GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska: EU nam mora ponuditi stotine milijuna dolara kako bismo prihvatili naftne sankcije Rusiji

Mađarska: EU nam mora ponuditi stotine milijuna dolara kako bismo prihvatili naftne sankcije Rusiji
MOL U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 19:00
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska je u srijedu objavila da je dogovor o naftnim sankcijama Europske unije Rusiji nedostižan dok Bruxelles ne ponudi "rješenje" mjereno u stotinama milijuna dolara koje bi zamijenilo rusku naftu u mađarskom gospodarstvu.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto objavio je na svojoj Facebook stranici da još uvijek nema prihvatljivog prijedloga na vidiku. Napisao je da bi se ruske isporuke preko naftovoda trebale izuzeti od naftnog embarga i da bi se embargo trebao primjenjivati samo na pomorske isporuke.

To bi koristilo mađarskoj grupi MOL koja ostvaruje pozamašnu zaradu jer njezine rafinerije koriste jeftinu rusku naftu Ural. Razlika u cijeni Ural-Brent do sada se povećala na otprilike 34 do 35 dolara po barelu.

To je također pomoglo MOL-u da pokrije gubitke nakon što je mađarska vlada prošle godine uvela ograničenja cijena goriva, što je pomoglo premijeru Viktoru Orbanu da pobijedi na izborima u travnju.

Szijjarto je rekao da je Mađarska Bruxellesu jasno dala do znanja da će podržati naftne sankcije samo ako Komisija predloži rješenje za probleme koje bi one stvorile Mađarskoj.

"Očekujemo takav prijedlog ne samo kad je riječ o transformaciji naših rafinerija koja košta stotine milijuna dolara, ne samo kad je riječ o povećanju kapaciteta hrvatskog naftovoda koje bi koštalo nekoliko stotina milijuna dolara, već i s obzirom na budućnost mađarskog gospodarstva", rekao je Szijjarto.

Većina drugih zemalja EU-a podupire zabranu ruske nafte u okviru novog šestog paketa sankcija osmišljenih da kazni Moskvu zbog njezine invazije na Ukrajinu. Za takvu odluku potrebna je jednoglasnost, a osim najglasnije Mađarske, naftnom embargu protive se i neke druge istočnoeuropske države.

Kad bi se zabrana EU-a primjenjivala samo na pomorsku isporuku nafte, dogovor bi bio moguć, rekao je Szijjarto.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potrebno više raditi na postizanju sporazuma i najavila da će biti domaćin rasprave o regionalnoj suradnji na naftnoj infrastrukturi.

Tagovi: naftne sankcije Rusiji, kompanija MOL, nafta, ruska nafta, nafta Ural
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima potaknute oskudnim zalihama i izgledima povećanja potražnje tijekom ljetne sezone putovanja u najvećem svjetskom potrošaču sirove nafte SAD-u.
Četiri zemlje žele pola stanovnika EU-a opskrbljivati zelenom energijom
ZELENA ENERGIJA
Četiri zemlje žele pola stanovnika EU-a opskrbljivati zelenom energijom
ZAGREB - Danska, Belgija, Nizozemska i Njemačka imaju ambiciju izgradnjom energetskih otoka u Sjevernom moru gotovo udesetostručiti proizvodnju zelene električne energije kako bi elektrane na vjetar do 2050. održivom energijom opskrbljivale pola stanovnika EU-a, izjavio je u srijedu danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen.
Klisović: Jedna od varijanti je i da Gradska plinara Opskrba otiđe u stečaj
OTKRIĆA
Klisović: Jedna od varijanti je i da Gradska plinara Opskrba otiđe u stečaj
ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je u srijedu vezano za probleme poslovanja Gradske plinare Zagreb Opskrba, kojoj je na jedan dan bio blokiran račun, da konačnog rješenja još nema, ali je jedna od varijanti da Opskrba otiđe u stečaj.
Srbija će dio svojih zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
PLIN
Srbija će dio svojih zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - Srbija će skladištiti svoj prirodni plin u mađarskim skladištima plina za iduću zimu, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u srijedu nakon razgovora sa srbijanskim ministrom financija.
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
ODLAZAK
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
LONDON - Savjetnica za sigurnost u naftnoj i pliskoj kompaniji Shell Caroline Dennett podnijela je ostavku i optužila poslovodstvo da nisu zaštitili okoliš te da kompanija "uzrokuje ekstremne štete našoj klimi, okolišu, prirodi i ljudima".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE