GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena

MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 16:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.

MET Grupa uspjela je produbiti i proširiti svoj pristup financijskim instrumentima, među kojima je i pokretanje svog novog instrumenta zajma u vrijednosti od 1,33 milijarde eura uz brojne bilateralne dogovore. MET predanost svojih financijskih partnera smatra jasnim znakom povjerenja u integrirani prodajni i trgovački poslovni model tvrtke, uz rastuću poziciju imovine kao i sposobnost upravljanja rizikom.

Kao dio svoje strategije rasta i predane podrške energetskoj tranziciji, MET je postavio tri nova solarna parka u Španjolskoj i Mađarskoj, te sada upravlja ukupnim proizvodnim kapacitetom od 391 MW. Također, produbio je svoj tijek razvoja obnovljivih izvora s novim ulascima na tržišta u Švicarskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Unutar segmenta prodaje i trgovine, MET grupa nastavila je širiti svoje aktivnosti, ponajviše ulaskom na francusko tržište. Nastavljen je rast LNG poslovanja i te MET danas ima najdiverzificiraniju strukturu uvoza LNG-a iz geografske perspektive u Europi. Grupa posjeduje dugoročne kapacitete u Njemačkoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, s uvozom u osam različitih zemalja – uključujući Mediteran (Grčka, Italija, Hrvatska, Španjolska), sjeverozapadnu Europu (UK, Belgija, Njemačka) i nordijsku regiju (Finska). MET je isporučio oko 2 mtpa (30-40 tereta godišnje) tijekom posljednje dvije godine.

Također, u 2023. godini otvoren je ured MET-a u Singapuru. MET Azija, podružnica u vlasništvu MET Grupe s 90%, a Keppela s 10% udjela, usredotočit će se na razvoj portfelja LNG Grupe istodobno provodeći i strategiju lokalnih jedinica samouprave.

Posljedica ovog rasta je podatak da, MET grupacija sada zapošljava blizu 1.000 zaposlenika u 15 zemalja, koji predstavljaju više od 50 nacionalnosti.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MET grupe Benjamin Lakatos komentirao je: „U 2022. godini MET je pokazao svoju sposobnost da uspješno upravlja najturbulentnijim energetskim tržištima u posljednjim desetljećima. U 2023. godini Grupa je nastavila demonstrirati inherentnu snagu i profitabilnost svog integriranog poslovnog modela na manje nestabilnim tržištima. Gledajući naprijed, nastavit ćemo se oslanjati na naš visoko motivirani, izniman, istinski međunarodan tim kako bismo napredovali kroz energetsku tranziciju.”

Tagovi: met grupa, met, lng, energetika, lakatos
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE