GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Split gradit će naftni terminal

Luka Split gradit će naftni terminal
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 13:43
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Luka Split priprema gradnju naftnog terminala za prihvat tankera i transport nafte željeznicom i kamionima u unutrašnjost.

Riječ je o terminalu s četiri spremnika ukupnog kapaciteta 56 tisuća kubika u splitskoj Sjevernoj luci i o osmom takvom postrojenju na hrvatskoj strani Jadrana, računajući i Inine terminale u Bakru i Solinu koji služe samo za njezine potrebe.

– Radi se infrastrukturnom projektu od strateškog značenja i ulaganju u visokoprofitabilnu dugotrajnu imovinu niskog profila rizika koja bi za lokalnu i ukupnu zajednicu, kao i za samu Luku d.d. Split, bila od izuzetnog značenja u smislu novog poslovnog izazova i proširenja opsega poslovanja, novih kvalitetnih radnih mjesta te dodatnih stabilnih izvora prihoda – poručio nam je direktor Luke Split Jerko Bačić.

Trenutno se u luci, navodi Bačić, usklađuju poslovni planovi, izrađuju procjene poslovnog plana prihoda i dobiti s procjenom rizika tijekom izgradnje terminala naftnih derivata, te se razrađuje struktura projekta.

Na pitanje kada bi mogla početi gradnja terminala, Bačić odgovara kako je razdoblje za izgradnju ovakvog objekta otprilike dvije godine od izdavanja svih potrebnih potvrda i dozvola od nadležnih tijela.

– Prve procjene investicije kreću se u iznosima od 150 milijuna do 200 milijuna kuna. No, u ovom trenutku u mogućnosti smo iznijeti samo ove okvirne financijske podatke o visini i procjeni ulaganja – navodi direktor Luke Split.

Tako bi, uz najveći i široj javnosti najpoznatiji terminal Jadranskog naftovoda u Omišlju na Krku, te po dva terminala u zadarskoj luci Gaženici i u Pločama, na našoj obali trebao niknuti šesti komercijalni naftni terminal. Kada se, osim terminala za Inine potrebe, nabrojenima doda i najveći terminal na Jadranu, u slovenskom Kopru, i terminal u luci Bar u Crnoj Gori, logičnim se nameće pitanje ima li za sve njih posla, odnosno ide li Luka Split u isplativu investiciju.

– Proveli smo sveobuhvatnu i strukturiranu studiju opravdanosti ulaganja, iz koje je vidljivo da su na ovom području trenutni kapaciteti suvremenih terminala naftnih derivata nedostatni – ističe Jerko Bačić.

U prilog procjeni direktora Luke Split idu i razmišljanja našeg sugovornika dobro upućenog u ovaj segment naftnog biznisa, koji nam je zbog prirode posla kojim se bavi ponudio neslužbeni komentar najavljene investicije u Luci Split.

Tagovi: Luka Split, naftni terminal, Jerko Bačić, Gaženica, Luka Bar, Luka Koper
PROČITAJ I OVO
Tepić: EPS dao 20 miliona evra firmi brata Ane Brnabić
TEŠKE OPTUŽBE
Tepić: EPS dao 20 miliona evra firmi brata Ane Brnabić
BEOGRAD - Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je večeras da je firma Asseco, čiji je direktor brat Ane Brnabić, u poslednje dve godine od EPS-a dobila 20 miliona evra naših para i da se sve to desilo otkako je Ana Brnabić postala premijerka.
Kovačević će biti smijenjen već na idućoj sjednici Vlade
JANAF
Kovačević će biti smijenjen već na idućoj sjednici Vlade
ZAGREB - Afera u Janafu skupo će koštati šefa te javne tvrtke - Dragana Kovačevića. Vlada će na sljedećoj sjednici predložiti razrješenje Nadzornom odboru Janafa.
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
GAS
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
BEOGRAD - Srbijagas pozvao je građane zainteresovane za gasni priključak koji je dovoljan za stambeni objekat do 150 kvadratnih metara, a žele da ga plate na 36 rata, da se prijave toj kompaniji.
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara budući da je libijska najava obnove izvoza potisnula u drugi plan poruku proizvođača da će ustrajati na striktnoj provedbi sporazuma o smanjenoj opskrbi.
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
LNG
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
MOSKVA - Međunarodni zajmodavci, uključujući francusku i kinesku državnu banku, osigurali su oko 9,5 milijardi dolara za projekt ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Arktiku, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE