GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali distributeri goriva najavljuju sudsku zaštitu svojih interesa

Mali distributeri goriva najavljuju sudsku zaštitu svojih interesa
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2022 / 20:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uredbom o maloprodajnim cijenama goriva, vlada po ocjeni Udruge malih distributera goriva unosi tržišnu neizvjesnost i diskriminaciju malih distributera te postupa protupravno, pa mali distributeri najavljuju zaštitu svojih prava "pred nadležnim institucijama RH".

U priopćenju udruge kaže se da je vlada uredbom od 25. srpnja malim distributerima goriva ponovno povrijedila pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu kao i pravo na jednak pravni položaj na tržištu koji je država dužna osigurati svim poduzetnicima prema Ustavu i pravnoj stečevini Europske unije koja počiva na načelu slobode tržišta i tržišnog natjecanja.

Mali distributeri stoga najavljuju da će radi zaštite svojih prava, očuvanja opstanka i radnih mjesta te prevencije daljnje štete, "poduzeti sve odgovarajuće pravne radnje i zaštititi svoja prava i legitimne interese pred nadležnim institucijama Republike Hrvatske".

Male distributere smeta što, proizvoljno mijenjajući obračunsko razdoblje od 14 dana na sedam dana ili obrnuto bez prethodne obavijesti distributerima, Vlada onemogućuje jednak pristup naftnim derivatima svim distributerima goriva, a time i formiranje cijena po kojima će se isto kupovati ili prodavati.

Cijene na burzi nafte i naftnih derivata formiraju se tako da unaprijed postoji dogovor oko obračunskog razdoblja te modela obračuna, kako bi distributeri goriva bili u mogućnosti s dobavljačima ugovoriti po kojoj će cijeni kupovati i plasirati derivate u narednom razdoblju, navodi se u priopćenju.

"S obzirom da je Vlada RH novom prekonoćnom uredbom postupila protivno tome, mali distributeri goriva ponovno su prisiljeni prodavati gorivo po nižoj cijeni nego su ga kupili i to jednu kunu za benzin i 0,50 kn za dizel. Prekomjerno uplitanje države u tržište, bez koordinacije sa svim dionicima, dovodi do nestabilnosti, velikih poteškoća u nabavi goriva te ozbiljno ugrožava opskrbu građana i poduzetnika", smatraju mali distributeri goriva.

Po njima, neprihvatljiva je i pogrešna politika upravljanja tržištem na teret poduzetnika koji financiraju i pune državni proračun, kao i teza "svi moraju podnijeti jednak teret krize“, jer je, navode, prava istina da teret ove krize već mjesecima podnose isključivo mali distributeri goriva zbog promjena uredbi i obračunskih modela.

Tagovi: UdrugA malih distributera goriva
PROČITAJ I OVO
Bačić: Sutra smjena tri člana Uprave Ine
DOGOVOR
Bačić: Sutra smjena tri člana Uprave Ine
ZAGREB - Nakon sastanka parlamentarne većine predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako će u srijedu biti razriješena dosadašnja tri i imenovana tri nova člana Uprave INA-e koji su dobili potporu, kao i da su se suglasili oko toga da je potrebno provesti raspravu o promjeni modela upravljanja.
Nitko ne zna otkud oštećenje na Sjevernom toku
MISTERIJ
Nitko ne zna otkud oštećenje na Sjevernom toku
BERLIN - Kremlj je u utorak objavio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom, dok Europska komisija kaže da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja plina u dva plinovoda koji su namijenjeni za dopremu plina iz Rusije u Europu.
Vlada predlaže Marina Zovka za člana Uprave Ine
PRIJEDLOG
Vlada predlaže Marina Zovka za člana Uprave Ine
ZAGREB - Vlada za člana Uprave Ine predlaže Marina Zovka koji je trenutno član Uprave Plinacroa, priopćeno je iz Vlade u utorak.
Švedska upozorila na curenja i u plinovodu Sjeverni tok 1
PLINOVOD
Švedska upozorila na curenja i u plinovodu Sjeverni tok 1
STOCKHOLM - Švedska pomorska uprava u utorak je upozorila na dva curenja na ruskom plinovodu Sjeverni tok 1 u švedskim i danskim vodama, nedugo nakon što je otkriveno curenje na plinovodu Sjeverni tok 2.
Skupina zemalja EU-a traži ograničenje veleprodajnih cijena plina
PLIN
Skupina zemalja EU-a traži ograničenje veleprodajnih cijena plina
BRUXELLES - Skupina država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, zatražila je od Europske komisije da za predstojeći izvanredni sastanak ministara energetike pripremi prijedlog o postavljanju gornje granice na veleprodajnu cijenu plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE