GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali trgovci: Gubimo kunu po litri goriva kad se sve uračuna

Mali trgovci: Gubimo kunu po litri goriva kad se sve uračuna
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac za Hinu je rekao da je vladina uredba o fiksiranju cijena goriva "grobar" malih trgovaca naftnim derivatima, koji njezinom primjenom na litri prodanog goriva gube oko jedne kune kada se uračunaju svi troškovi.

Toliki je minus kada cijeni koju mi plaćamo pribrojimo troškove za plaće, komunalije, poreze i druge, od trenutka kada kupljeno gorivo ukrcamo u cisterne, kaže Miljavac.

Prema njegovim riječima, više je opcija za izlazak iz takve situacije, no najbolja bi bila da im se omogući prodaja robe po tržišnim cijenama.

"Ovo nema smisla. Mi izravno dajemo svoj novac za smanjenje troškova života, a to mi ne možemo raditi niti je to naša zadaća", kaže Miljavac.

Ističe da su mali trgovci gorivom u težem položaju od velikih tvrtki, jer nemaju svoju proizvodnju i preradu.

Potraje li ovakva situacija, kaže da će izgubiti i rejting kod banaka, koje ih praktički već tretiraju kao "smeće" kada traže kredite i jamstva.

Kaže kako nije točno da se obična i premium goriva kupuju podjednako, nego da premium goriva kod malih trgovaca čine između pet i 10 posto prometa.

Dojma je da Ministarstvo gospodarstva želi riješiti problem i ističe da su članovi udruge spremi raditi na pronalaženju rješenja, ali kaže da to rješenje mora biti brzo, inače je u pitanju opstanak malih trgovaca.

Vlada je jučer donijela odluku o fiksiranju najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, a ta mjera će vrijediti dva tjedna.

Tako od danas litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama stoji 13,08 kuna za litru, osnovnog benzina eurosuper 95 13,50 kuna po litri, dok plavi dizel može koštati najviše 9,45 kuna po litri.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak da bi bez intervencija vlade trenutne cijene goriva bile znatno skuplje, a da će se s malim trgovcima naftom nastojati zajednički pronaći najbolje rješenje.

Filipović je jutros održao sastanak s predstavnicima Udruge malih trgovaca naftom, a kako je izjavio nakon sjednice Vlade, sastanak je bio konstruktivan, saslušani su svi njihovi prijedlozi te će se s njima uspostaviti komunikacija i nastojati zajednički doći do rješenja u narednim danima.

"Nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje, kako bi svi u ovoj situaciji osjetili što manje ovaj inflatorni udar", izjavio je Filipović.

Tagovi: Udruga malih trgovaca naftnim derivatima, Armando Miljavac, cijene goriva, Davor Filipović
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE