GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međudržavno povjerenstvo za NE Krško potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO

Međudržavno povjerenstvo za NE Krško potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međudržavno povjerenstvo za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško u utorak je u Zagrebu potvrdilo treću reviziju programa razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Kako je priopćeno iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u Zagrebu je danas održana 14. sjednica Međudržavnoga povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško (NEK).

Na sjednici se raspravljalo o izvješću o radu elektrane, kao i o stanju prikupljenih sredstava u fondovima koji su potrebni za osiguravanju sredstava za razgradnju elektrane i zbrinjavanje radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva.

Isto tako, potvrđena je i Treća revizija Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programu zbrinjavanja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva, navodi se u priopćenju.

Prenose se i izjave hrvatskog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i slovenskog ministra za infrastrukturu Jernej Vrtovec, koji izražavaju zadovoljstvo konačnom potvrdom revizije programa.

"Drago mi je što smo danas konačno potvrdili revizije programa koje su od iznimne važnosti s obzirom na obveze koje su obje države preuzele potpisivanjem Međudržavnoga ugovora te što smo uspješno ovaj dugi proces priveli kraju. Zahvaljujem slovenskoj strani na dobroj suradnji", ističe ministar Ćorić.

I ministar Vrtovec kaže da mu je drago što su "nakon dugo vremena obje države ispunile svoju obvezu iz Međudržavnog ugovora i odobrile treću reviziju programa za razgradnju NEK-a i zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz NEK-a".

"Odobreni programi ključni su za održavanje izvrsnog i sigurnog rada NEK-a. Iskreno zahvaljujem sudionicima na postignućima", ističe slovenski ministar.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike podsjećaju da je Hrvatski sabor 28. veljače ove godine dao prethodnu suglasnost za potvrđivanje Treće revizije Programa razgradnje nuklearne elektrane Krško i Treće revizije Programa odlaganja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva nuklearne elektrane Krško.

Također, Vlada Republike Slovenije istu je suglasnost dala slovenskom izaslanstvu u Međudržavnom povjerenstvu čime su stvoreni uvjeti da se Treća revizija Programa razgradnje nuklearne elektrane Krško i treće revizije Programa odlaganja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnog goriva nuklearne elektrane Krško i potvrdi.

Iduća, 15. sjednica Međudržavnoga povjerenstva trebala bi se održati u prvoj polovici 2021. godine u Republici Sloveniji, zaključuje se u priopćenju.

Inače, programi razgradnje NEK-a i odlaganja radioaktivnog otpada sadrže opis aktivnosti i procjenu troškova razgradnje nuklearne elektrane nakon prestanka rada, a koji je predviđen za 2043. godinu, prijedlog moguće podjele i preuzimanja radioaktivnog otpada, kriterije prihvatljivosti za odlaganje te rokove i troškove zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Hrvatska je 2018. godine donijela Nacionalni program zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji se odnosi na zbrinjavanje kompletnog radioaktivnog otpada, a ne samo onoga iz NEK-a, a kojim je kao lokacija određen vojni kompleks Čerkezovac.

Krajem ožujka ove godine Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu dobio prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor, gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Tagovi: Međudržavno povjerenstvo za NE Krško, NE Krško, Tomislav Ćorić, Jernej Vrtovec
PROČITAJ I OVO
Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearki Krško
ENERGETSKE TEME
Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearki Krško
LJUBLJANA - U jučerašnjim razgovorima slovenskog vodstva s američkom delegacijom koju je vodio državni tajnik Mike Pompeo bilo je riječi i o nuklearki Krško, te LNG terminalu na Krku, potvrdio je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.
RWE povećao dobit u prvoj polovini godine
RAST
RWE povećao dobit u prvoj polovini godine
ESSEN - Najveći proizvođač struje u Njemačkoj RWE izvijestio je u četvrtak o znatno većoj dobiti u prvoj polovini godine i najavio pojačani fokus na poslovanje s obnovljivim izvorima.
Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 45 dolara, balansirajući između procjene Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o padu potrošnje u ovoj godini i smanjenih zaliha u SAD-u.
Plinacro: Pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin
FINALIZACIJA
Plinacro: Pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin
ZAGREB - Tvrtka Plinacro u četvrtak je objavila da su pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin, što je tehnički najkompleksniji posao na izgradnji tog otpremnog plinovoda za LNG terminal na otoku Krku.
U Novalji kreće gradnja solarne elektrane vrijedne 10 milijuna eura
SOLARNO
U Novalji kreće gradnja solarne elektrane vrijedne 10 milijuna eura

ZAGREB - Na području grada Novalje uskoro kreće izgradnja samostojeće fotonaponske elektrane vrijedne 10 milijuna eura, koja bi godišnje trebala proizvesti 25 GWh električne energije, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE