GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krenula s radom prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji

Krenula s radom prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji
ELEKTRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TIRANA - Statkraft, najveći europski generator obnovljive energije, u saradnji s norveškim dobavljačem Ocean Sun započeo je komercijalne operacije u prvoj jedinici svog plutajućeg solarnog projekta u Albaniji, dodatno pridonoseći uvećanju obnovljivih izvora energije u zemlji.

Projekt je postavljen na rezervoaru Banja u Albaniji, gdje Statkraft upravlja svojom hidroelektranom Banja od 72 megavata. Nakon uspješnog završetka prve plutajuće solarne jedinice i priključka na mrežu, elektrana sada proizvodi obnovljivu energiju i ubrizgava energiju u albansku nacionalnu električnu mrežu.

Plutajuća solarna energija uključuje instaliranje solarnih panela na plutajuće strukture na vodenom tijelu, poput jezera, fjorda ili oceana, ili na hidroelektrani. Svaka se jedinica sastoji od plutajućeg prstena i tanke membrane. U kombinaciji s hlađenjem ploča ispod vode, upravo ova membrana i velika površina čine ovaj koncept jedinstvenim. Tehnologiju je razvio Ocean Sun, a iako je membrana debela samo nekoliko milimetara, lako može izdržati težinu solarnih panela i osoblja koje obavlja zadatke ugradnje ili održavanja.

Prva jedinica, koja se sastoji od 1536 solarnih panela, ima instalirani kapacitet od 0,5 MWp i pokriva gotovo 4.000 kvadratnih metara. Uz to, na zemlju je postavljeno 160 jednakih ploča za usporedbu i dokumentiranje učinka hlađenja na plutajuće ploče.

Očekuje se da će se druga faza provedbe projekta nastaviti tokom druge polovice 2021. godine, pri čemu će biti isntalirane dodatne tri plutajuće jedinice, s kombiniranim dodatnim kapacitetom od 1,5 MWp.

- Ovo je velika prekretnica u inovativnom plutajućem solarnom projektu i uzbudljivo je vidjeti kako je elektrana oživjela i pruža dodatnu proizvodnju obnovljive energije u Albaniji. Radujemo se konkretnim rezultatima ovog demonstracijskog projekta kako bismo procijenili potencijal za daljnje širenje ove uzbudljive tehnologije, kaže izvršni direktor Statkrafta Christian Rynning-Tønnesen.

- Današnje postignuće predstavlja važnu prekretnicu za Statkraft u Albaniji i daljnji korak u našoj misiji da vodimo pomak ka obnovljivoj energiji kroz inovativna rješenja. Nakon početka komercijalnog rada hidroelektrana Banja i Moglice, tražimo daljnju optimizaciju obnovljive imovine. Plutajuća solarna elektrana Banja konkretan je primjer za daljnju integraciju različitih izvora obnovljive energije, kaže Rigela Gegprifti, šefica države Statkrafta u Albaniji.

Tagovi: Christian Rynning-Tønnesen, Ocean Sun, prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji, Statkraft
PROČITAJ I OVO
Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
OTKRIĆA
Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na samitu G7 u Engleskoj da dobro napreduju razgovori sa Sjedinjenim Državama o plinovodu Sjeverni tok 2.
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte očekivanjima oporavka potražnje u SAD-u, Europi i Kini zahvaljujući procjepljivanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PREGOVORI
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE