GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

LNG terminal će do ljeta 2024. udvostručiti kapacitet

LNG terminal će do ljeta 2024. udvostručiti kapacitet
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2022 / 21:06
Autor: SEEbiz
RIJEKA – Kapacitet terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju, na otoku Krku, bit će povećan na 6,1 milijardu kubičnih metara, što je gotovo dvostruko više od sadašnjeg kapaciteta, do 2024. godine, potvrdio je Hrvoje Krhen, direktor tvrtke LNG Hrvatska koja upravlja terminalom.

Vlada Republike Hrvatske još je u kolovozu ove godine donijela odluku o proširenju kapaciteta LNG terminala, kao i Plinacrovog plinovoda između Zlobina i Bosiljeva, pri čemu je predviđeno ukupno ulaganje od 180 milijuna eura, od čega je 25 milijuna potrebno uložiti u sam LNG terminal, a 155 milijuna u novi plinovod. Ovakvu je odluku Vlada obrazložila povećanjem sigurnosti opskrbe te smanjenjem ovisnosti o uvozu plina iz Rusije, piše Novi list.

Povećanje kapaciteta samog terminala izvest će se, objašnjava Krhen, dodavanjem još jednog postrojenja za uplinjavanje tekućeg prirodnog plina na FSRU (ploveća jedinica za skladištenje i uplinjavanje) brod »LNG Croatia«, čime će se maksimalni kapacitet uplinjavanja povećati na 700 tisuća kubnih metara na sat, odnosno nešto više od šest milijardi kubnih metara godišnje.

– Uskoro bi trebali ugovoriti izgradnju novog postrojenja za uplinjavanje, a očekivani rok isporuke je 18 mjeseci, nakon potpisa ugovora. Očekujemo da bi postrojenje za uplinjavanje trebalo biti ugrađeno na »LNG Croatia« tijekom ljeta 2024. godine, rekao je Krhen.

Na naše pitanje gdje će novo postrojenje biti proizvedeno nije želio špekulirati, ali budući da je konverzija broda »LNG Croatia« iz LNG tankera u FSRU rađena u Kini, vjerojatno će Kinezi sklapati i novu jedinicu za uplinjavanje tekućeg plina. Inače, dijelovi za takva postrojenja dolaze iz više zemalja svijeta, a u Kini se sklapaju u cjelinu i ugrađuju na brodove ili isporučuju naručitelju. U slučaju »LNG Croatije«, novo postrojenje za uplinjavanje ugradit će se na brod u nekom od brodogradilišta na Mediteranu, možda čak i u nekom od hrvatskih brodogradilišta, no ni o tome Krhen nije htio govoriti prije nego što posao bude ugovoren. Neslužbeno saznajemo da su pregovori o tome već vođeni s riječkim brodogradilištem »3. maj«.

U svakom slučaju, LNG Hrvatska će nastojati, potvrdio je Krhen, da se ugradnja postrojenja obavi što bliže Krku kako bi se smanjio period tijekom kojega će biti prekinuta proizvodnja na LNG terminalu, kao i smanjili troškovi putovanja broda do brodogradilišta i natrag. Radi što manjeg zastoja u isporukama plina zakupcima kapaciteta terminala, novo postrojenje za uplinjavanje bit će ugrađeno u ljetnim mjesecima, kada je i potražnja za plinom najmanja.

Paralelno s ugradnjom dodatnog postrojenja za uplinjavanje na brodu »LNG Croatia«, Plinacro bi trebao osigurati transportne kapacitete za dvostruko veće količine plina s terminala od sadašnjih, na dionici od Zlobina do Bosiljeva. Plinovod od LNG terminala do Zlobina ima dovoljan kapacitet, no problematična je 58 kilometara duga dionica do Bosiljeva.

Iz Plinacroa potvrđuju kako njihov dio projekta uključuje upravo povećanje kapaciteta, odnosno izgradnju novog plinovoda na toj dionici, čime će se omogućiti kvalitetniji tlačni uvjeti u čvoru Lučko, a time i dodatna mogućnost prihvata plina s LNG terminala.

– Izgradnjom spomenutog plinovoda omogućit ćemo povećanje transporta plina s LNG terminala do njegova sadašnjeg, tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi prostornih metara na godinu, što će značajno povećati sigurnost opskrbe plinom potrošača u Hrvatskoj, ali i stvoriti osnovni preduvjet za daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji, čime će se smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Plinacro je već ranije poduzeo sve potrebne radnje koje prethode građevinskoj dozvoli koja je izdana krajem listopada ove godine, tako da su se mogli ubrzati svi ostali postupci od pokretanja postupka javne nabave za cijevi, postupka nabave pripadajuće opreme, do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na pravcu plinovoda Zlobin – Bosiljevo.

Tagovi: LNG terminal, LNG Hrvatska, Hrvoje Krhen, Plinacro
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE