GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krenula s radom prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji

Krenula s radom prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji
ELEKTRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TIRANA - Statkraft, najveći europski generator obnovljive energije, u saradnji s norveškim dobavljačem Ocean Sun započeo je komercijalne operacije u prvoj jedinici svog plutajućeg solarnog projekta u Albaniji, dodatno pridonoseći uvećanju obnovljivih izvora energije u zemlji.

Projekt je postavljen na rezervoaru Banja u Albaniji, gdje Statkraft upravlja svojom hidroelektranom Banja od 72 megavata. Nakon uspješnog završetka prve plutajuće solarne jedinice i priključka na mrežu, elektrana sada proizvodi obnovljivu energiju i ubrizgava energiju u albansku nacionalnu električnu mrežu.

Plutajuća solarna energija uključuje instaliranje solarnih panela na plutajuće strukture na vodenom tijelu, poput jezera, fjorda ili oceana, ili na hidroelektrani. Svaka se jedinica sastoji od plutajućeg prstena i tanke membrane. U kombinaciji s hlađenjem ploča ispod vode, upravo ova membrana i velika površina čine ovaj koncept jedinstvenim. Tehnologiju je razvio Ocean Sun, a iako je membrana debela samo nekoliko milimetara, lako može izdržati težinu solarnih panela i osoblja koje obavlja zadatke ugradnje ili održavanja.

Prva jedinica, koja se sastoji od 1536 solarnih panela, ima instalirani kapacitet od 0,5 MWp i pokriva gotovo 4.000 kvadratnih metara. Uz to, na zemlju je postavljeno 160 jednakih ploča za usporedbu i dokumentiranje učinka hlađenja na plutajuće ploče.

Očekuje se da će se druga faza provedbe projekta nastaviti tokom druge polovice 2021. godine, pri čemu će biti isntalirane dodatne tri plutajuće jedinice, s kombiniranim dodatnim kapacitetom od 1,5 MWp.

- Ovo je velika prekretnica u inovativnom plutajućem solarnom projektu i uzbudljivo je vidjeti kako je elektrana oživjela i pruža dodatnu proizvodnju obnovljive energije u Albaniji. Radujemo se konkretnim rezultatima ovog demonstracijskog projekta kako bismo procijenili potencijal za daljnje širenje ove uzbudljive tehnologije, kaže izvršni direktor Statkrafta Christian Rynning-Tønnesen.

- Današnje postignuće predstavlja važnu prekretnicu za Statkraft u Albaniji i daljnji korak u našoj misiji da vodimo pomak ka obnovljivoj energiji kroz inovativna rješenja. Nakon početka komercijalnog rada hidroelektrana Banja i Moglice, tražimo daljnju optimizaciju obnovljive imovine. Plutajuća solarna elektrana Banja konkretan je primjer za daljnju integraciju različitih izvora obnovljive energije, kaže Rigela Gegprifti, šefica države Statkrafta u Albaniji.

Tagovi: Christian Rynning-Tønnesen, Ocean Sun, prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji, Statkraft
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE