GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska s Gazpromom potpisala 15-godišnji ugovor o opskrbi plinom

Mađarska s Gazpromom potpisala 15-godišnji ugovor o opskrbi plinom
UGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 20:29
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarska je danas potpisala 15-godišnji ugovor o opskrbi plinom s ruskim energetskim divom Gazpromom.

Prema riječima mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Szijjarta, to će zemlji osigurati dugoročnu energetsku sigurnost.

Prema ugovoru, Mađarska će od Gazproma otkupljivati 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje u razdoblju od najmanje 10 godina, objasnio je Szijjarto prilikom potpisivanja ugovora, prenosi mađarska novinska agencija MTI. Mađarska će imati mogućnost promijeniti zakupljene količine nakon deset godina.

Gazprom će opskrbiti 3,5 milijardi kubnih metara plina preko srpsko-mađarskog plinovoda za međusobnu povezanost, koji bi trebao početi s radom 1. listopada, a preostalih 1 milijardu kubnih metara plina preko Austrije.

Cijena je znatno niža od one koju je država do sada plaćala prema sporazumu potpisanom 1995. godine.

Prema Szijjartovim riječima, energetska sigurnost oduvijek je bila središnje strateško i nacionalno sigurnosno pitanje u srednjoj Europi. Prirodni plin ima ključnu ulogu u Europi i Mađarskoj, budući da je EU prošle godine od Gazproma primila 48 posto svog prirodnog plina.

"Mađarska opskrbu energijom smatra pitanjem nacionalne sigurnosti i suvereniteta, kao i više ekonomskim nego političkim pitanjem. Obiteljske kuće mogu se grijati na plin, a ne političkim izjavama. A isto vrijedi i za industriju", dodao je Szijjarto.

Zamjenica predsjednika Gazproma Elena Burmistrova pozdravila je sporazum, naglasivši da je uporaba sigurnog i pouzdanog izvora energije, poput prirodnog plina, posebno važna za postizanje klimatskih ciljeva.

"Diversifikacija opskrbnih puteva važna je komponenta novih sporazuma. Mađarska će od 1. listopada početi primati plin Gazprom kroz Turski tok i cjevovode jugoistočne Europe. To je moguće uglavnom zbog napora bugarskih, srpskih i mađarskih tvrtki da razviju nacionalne transportnih sustava plina. "međutim, prema ruskoj novinskoj agenciji Tass, rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Gazprom je prošle godine Mađarskoj isporučio 8,6 milijardi kubičnih metara plina.

Tagovi: Mađarska, Gazprom, Peter Szijjarto, plin
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE