GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel inzistira da Ukrajina mora biti tranzitno područje za ruski plin

Merkel inzistira da Ukrajina mora biti tranzitno područje za ruski plin
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 17:44
Autor: PLIN
VARŠAVA - Ukrajina mora ostati tranzitno područje za ruski plin i nakon 2024. rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel Poljskoj koju je u subotu pozvala da spor s Europskom unijom o pravosuđu riješi dijalogom te pozvala Bjelorusija da ne vodi "hibridni rat" izbjeglicama na granici s EU.

"Jasno sam rekla da nam je bitno da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za ruski plin", rekle je Merkel novinarima na novinskoj konferenciji nakon sastanka s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.

Mora postojati obveza za Rusiju da dostavlja plin Ukrajini nakon 2024., dodala je kancelarka koja je u posjet Varšavi stigla u zadnjim tjednima svog mandata prije parlamentarnih izbora na kojima se više neće natjecati.

Morawiecki je poručio da se osiguranjem Ukrajine kao tranzitnog područja za ruski plin, usprkos završetku plinovoda Sjeverni tok 2, smanjuje mogućnost za rusko ucjenjivanje.

"Jamstva za tranzit plina kroz teritorij Ukrajine, Poljske do zapadne Europe, element su koji smanjuje mogućnost ucjene Rusije - ucjene koje se tiču cijena i još važnije političke ucjene", poručio je poljski premijer na zajedničkoj novinskoj konferenciji.

Ruski plinski div Gazprom objavio je da je izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, kojim će izravno plin Baltičkim morem stizati iz Rusije u Njemačku, u potpunosti završena u petak ujutro.

U petak je objavljeno da se poljski predsjednik Andrzej Duda neće sastati s kancelarkom Merkel, iako je to ranije bilo najavljeno, a takva se promjena u rasporedu dogodila pošto je Gazprom objavio završetak Sjevernog toka 2.

Sjevernom toku 2 najviše se protive Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje koje strahuju da će Moskva koristiti plinovod za svoje političke ciljeve.

Merkel: Spor Bruxellesa i Varšave riješiti dijalogom

Merkel je u Varšavi komentirala i spor Europske komisije i Poljske zbog sporne reforme pravosudnog sustava koju provodi vlada u Varšavi.

"Politika je više od pukog odlaska na sud", rekla je Merkel i istaknula da spor treba riješiti dijalogom, prenosi agencija dpa.

Razgovori se možda već vode, kazala je, a ako se ne vode, Njemačka će podržati spomenuti pristup.

Europska komisija je u utorak zatražila od Suda EU-a da Poljskoj nametne financijske sankcije zbog nepoštivanja naloga toga Suda u vezi djelovanja Disciplinskog vijeća, nove institucije u poljskom pravosuđu uvedene u okviru opsežne pravosudne reforme, koju posljednjih godina provodi vladajuća koalicija.

Sud EU-a je 14. srpnja naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća.

Kritike bjeloruskoj vladi

Kancelarka je kritizirala bjelorusko vodstvo jer se služi izbjeglicama koji bježe s kriznih žarišta koristeći se tim ljudima za "hibridne napade.

"To je potpuno neprihvatljivo", rekla je Merkel.

"Bjelorusija mora shvatiti da su ti ljudi bez zaštite korišteni kao meta za hibridne napade", rekla je, javlja agencija AFP.

Pozvala je Bjelorusiju da osigura humanitarnu pomoć izbjeglicama natiskanima na granici Bjelorusije i Poljske.

Poljska, Litva i Latvija prijavile su veliko povećanje broja migranata iz zemalja kao što su Irak i Afganistan koji pokušavaju prijeći njihove granice.

Europska unija tvrdi da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vodi "hibridni rat" protiv EU koristeći se migrantima kako bi pritisnuo Uniju zbog sankcija koje mu je uvela.

Poljska je počela graditi zid na granici i proglasila izvanredno stanje.

Krajem svibnja Lukašenko je rekao da Minsk više neće sprječavati migrante od putovanja u EU.

Tagovi: Angela Merkel, Ukrajina, Mateusz Morawiecki, ruski plin, Sjeverni tok 2, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE