši 2003. prvih 25 posto dionica Ine. Ta je obveza unijeta i u famozni međudioničarski ugovor iz 2009. godine

Iz dokumentacije koju je Ina dostavila Ministarstvu gospodarstva u proceduri ishođenja tog rješenja o utjecaju modernizacije riječke rafinerije na okoliš vidljivo je da se Ina još 2009. sa zahtjevom obratila tadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U Ini su nam potvrdili kako je ishođenje tog rješenja Ministarstva gospodarstva jedan od koraka prema izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji Rijeka.

- S obzirom na to da projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka podrazumijeva ishođenje niza lokacijskih i građevinskih dozvola ti bi procesi trebali završiti sredinom iduće godine - najavljuju Ini. Na istome je tragu upozorenje iz rješenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

- Ovo rješenje prestaje vrijediti ako Ina u roku od dvije godine od dana izvršnosti rješenja ne podnese zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole - napominje se u odluci Ministarstva gospodarstva.

U prigodi konačnih odluka Uprave i NO Ine o ulasku u četiri milijarde kuna vrijednu investiciju u riječkoj rafineriji iz naše najveće kompanije najavljeno je da bi postrojenje za preradu koksa trebalo započeti s radom 2023. U Ini poručuju kako ne odustaju od zacrtanog roka dovršetka modernizacije riječke rafinerije i puštanja u rad novog postrojenja. Iako su te najave dane prije koronakrize koja je ove godine na barem tri mjeseca zaustavila gotovo sve investicije u zemlji.

Tagovi: Rafinerija Rijeka, kompanija Ina, Tomislav Ćorić, Rafinerija Sisak
PROČITAJ I OVO
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
PLIN
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
ZAGREB - Europa neće moći nadoknaditi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta plina te će u jesensko-zimsku sezonu ući s nedostatkom plina u tim skladištima, izjavio je u petak predsjednik uprave ruskog plinskog koncerna Gazproma Aleksej Miller.
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.
Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
STRUJA
Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
PARIZ - Francuska vlada planira jednokratno isplatiti po 100 eura 5,8 milijuna kućanstava koja primaju vaučere za energiju kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju, najavili su iz ureda premijera.
Eqtec kupio još jedno postrojenje za rasplinjavanje otpada u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Eqtec kupio još jedno postrojenje za rasplinjavanje otpada u Hrvatskoj
ZAGREB - Eqtec Plc, sa sjedištem u Irskoj, priopćio je kako je dovršio kupnju postrojenja za pretvaranje otpada u energiju snage 1,2 MW u Karlovcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE