GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Libijsko ministarstvo nafte smatra nezakonitim sporazum o opskrbi Italije plinom

Libijsko ministarstvo nafte smatra nezakonitim sporazum o opskrbi Italije plinom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz
TRIPOLI - Samo dan nakon posjeta talijanske premijerke Giorgie Meloni Tripoliju i sklapanja ugovora o opskrbi plinom, libijsko ministarstvo nafte proglasilo je taj ugovor nezakonitim jer libijska naftna kompanija nije bila nadležna za sklapanje takvih poslova.

Meloni je tijekom subotnjeg posjeta Libiji sklopila sporazum o energetskoj suradnji između dviju zemalja vrijedan osam milijardi dolara, prema kojem su talijanski energetski div ENI i Libijska nacionalna naftna kompanija NOC sklopili ugovor o opskrbi libijskog plina za sljedećih 25 godina. .

Prema riječima čelnika NOC-a Farhata Bengdare, sporazum obvezuje Libiju na isporuku 22 milijuna kubičnih metara plina dnevno, što je opisao kao najvažniji dogovor u posljednjem tromjesečju za energetski sektor te sjevernoafričke zemlje.

Libijski ministar nafte Mohamed Oun upozorio je i prije potpisivanja sporazuma da NOC nije nadležan za sklapanje takvih poslova koji su u nadležnosti njegova ministarstva. Već u nedjelju, prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, Oun je objavio da je sporazum nezakonit jer se NOO nije konzultirao s ministarstvom prije nego što ga je potpisao.

U priopćenju za tisak u nedjelju, ministarstvo nafte je reklo da je dogovor u potpunosti u suprotnosti sa zakonom, koji zahtijeva da NOC-i dobiju prethodno odobrenje od ministarstva kada ulaze u poslove sa stranim partnerima. Ministarstvo je zatražilo od NOO-a da poštuje zakon kako bi sklopio posao.

"Jednostrana odluka korporacije da promijeni ugovore otvara put drugim partnerima da odluče o bilo kakvim promjenama prethodno dogovorenih sporazuma bez poštivanja procedura utvrđenih libijskim zakonom", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo su posebno zbunili uvjeti ugovora kojima je udio ENI-ja u plinskom projektu povećan s prijašnjih 30 na 37 posto. Ministar Oun također je uvjeren da bi talijanska energetska kompanija trebala preuzeti veći dio investicijskih troškova, koji su trenutno ravnopravno podijeljeni između ENI-ja i NOC-a.

Protivljenje dogovoru vjerojatno je i rezultat borbe za moć između ministra nafte i uprave NOC-a, najvažnije gospodarske tvrtke u Libiji i najvećeg izvora prihoda za državnu blagajnu.

Nezadovoljstvo dogovorom izrazila je i paralelna Vlada nacionalne stabilnosti koja kontrolira istok zemlje i ne priznaje inače međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju s kojom je Italija sklopila dogovor.

Čak i više od desetljeća nakon svrgavanja bivšeg vođe Moamera Gadafija, Libija ne može izbjeći frakcijske borbe i politički kaos, koji su glavna prepreka stranim ulaganjima u njezin energetski sektor, koja bi mogla financirati gospodarski napredak zemlje.

Tagovi: Libija, Italija, plin, Giorgia Meloni, kompanija ENI
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE