GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loša vijest za krčki terminal: LNG brodovi s ukapljenim plinom umjesto u Omišalj otišli u Aziju

Loša vijest za krčki terminal: LNG brodovi s ukapljenim plinom umjesto u Omišalj otišli u Aziju
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 11:02
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Nakon što je terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku započeo komercijalni rad, već prvog dana ove godine, dolaskom prvog broda s teretom ukapljenog prirodnog plina, isporuke brodovima naprasno su obustavljene zbog naglog povećanja cijene ukapljenog prirodnog plina na azijskom tržištu i preusmjeravanja tereta uglavnom prema Kini, Južnoj Koreji i Japanu.

Sam LNG terminal, odnosno tvrtka LNG Hrvatska, prema riječima direktora Hrvoja Krhena, zbog toga ne bi trebala pretrpjeti veće financijske štete jer sa zakupcima kapaciteta terminala ima ugovor po sistemu »puno za prazno«. Značajnije gubitke ne bi trebao imati ni Plinacro, državni operater plinskog transportnog sustava, uslijed gubitka transportnih naknada prema krajnjim kupcima, većinom na mađarskom tržištu, piše Novi list.

Komercijalni rad terminala od 1. siječnja započeo je točno prema planu, kada je LNG tanker »Tristar Ruby« s teretom od 143 tisuće kubnih metara prirodnog plina za mađarsko tržište pristao u Omišalj.

Premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić najavili su koncem prošlog mjeseca, prigodom svečanog puštanja u rad terminala, kako će najveća dobit od LNG terminala biti pad cijene prirodnog plina na hrvatskom tržištu, no upitno je kako će se i kada te najave ostvariti ako ukapljeni plin na terminal – ne dolazi.

Planirana dinamika dolaska brodova s prirodnim plinom bila je otprilike jedan brod sličnog kapaciteta svaka dva tjedna, no nakon »Tristar Rubyja« koji je plin dovezao iz SAD-a, niti jedan brod do sad nije doplovio u Omišalj.

Do sad su trebala stići tri, dva za mađarski MVM te jedan s teretom plina za HEP, ali su preusmjereni na azijsko tržište, gdje cijene ukapljenog prirodnog plina u zadnjih mjesec dana, uslijed niskih temperatura i polaganog oporavka od COVID-krize, dramatično rastu pa uvelike nadmašuju cijene u Europi, zbog čega se prodavateljima isplati čak i plaćati penale europskim kupcima, ako je tako predviđeno kupoprodajnim ugovorom, a plin prodati na Dalekom istoku.

I inače su tržišta Japana, Kine i Južne Koreje najpoželjnija za izvoznike LNG-a jer su tamo cijene gotovo uvijek više nego u ostatku svijeta, a sada je to još više došlo do izražaja.

Tagovi: LNG Hrvatska, LNG terminal, Hrvoje Krhen, Plinacro, Tomislav Ćorić, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Ima prostora za rast potrošnje plina
PLIN
Stručnjaci: Ima prostora za rast potrošnje plina
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić kazao je u srijedu da ima prostora za rast potrošnje plina u Hrvatskoj, kao i za smanjenje štetnih emisija CO2, poručivši da treba pokušati što prije zamijeniti energente s većim emisijama CO2 s plinom.
Pad zaliha u SAD-u podigao cijene nafte iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u podigao cijene nafte iznad 74 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 74 dolara, potaknute oporavkom potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja covida 19 i padom zaliha u SAD-u.
Kina tvrdi da nema curenja iz nuklearne elektrane i da nije promijenila standarde
REAKCIJE
Kina tvrdi da nema curenja iz nuklearne elektrane i da nije promijenila standarde
PEKING - Kina je u srijedu objavila da nema curenja radijacije u nuklearnoj elektrani Taishan te da nije podigla prag prihvatljive razine radijacije u okruženju elektrane, odgovarajući na izvješće američkog CNN-a objavljeno početkom tjedna.
Građevinska dozvola za novi vetropark u Kovačici
DOZVOLA
Građevinska dozvola za novi vetropark u Kovačici
NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić posetio je danas Vetroelektranu „Kovačica“, gde je investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka Pupin, u okviru postojećeg kompleksa, saopštila je Pokrajinska vlada.
Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina
PORAZNO
Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina
LONDON - Udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini jednako je visok kao i prije deset godina, unatoč manjim troškovima obnovljivih izvora i pritisku na vlade da zaustave klimatske promjene, pokazalo je u utorak izvješće ekološke udruge REN21.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE