GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali trgovci najavljuju da će idući tjedan zatvoriti crpke

Mali trgovci najavljuju da će idući tjedan zatvoriti crpke
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 08:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sudbina malih trgovaca naftnim derivatima još uvijek nije poznata. Oni trenutno gube jednu kunu po svakoj prodanoj litri goriva, a ako Vlada ne donese potrebne mjere većina njih će u utorak morati zatvoriti svoje benzinske crpke.

“Odugovlači se s donošenjem odluke, a ne znam je li to ovdje opravdano. Dan je na kraju, cijene se znaju, trebalo bi obznaniti što nas očekuje u utorak. Budući damo navikli da su to uvijek neke ad hoc sjednice preko telefona ništa nas više ne može iznenaditi. Nismo sigurni da će to sve skupa dobro završiti, jako bi voljeli, jer dalje više ne možemo izdrži poslovanje pod ovim pritiskom i gubitke”, rekao je zaRTL.hr šef Udruge malih trgovaca naftnim derivatima, Armando Miljavac.

“Ukoliko ne bude donesena ova odluka gdje će se cijene formirati na način da možemo opstati, to uključuje i mogućnost socijalne politike države prema onima kojima treba pomoć što se tiče goriva, morati ćemo zatvoriti. Privredi treba vratiti trošarinski dio da može preživjeti u ovim uvjetima s obzirom na međunarodnu konkurenciju, ljudima lošeg imovinskog stanja kroz vaučere, a novac koji država ima trebalo bi uložiti u opustošena područja potresom”, dodao je.

Od Vlade očekuju liberalizaciju cijena i uvođenje vaučera za socijalne kategorije, jer smatraju da se ne može kroz gorivo kao socijalnu kategoriju plaćati sve.

Miljavac kaže da vjeruje kako vrata neće zatvoriti samo oni, već i drugi veliki distributeri jer se nalaze u istoj poziciji.

“Mi jednostavno ne možemo prodavati gorivo koje kupujemo po 14 na izvoru po 13 na benzinskoj. To jednostavno mora biti jasno svima koji donose takve odluke”, kazao je.

Na pitanje gdje će se tada nabavljati gorivo, Miljavac odgovara: “Na crnom tržištu.”

A mali trgovci naftnim derivatima našli su se i u problemima pred bankama.

“U momentu kada niste sposobni održavati svoje poslovanje pozitivno, banka gleda koliko vi novaca okrenete i koliko vam ostane. Mi baratamo izuzetno velikim novcima jer je ovo poslovanje izuzetno opterećeno kroz garancije, kroz garancije, kroz obrtni kapital. Pogotovo sad s ovim cijenama. Prije godinu dana trebalo nam je 50 posto obrtnih sredstava, danas su te cijene takve da ako želite cisternu goriva, trebate spremiti 408.000 kuna. Povrat na uloženo je uvijek bio mali, pogotovo sad kada radom s gubitkom. Dakle, odnos banaka prema nama je jednostavan, nemaš love, nema kredita i bankovnih garancije”, rekao je.

Tagovi: cijene goriva, vaučeri za gorivo, Udruga malih trgovaca naftnim derivatima, Armando Miljavac.
PROČITAJ I OVO
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
POTEZI
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
FRANKFURT - Britansko-nizozemska naftna kompanija Shell izvijestila je da je bila prisiljena smanjiti preradu u rafineriji u njemačkom Rhinelandu zbog niskog vodostaja Rajne koji je otežao transport.
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
POTROŠNJA
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
BERLIN - Sedam od deset Nijemaca troši manje energije zbog najveće inflacije u više desetljeća, a pola njih smanjilo je potrošnju na aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je istraživanje.
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
NEIZDRŽIVO
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
RIJEKA - Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama, od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama.
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
POTEZI
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je jučer svoju prvu sjednicu nakon ljetne stanke, a jedna od tema bila je i priprema građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele.
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
ENORMNO
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
NEW YORK - Prirodni plin u Europi trguje se po cijenama koje su ekvivalentne oko 70 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE