GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Razmatramo uvođenje vaučera za gorivo

Marić: Razmatramo uvođenje vaučera za gorivo
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 15:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je uvođenje vaučera za gorivo jedna od mjera koja se razmatra i na kojoj se radi, no kako još ne želi išta prejudicirati.

S obzirom da idući tjedan istječe dvotjedna odluka fiksiranja cijena goriva izvan autocesta, kao i na izvjestan daljnji rast cijena nafte na tržištima, Marića su novinari pitali koje daljnje mjere Vlada razmatra, na što je odgovorio da još treba pričekati sve izračune kada je u pitanju cijena nafte, dodajući i da ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović vodi dodatne razgovore s predstavnicima distributera i proizvođača.

Upitan o mogućnosti uvođenja vaučera za gorivo, Marić je izjavio da je to jedna od mjera koja se razmatra, no za čiju pripremu ipak treba određeno vrijeme.

Između ostalog, tu se javljaju i pitanja onih koji posjeduju nekoliko vozila, kao i pitanja socijalnih kriterija, u smislu bi li se takva mjera odnosila na sve jednako ili ipak ne.

"Na tome, između ostalog, radimo zadnjih dana i tjedana. Kada se iz toga svega bude iznjedrilo nešto spremno za komunikaciju, to ćemo reći", izjavio je Marić.

Na pitanje novinara razmatraju li se vaučeri i za hranu, Marić je podsjetio da je PDV praktički snižen na najnižu moguću razinu za svježu hranu, poput mesa, ribe, voća i povrća.

Ponovio je da iz Vlade očekuju i da druge "karike u lancu" daju svoj doprinos te kako je sada trenutak za zajedničko djelovanje, no, da će i uvijek biti onih koji će vidjeti kratkoročnu zaradu i "loviti u mutnom".

"Ponavljam, ako će svatko izdvojeno gledati svoj dio, svaki segment kao zasebni silos, u dugom roku gubimo svi. Toga moramo biti svjesni", poručio je Marić.

Podržat ćemo udruge za zaštitu potrošača

Upitan o primjedbama udruga za zaštitu potrošača da im je namijenjeno premalo novca za zadaću praćenja zaokruživanja cijena kod zamjene kune eurom, Marić je rekao "u pravilu, koliko god dali uvijek se traži više".

Napomenuo je da je u proračunu za tu namjenu rezervirano 700 tisuća kuna, tu su još i europski izvori, no da će za tako važnu namjenu kao što je zaštita potrošača naći novac.

"Neka se ne brinu o tome. Ako imaju određene kvalitetne prijedloge kako na još bolji način pratiti te cijene, prevenirati da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena, vrlo rado ćemo to podržati", poručio je Marić.

Od 12. srpnja i konačne formalne odluke o članstvu Hrvatske u eurozoni s prvim danom iduće godine, postojat će mogućnost dvojnog iskazivanja cijena i neki će to početi činiti već od tada, dok obaveza dvojnog iskazivanja počinje 5. rujna, napomenuo je Marić.

Tagovi: Zdravko Marić, vaučeri za gorivo
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE