GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali distributeri energije u Italiji u problemima zbog jamstava

Mali distributeri energije u Italiji u problemima zbog jamstava
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
RIM - Mali distributeri energije u Italiji imaju problema s nabavom plina jer ne mogu osigurati jamstva koja od njih sve češće traže proizvođači, pa mnogima prijeti bankrot, upozorio je čelnik udruge komunalnih poduzeća.

Čak 70 tvrtki moglo bi bankrotirati u idućim mjesecima budući da neće moći ispuniti ugovorne obveze prema kupcima, upozorio je Giordano Colarullo, šef Utilitalije.

Udruga okuplja 450 komunalnih poduzeća koja pružaju usluge opskrbe energijom i vodom i odvoza otpada.

Ugrožene tvrtke, od kojih svaka ima po 10 tisuća do 40 tisuća klijenata, opslužuju oko 500 tisuća kućanstava i malih poduzeća, poput trgovina i frizerskih salona. Svi oni mogli bi ostati bez struje, plina i grijanja ako njihovi dobavljači odu u stečaj.

"Ne mogu doći do plina koji bi prodavali svojim klijentima ove zime", upozorio je Colarullo u srijedu.

Ugrožene tvrtke kupuju plin i struju od uvoznika i potom ih preprodaju na domaćem tržištu, koje je Italija dijelom liberalizirala.

Snažan skok cijena plina povezan s ograničenjem ruskih isporuka potaknuo je uvoznike da od kupaca traže sve veća kolateralna jamstva.

"Od tih se tvrtki traži da daju jamstva, a pomoć od banke teško dobivaju jer one ne žele preuzeti rizik, s obzirom na razmjere problema”, pojasnio je Colarullo.

"Uvoznik će u međuvremenu prodati plin nekom drugom", dodao je i pozvao državu da priskoči s jamstvima.

Italija je ove godine u proračunu izdvojila 52 milijarde eura kako bi zaštitila tvrtke i građane od udara vrtoglavo visokih troškova struje, plina i benzina, a ovaj tjedan planira odobriti još jedan paket pomoći, vrijedan oko 13 milijardi eura, napominje Reuters.

Tagovi: Giordano Colarullo, Utilitalia
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE