GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malo je vjerojatno da će Washington zaustaviti Sjeverni tok 2

Malo je vjerojatno da će Washington zaustaviti Sjeverni tok 2
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2020 / 12:10
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački Die Welt ocjenjuje kako SAD nastoji prodati vlastiti ukapljeni prirodni plin (LNG) u Europi, pa stoga svim sredstvima, čak prijetnjama sankcijama, potiče EU da ga od njega kupuje, ali tvrdi kako je malo vjerojatno da će uspjeti zaustaviti projekt ruskog izvoznog plinovoda za Europu "Sjeverni tok 2".

"U javnosti često nezapaženo prolaze tri slova - LNG, koja su postala jedna od središnjih tema ere američkog predsjednika Donalda Trumpa", piše list.

Die Welt napominje da su se predsjednici Sjedinjenih Država "oduvijek zalagali za proizvode svoje zemlje te su neki promovirali Boeing, drugi soju", ali da je "neobična odlučnost kojom se Trump bori za LNG".

"No ipak, malo je vjerojatno da će moći zaustaviti Sjeverni tok 2", kaže Die Weltov autor. Prema njegovim riječima, Rusija je gotovo postigla svoj cilj - položeno je 2.300 od 2.460 km cjevovoda pa je "očito pronašla način zaobilaženja sankcija".

Naime, kako se navodi, donedavno je brod - cjevopolagač Akademik Čerskij pripadao Gazpromu, što je izazivalo zabrinutost jer su američke sankcijske mjere mogle utjecati na Gazprom, ali odnedavno je brod u vlasništvu fonda STIF (Samaraski fond za termalnu energiju) koji posluje samo u Rusiji.

Die Welt piše da, prema riječima stručnjaka, Gazprom može kontrolirati tu organizaciju, "ali malo je vjerojatno da američke vlasti to mogu dokazati" i primijeniti sankcije.

"Ako je to tako, Gazprom će moći dovršiti cjevovod bez straha od sankcija", zaključuje publikacija.

Dodaje kako će samo jedna okolnost usporiti završetak projekta, no ona nije povezana sa svjetskom politikom - u srpnju i kolovozu rad u Baltičkom moru je zabranjen zbog mriještenja bakalara.

Washington je uveo sankcije protiv Sjevernog toka krajem prošle godine, ciljajući plovila koja polažu cijevi u Baltičkom moru i strane državljane uključene u te poslove. Mjere su odgodile dovršetak projekta, planiran za kraj prošle godine.

Ovog mjeseca skupina američkih senatora predstavila je prijedlog zakona, sugerirajući sankcioniranje tvrtki koje osiguravaju brodove za druge aktivnosti povezane s projektom, poput brodova jaružala.

Washington upozorava da će EU zbog plinovoda biti još ovisniji o ruskom prirodnom plinu, na što su upozorile i Ukrajina i neke članice Unije, poput Poljske.

Rusija pak tvrdi da SAD nastoji srušiti projekt plinovoda kako bi utro put američkim dobavljačima prirodnog plina koji će, kako tvrde u Moskvi, u EU izvoziti plin po cijenama višim od ruskih.

Njemačka vlada izrazila je žaljenje zbog naznaka iz SAD-a da bi mogao proširiti sankcije za plinovod Sjeverni tok 2 koji bi trebao povezati Rusiju s Njemačkom.

"Nove sankcije predstavljale bi ozbiljno uplitanje u europsku energetsku sigurnost i suverenitet Europske unije", priopćilo je krajem prošlog tjedna njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Washington, Njemačka, Rusija, Gazprom, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE