GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Makedonija se odrekla ruskog plina

Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.

Unatoč uvedenom porezu, makedonske vlasti poručuju da poskupljenja grijanja neće biti, objavila je makedonska televizija 24.

Kako je objašnjeno i napisano u tekstu natječaja ESM-a za nabavu plina za prosinac, ako je plin ruski, tada će ponuditelj u cijenu morati uključiti sve poreze i druge naknade i troškove, uključujući i dodatnu taksu za transport u Bugarska.

ESM također mora potvrditi da su sve naknade za prijenos plina plaćene, kako bi se izbjegla situacija u kojoj država plaća nametnutih 10 eura po megavat-satu (MWh) za ruski plin koji prolazi kroz Bugarsku.

"Potreban je certifikat o podrijetlu prirodnog plina koji jamči da prirodni plin nije podrijetlom iz Ruske Federacije." Izjavu odgovorne osobe ponuditelja da ako postoji naknada za prijenos prirodnog plina podrijetlom iz Ruske Federacije u skladu s regulativom Republike Bugarske, istu snosi ponuditelj", stoji u ESM-u. natječaj za kupnju prirodnog plina.
Alternativno, dvije toplane koje griju Skoplje sada će dobiti mješavinu američkog i azerbajdžanskog plina od bugarske tvrtke koja je dala najnižu ponudu na prosinačkom natječaju za nabavu plina.

Cijena po kojoj ga je ESM Sales, kao nositelj dozvole za prodaju prirodnog plina, kupio za prosinac je 56 eura po MWh, fiksno, za varijabilnu količinu prema potrebama.

Osim toplana, prirodni plin kao glavni energent koristi i 100 većih industrijskih objekata u Sjevernoj Makedoniji.

I dok je Makedonija prisiljena tražiti alternative za kupnju prirodnog plina, njezina vlada još uvijek čeka odgovor Europske unije i službene Sofije u vezi s kupnjom plina na koji neće biti uveden porez koji je uvela Bugarska.

Bugarski premijer Nikolay Denkov rekao je da njegova zemlja dosad nije prekršila nijedan zakon ili propis EU-a. Prije gotovo dva mjeseca Bugarska je uvela naknadu za prijenos ruskog plina preko svog teritorija.

Tagovi: makedonija, plin, ruski plin, gazprom
PROČITAJ I OVO
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se ispod razine od 82 dolara pod pritiskom bojazni da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do ljeta, što bi zakočilo gospodarstvo i potražnju za energentima.
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
NAJAVE
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
DOHA - Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina unatoč velikom padu cijena na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Europi i Aziji.
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
U Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
U Sloveniji poskupljuje gorivo
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji rasti uz nepromijenjene trošarine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE