GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali distributeri energije u Italiji u problemima zbog jamstava

Mali distributeri energije u Italiji u problemima zbog jamstava
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
RIM - Mali distributeri energije u Italiji imaju problema s nabavom plina jer ne mogu osigurati jamstva koja od njih sve češće traže proizvođači, pa mnogima prijeti bankrot, upozorio je čelnik udruge komunalnih poduzeća.

Čak 70 tvrtki moglo bi bankrotirati u idućim mjesecima budući da neće moći ispuniti ugovorne obveze prema kupcima, upozorio je Giordano Colarullo, šef Utilitalije.

Udruga okuplja 450 komunalnih poduzeća koja pružaju usluge opskrbe energijom i vodom i odvoza otpada.

Ugrožene tvrtke, od kojih svaka ima po 10 tisuća do 40 tisuća klijenata, opslužuju oko 500 tisuća kućanstava i malih poduzeća, poput trgovina i frizerskih salona. Svi oni mogli bi ostati bez struje, plina i grijanja ako njihovi dobavljači odu u stečaj.

"Ne mogu doći do plina koji bi prodavali svojim klijentima ove zime", upozorio je Colarullo u srijedu.

Ugrožene tvrtke kupuju plin i struju od uvoznika i potom ih preprodaju na domaćem tržištu, koje je Italija dijelom liberalizirala.

Snažan skok cijena plina povezan s ograničenjem ruskih isporuka potaknuo je uvoznike da od kupaca traže sve veća kolateralna jamstva.

"Od tih se tvrtki traži da daju jamstva, a pomoć od banke teško dobivaju jer one ne žele preuzeti rizik, s obzirom na razmjere problema”, pojasnio je Colarullo.

"Uvoznik će u međuvremenu prodati plin nekom drugom", dodao je i pozvao državu da priskoči s jamstvima.

Italija je ove godine u proračunu izdvojila 52 milijarde eura kako bi zaštitila tvrtke i građane od udara vrtoglavo visokih troškova struje, plina i benzina, a ovaj tjedan planira odobriti još jedan paket pomoći, vrijedan oko 13 milijardi eura, napominje Reuters.

Tagovi: Giordano Colarullo, Utilitalia
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama potražnje u SAD-u nakon sporije od očekivane inflacije u travnju i nižih zaliha nafte u prošlom tjednu.
Ina upozorava na internetsku prevaru
UPOZORENJE
Ina upozorava na internetsku prevaru
ZAGREB - Uprava Ine upozorava da društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike, u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao Ina te ističe da Ina nije organizator takvih objava niti s njima ima veze.
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
AKVIZICIJE
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
ZAGREB – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena.
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
PROGNOZE
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE