GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Makedonija se odrekla ruskog plina

Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.

Unatoč uvedenom porezu, makedonske vlasti poručuju da poskupljenja grijanja neće biti, objavila je makedonska televizija 24.

Kako je objašnjeno i napisano u tekstu natječaja ESM-a za nabavu plina za prosinac, ako je plin ruski, tada će ponuditelj u cijenu morati uključiti sve poreze i druge naknade i troškove, uključujući i dodatnu taksu za transport u Bugarska.

ESM također mora potvrditi da su sve naknade za prijenos plina plaćene, kako bi se izbjegla situacija u kojoj država plaća nametnutih 10 eura po megavat-satu (MWh) za ruski plin koji prolazi kroz Bugarsku.

"Potreban je certifikat o podrijetlu prirodnog plina koji jamči da prirodni plin nije podrijetlom iz Ruske Federacije." Izjavu odgovorne osobe ponuditelja da ako postoji naknada za prijenos prirodnog plina podrijetlom iz Ruske Federacije u skladu s regulativom Republike Bugarske, istu snosi ponuditelj", stoji u ESM-u. natječaj za kupnju prirodnog plina.
Alternativno, dvije toplane koje griju Skoplje sada će dobiti mješavinu američkog i azerbajdžanskog plina od bugarske tvrtke koja je dala najnižu ponudu na prosinačkom natječaju za nabavu plina.

Cijena po kojoj ga je ESM Sales, kao nositelj dozvole za prodaju prirodnog plina, kupio za prosinac je 56 eura po MWh, fiksno, za varijabilnu količinu prema potrebama.

Osim toplana, prirodni plin kao glavni energent koristi i 100 većih industrijskih objekata u Sjevernoj Makedoniji.

I dok je Makedonija prisiljena tražiti alternative za kupnju prirodnog plina, njezina vlada još uvijek čeka odgovor Europske unije i službene Sofije u vezi s kupnjom plina na koji neće biti uveden porez koji je uvela Bugarska.

Bugarski premijer Nikolay Denkov rekao je da njegova zemlja dosad nije prekršila nijedan zakon ili propis EU-a. Prije gotovo dva mjeseca Bugarska je uvela naknadu za prijenos ruskog plina preko svog teritorija.

Tagovi: makedonija, plin, ruski plin, gazprom
PROČITAJ I OVO
Talijanska vlada želi povratak nuklearne energije
AMBICIJE
Talijanska vlada želi povratak nuklearne energije
RIM - Zamjenik premijera i ministar prometa i infrastrukture Matteo Salvini rekao je u srijedu kako se nada da će Italija do 2032. ponovno imati električnu energiju proizvedenu nuklearnim elektranama.
Od utorka ponovo poskupljuje gorivo, evo novih cijena
GORIVO
Od utorka ponovo poskupljuje gorivo, evo novih cijena
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno će poskupjeti gorivo na hrvatskim crpkama.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena prema razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD-u, raspirivši nagađanja da će središnja banka uskoro sniziti troškove zaduživanja, što bi potaknulo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.
Skočio norveški izvoz plina
PLIN
Skočio norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz porastao je u lipnju, a za sto su najzaslužnije isporuke plina, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.
Lummus i MOL Grupa počinju projektirati napredno postrojenje za recikliranje otpadne plastike u Mađarskoj
PROJEKTI
Lummus i MOL Grupa počinju projektirati napredno postrojenje za recikliranje otpadne plastike u Mađarskoj
HOUSTON — Lummus Technology, globalni dobavljač procesnih tehnologija i energetskih rješenja vođenih vrijednošću, i MOL Grupa, vodeća integrirana naftna i plinska korporacija u srednjoj i istočnoj Europi, najavili su početak faze dizajna za prvu naprednu Lummusovu jedinicu za recikliranje otpadne plastike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE