GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

LNG Hrvatska: Buka tijekom probnog rada smanjena na najmanju moguću mjeru

LNG Hrvatska: Buka tijekom probnog rada smanjena na najmanju moguću mjeru
BUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 17:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz tvtke LNG Hrvatska u srijedu su izvijestili da je u tijeku testiranje svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju te da je razina buke s terminala, s obzirom na probni rad, smanjena na najmanju moguću mjeru.

Na upit Hine o povećanoj razini buke, iz tvrtke LNG Hrvatska su odgovorili da su "po dolasku FSRU broda 'LNG Croatia' na lokaciju terminala za ukapljeni prirodni plin pokrenuti postupci testiranja svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela terminala".

"Kako bi se provjerila potpuna funkcionalnost sustava, trenutno se testiraju i sustavi koji rade samo u slučajevima nužde, tj. oni koji u normalnom operativnom radu terminala neće biti u funkciji, te koji mogu biti izvor određene razine buke. Tvrtka LNG Hrvatska aktivno radi na tome da se razina buke sa terminala svede na minimalne razine i tijekom samog perioda testiranja, pogotovo u noćnim satima, a sve kako bi omogućili kvalitetan suživot sa lokalnim stanovništvom. U skladu s time, razina buke u posljednjim danima smanjena je na minimalnu moguću razinu, uzimajući u obzir trenutna testiranja", priopćila je ta tvrtka.

Ahmetović: Takva buka nije bila predviđena ni u razdoblju probnog rada

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović izjavila je u srijedu za Hinu da joj se svakodnevno javljaju stanovnici Omišlja te Njivica, Malinske, Kostrene i Kraljevice stalno čuje buka iz LNG terminala u Omišlju.

Rekla je da se u Omišlju zbog rada terminala osjete i vibracije te da ljudi kažu kako da im je "kvaliteta života u Omišlju smanjena otkad je počeo probni rad terminala, kao i vrijednost njihovih nekretnina".

Ahmetović tvrdi da u studiji utjecaja na okoliš takva buka nije predviđena ni u razdoblju probnog rada te da će Općina Omišalj taj problem predočiti svim mjerodavnim institucijama.

LNG terminal u Omišlju od početka prosinca je u probnom radu, a 1. siječnja počet će s komercijalnim operativnim radom.

Glavni dio terminala čini plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), brod "LNG Croatia" dugačak 280,17 metara, širok 43 metra te bruto tonaže 96.576 tona. Skladišni prostor sastoji se od četiri spremnika za ukapljeni prirodni plin ukupnoga skladišnog kapaciteta 140,206 prostornih metara.

Ukapljeni prirodni plin, koji će od siječnja dovoziti LNG tankeri, u Omišlju će se uplinjavati, a zatim će biti pušten u plinovod.

Tehnički kapacitet terminala je uplinjavanje 2,6 milijardi kubičnih metara ukapljenog plina na godinu. Svi kapaciteti zakupljeni su za sljedeće tri godine, do 2027. zakupljeno je 80 posto kapaciteta, a u sljedećim godinama, zaključno s 2035., oko polovice kapaciteta.

Tagovi: LNG Hrvatska, Mirela Ahmetović, Omišalj, njivice, Malinska
PROČITAJ I OVO
Washington i Berlin žele okrenuti stranicu u vezi Sjevernog toka 2
SPOROVI
Washington i Berlin žele okrenuti stranicu u vezi Sjevernog toka 2

BERLIN - Sjedinjene Države i Njemačka izrazili su u srijedu volju da ovog ljeta prevladaju nesuglasice u vezi plinovoda Sjeverni tok 2, te općenito u vezi Rusije, nakon konfliktnog mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Termoelektrane ubedljivo najveći izvor zagađenja česticama PM 2,5 u Srbiji
ZAGAĐENJE
Termoelektrane ubedljivo najveći izvor zagađenja česticama PM 2,5 u Srbiji
BEOGRAD - Rezultati velikog međunarodnog istraživanja ukazuju na važnu ulogu koju u ukupnom zagađenju vazduha u Srbiji ima sagorevanje uglja za proizvodnju struje.
Grupa HSE u 2020. ostvarila neto gubitak od 184 milijuna eura
GUBITAK
Grupa HSE u 2020. ostvarila neto gubitak od 184 milijuna eura
LJUBLJANA - Samo je Termoelektrana Šoštanj prošle godine ostvarila neto gubitak od 280,4 milijuna eura. Prihodi od prodaje grupe dosegli su rekordnih 1,8 milijardi eura.
Turski investitor spreman da uloži 85 miliona eura u solarni park u Hercegovini
INVESTICIJE
Turski investitor spreman da uloži 85 miliona eura u solarni park u Hercegovini
ANKARA - Na marginama sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH u Turskoj bilo je razgovora sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za gradnju solarnog parka.
Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute snažnom potražnjom u ljetnoj sezoni vožnje na sjevernoj hemisferi i stankom u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE