GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

LNG Hrvatska: Na krčkom terminalu ponovni pretovar s FSRU broda na manji brod

LNG Hrvatska: Na krčkom terminalu ponovni pretovar s FSRU broda na manji brod
TERMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 10:21
Autor: SEEbiz / H
OMIŠALJ - Tvrtka LNG Hrvatska u subotu je objavila da je na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP) u Omišlju na otoku Krku uspješno izvedena složena operacija - tzv. ponovni pretovar ukapljenog prirodnog plina (re-loading) s FSRU broda LNG Croatia na manji brod za prijevoz UPP-a, što otvara mogućnost trgovanja UPP-om i morskim putem.

"Radi se o prvom small scale LNG pretovaru na Mediteranu što Hrvatsku čini predvodnicom na tržištu pružanja ove usluge. Naime, ukapljeni prirodni plin ovoga puta nije uplinjen i transportiran s terminala u plinski transportni sustav Republike Hrvatske, već je pretovaren na manji brod (Avenir Accolade kapaciteta 7000 prostornih metara) koji se po završetku pretovara zaputio prema terminalu na Sardiniji. Time je Hrvatska zadobila mogućnost trgovanja ukapljenim prirodnim plinom i morskim putem", navodi se u priopćenju.

Iz LNG Hrvatska ističu da taj potpuno novi poslovni model otvara brojne mogućnosti u sektorima turizma i gospodarstva jer se njime omogućava tzv. bunkering, mogućnost primanja i punjenja drugih brodova ekološki prihvatljivijim pogonskim gorivom - ukapljenim prirodnim plinom, a čime se znatno smanjuju emisije ispušnih plinova te štetni utjecaj brodarstva na okoliš.

"Novom dodatnom uslugom, terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku nastavlja potvrđivati svoju važnost na energetskoj karti Europe", zaključuje se u priopćenju.

Inače, LNG terminal na otoku Krku je s početkom ove godine započeo s komercijalnim radom i do sada je na terminal pristalo šest tankera za prijevoz UPP-a.

Fotografija: LNG Hrvatska

Tagovi: LNG Hrvatska, LNG terminal, FSRU brod
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
Vlada predložila Stjepana Adanića za predsjednika Uprave Janafa
PRIJEDLOZI
Vlada predložila Stjepana Adanića za predsjednika Uprave Janafa
ZAGREB - Za predsjednika Uprave Jadranskog naftovoda Vlada je predložila Stjepana Adanića na zatvorenom dijelu 77. sjednice održane u četvrtak.
Cijene nafte iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 dolara, poduprte neočekivano velikom padom američkih zaliha nakon dva uragana i visokim cijenama plina.
Fitch: Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija
PLIN
Fitch: Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija
LONDON - Rekordno visoke cijene plina stvaraju pritisak na opskrbne lance mnogih europskih kompanija, uključujući neintegrirane dobavljače energije, proizvođače gnojiva i tvrtke za široku potrošnju, priopćio je u srijedu Fitch Ratings.
Milatić: Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva
STRUJA
Milatić: Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva
ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić poslao je u srijedu iz Hrvatskog sabora umirujuće poruke u pogledu kretanja cijena električne energije za kućanstva, kazavši da do kraja godine neće rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE