GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krško: Počeo pretovar istrošenog nuklearnog goriva u novo suho skladište

Krško: Počeo pretovar istrošenog nuklearnog goriva u novo suho skladište
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz
KRŠKO - U Nuklearnoj elektrani Krško je prvi skladišni kontejner s gorivom uspješno i sigurno premješten u novoizgrađenu zgradu za suho skladište istrošenog nuklearnog goriva. Do jeseni će završiti s premještanjem prvih 300 tona goriva.

Prijenos istrošenog nuklearnog goriva iz mokrog skladišnog bazena u novoizgrađenu zgradu suhog skladišta odvija se u skladu s planovima i predviđanjima, pojašnjavaju iz Nuklearne elektrane Krška (NEK).

Kako je rečeno na nedavnom otvaranju skladišta, ono je izgrađeno u sklopu posljednje desetogodišnje sigurnosne nadogradnje elektrane. Bio je to osmogodišnji projekt, a očekuje se da će NEK stajati gotovo 100 milijuna eura.

Pasivno skladištenje u skladištu, koje je izgrađeno prema uvriježenoj zapadnoj tehnologiji, omogućit će NEK-u jednostavnije, jeftinije i sigurnije skladištenje istrošenog goriva. Novo skladište bit će dovoljno za najmanje sljedećih sto godina, a istrošeno nuklearno gorivo će se u njega premjestiti nakon pet godina skladištenja i hlađenja u bazenu s vodom.

U prvoj kampanji iz mokrog skladišnog bazena do jeseni će se preseliti 16 spremnika s 592 gorive ćelije. Druga kampanja planirana je za 2028. godinu, kada planiraju prebaciti 16 kontejnera s istim brojem gorivih elemenata. Kasnije će uslijediti treća i četvrta kampanja. U skladištu ima mjesta za cijeli životni vijek prvog bloka nuklearke Krška.

Prema riječima Andreja Kavčiča, voditelja nuklearnog goriva u NEK-u i jezgri reaktora, riječ je o objektu površine 3500 četvornih metara i visine 20 metara koji je izgrađen zapadno od nuklearnog reaktora i bazena za mokro skladištenje istrošenog goriva.

Armirano-betonska temeljna ploča debljine je metar i pol, a konstrukciju nove infrastrukture verificirala je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

U NEK-u koriste skladišni sustav u višenamjenskim kontejnerima Holtec s betonskim omotačem za suho skladištenje. U svakom spremniku ima mjesta za 37 gorivih elemenata. U suhom skladištu ima mjesta za 70 kontejnera odn za ukupno oko 2600 gorivih ćelija.

Suhim skladištenjem uveli su međunarodno priznato rješenje. Njegovim uvođenjem pridružili su se zemljama koje vode računa o najsuvremenijim sigurnosnim zahtjevima za privremeno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva. Ovakav način skladištenja koristi se u Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i ponegdje u SAD-u.


Iz NEK-a su potvrdili i da, nakon 34 godine na čelu elektrane, predsjednik Uprave NEK-a Stane Rožman u utorak predaje upravljanje elektranom Gorazdu Pfeiferu, koji je dosad bio direktor proizvodnje u NEK-u.

Tagovi: NE krško, nuklearno gorivo, Andrej Kavčič
PROČITAJ I OVO
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE