GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper u izgradnju dodatnih solarnih elektrana

Luka Koper u izgradnju dodatnih solarnih elektrana
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz
KOPER - Luka Koper povećava broj mikro solarnih elektrana na lučkom području. Planiraju izgraditi dodatne solarne elektrane snage 1,25 MWp do 2025. godine, pokrivajući do četiri posto vlastite potrošnje energije.

Luka Koper očekuje do 2030. godine izgradnju solarnih elektrana od 4 MWp, što predstavlja 14 posto trenutne potrošnje električne energije cijele luke.

"Dugoročni je cilj postupno proizvoditi 40 do 50 posto električne energije za rad luke Koper iz solarnih elektrana", rekli su.

Luka Koper odlučila je započeti postupnu izgradnju solarnih elektrana, uglavnom zbog smanjenja utjecaja lučke djelatnosti na okoliš i djelomične samodostatnosti električne energije. Istodobno, prema njihovim riječima, razvoj solarnih elektrana usmjeren je na smanjenje proizvodnih troškova i povećanje njihove učinkovitosti, što znači da su optimalno dizajnirane solarne elektrane ekonomski opravdane za uporabu i bez subvencija. Trenutno u koparskoj luci imaju 268 kWp solarnih elektrana koje proizvode 280.000 kilovat sati električne energije ili postotak potrošnje električne energije luke Koper.

Cilj koperske tvrtke je postavljanje solarnih elektrana na sve nove objekte koji će se graditi u luci. Prema njima, veliki problem su krovovi skladišta koji su građeni 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Naime, na njih je potrebno uložiti dodatna sredstva za povećanje nosivosti krovova ili čak zamjenu krova tako da je moguće instalirati solarne elektrane. Stoga će se svakom obnovom skladišta pobrinuti i za odgovarajuću nosivost krova, dodali su.

Tagovi: Luka Koper, solarna energija, solarne elektrane
PROČITAJ I OVO
HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
DOZVOLA
HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
LJUBLJANA - Holding slovenske elektrarne (HSE) će na rekultiviranom i zatvorenom dijelu odlagališta neopasnog otpada Prapretno kod Hrastnika izgraditi najveću solarnu elektranu u zemlji. Kamen temeljac postavit će se 3. srpnja, a elektrana će se u mrežu uključiti u studenom.
HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
U PLUSU
HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
ZAGREB - HEP grupa je u prošloj godini ostvarila konsolidiranu neto dobit od 1,46 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije više za 61,1 milijun kuna, pokazuju podatci iz revidiranog financijskog izvješća HEP grupe.
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 70 dolara, potaknute ublažavanjem koronamjera u SAD-u i dijelovima Europe koje najavljuje snažniju potražnju za gorivom u ljetnoj sezoni.
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
DONACIJE
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
ZAGREB - Ina će ove godine zdravstvenim institucijama donirati 1,4 milijuna kuna, svjesna iznimnih okolnosti u kojima se zdravstveni sustav nalazi zbog pandemije koronavirusa, priopćeno je u srijedu iz domaće naftne kompanije.
Njemačka povećava kupnju ruskog plina
PLIN
Njemačka povećava kupnju ruskog plina
BERLIN - Njemačka, tradicionalni najveći kupac ruskog plina u Europi, u ožujku je od ruskog državnog plinskog koncerna Gazproma kupila 66,3 posto više plina nego u istom lanjskom mjesecu odnosno 4,44 milijarde kubičnih metara, pokazuju u srijedu objavljeni podaci ruske savezne carinske službe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE