GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krško: U travnju zbog remonta manja proizvodnja električne energije

Krško: U travnju zbog remonta manja proizvodnja električne energije
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 12:10
Autor: SEEbiz
KRŠKO - Neto proizvodnja električne energije u travnju iznosila je 877 gigavat sati (GWh). U odnosu na ožujak smanjio se za nešto više od trećine, a u odnosu na prošlogodišnji travanj gotovo za četvrtinu.

Na pad proizvodnje utjecao je i remont Nuklearne elektrane Krško (Nek), objavio je danas statistički ured.

Proizvodnja u hidroelektranama u travnju je bila 43 posto veća nego u travnju prošle godine, au termoelektranama za dva posto. Neko je u travnju imao redovni remont.

U travnju je ukupna potrošnja goriva bila sedam posto manja nego prije godinu dana. Slovenija je u travnju uvezla 922 GWh električne energije, a izvezla 733 GWh. U odnosu na prethodni travanj uvoz je povećan za 25 posto, dok je izvoz smanjen za 14 posto.

Kućanstva su u travnju potrošila 250 GWh električne energije ili 15 posto manje nego u ožujku, a poduzeća 565 GWh ili šest posto manje. Potrošnja u području obrazovanja iznosila je 14 GWh, a Ljubljana je jedina općina u kojoj je potrošila više od desetine električne energije, naveli su.

Zalihe lignita i lignita pale su u travnju za 35 posto u odnosu na ožujak, ukapljenog naftnog plina za 29 posto, prirodnog plina za 12 posto, koksa za 10 posto, a crnog ugljena i antracita za četiri posto.

Povećanje ponude u travnju u odnosu na ožujak zabilježeno je kod kerozinskog goriva za mlazne motore, i to za 24 posto, ostalih naftnih derivata za 16 posto, motornih benzina za sedam posto i dizelskog goriva za šest posto.

U travnju je u međugodišnjoj usporedbi opskrba ostalih naftnih derivata porasla za 32 posto, kerozinskog goriva za mlazne motore za 28 posto, crnog ugljena i antracita za 27 posto, koksa za 13 posto, dizelskog goriva za osam posto. a prirodni plin za šest posto.

Tagovi: krško, struja, energija
PROČITAJ I OVO
Pad cijena nafte na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte na kraju tjedna
LONDON - Nafta je u današnjem trgovanju pojeftinila. Kako javlja njemačka tiskovna agencija dpa, cijene padaju uglavnom zbog jačanja dolara.
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
ODLUKE
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
BEOGRAD - Skupština akcionarskog društva (AD) Elektroprivrede Srbije (EPS) je usvojila Plan transformacije te kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa bez smanjena budžeta za plate.
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
ODLUKE
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
LJUBLJANA - Slovenska vlada je danas dala suglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
KONCESIJE
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila Ini dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE