GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MET zakupljuje kapacitete hrvatskog LNG terminala

MET zakupljuje kapacitete hrvatskog LNG terminala
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 11:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - MET Croatia Energy Trade predao je obvezujuću ponudu tvrtki LNG Hrvatska za zakup kapaciteta LNG terminala na otoku Krku za trogodišnje razdoblje, u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kubičnih metara, o čemu je prethodno izvijestio terminal.

MET je prisutan u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan je od vodećih opskrbljivača plinom na domaćem tržištu te je član MET Grupe, europske energetske kompanije sa sjedištem u švicarskom Zugu. MET Grupa zapošljava 1700 ljudi u 15 zemalja, posluje na 26 plinskih tržišta i aktivna je na 22 međunarodna trgovinska plinska čvorišta.

Kroz uspješno poslovanje u posljednjih 13 godina razvila se u nezavisnu integriranu kompaniju koja trguje energentima na tržištu srednje i istočne Europe, kao i drugim europskim tržištima uključujući Italiju i Španjolsku.

Značajne promjene na međunarodnim energetskim tržištima predvodi brz rast globalnog trgovanja LNG-jem i to je smjer koji MET Grupa podupire. Hrvatski projekt izgradnje LNG terminala značajno će doprinijeti integraciji srednje i istočne Europe u globalno tržište plina. Nadalje, hrvatski uvoz LNG-ja će pomoći MET Grupi da poveže veći dio svog veleprodajnog i maloprodajnog tržišta iz perspektive plinske mreže i iz perspektive LNG-ja.

MET International, kompanija unutar Grupe posvećena opskrbi i trgovanju, preko vlastitog LNG deska djeluje od 2016. godine, s isporukama prvenstveno na španjolsko i talijansko tržište. LNG terminal na Krku predstavlja novu opskrbnu točku u regiji srednje i istočne Europe, što donosi veće mogućnosti diverzifikacije dobavnih pravaca i, kao posljedicu, veću sigurnost opskrbe.

„MET Grupa aktivno prati globalni rast potražnje za ukapljenim prirodnim plinom te iz dana u dan povećava količine isporučenog LNG-ja. Za uspjeh na ovom tržištu, osim specifičnih znanja i uhodanog globalnog LNG deska, potrebno je imati i lokalnu prisutnost, odnosno tržište za plasman plina. Mi smo jedina kompanija u regiji koja posjeduje oboje. Stoga ne sumnjamo da će zakup kapaciteta LNG terminala na Krku u mnogočemu pridonijeti našoj dugoročnoj poslovnoj strategiji“, rekao je Mario Matković, direktor tvrtke MET Croatia Energy Trade.

Tagovi: MET Croatia Energy Trade, LNG terminal, LNG Hrvatska, Mario Matković
PROČITAJ I OVO
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
NAFTA
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
BEOGRAD – Naftna industrija Srbije raspisala je danas tender za nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte čiju isporuku očekuje u periodu april – decembar ove godine.
Barel nafte iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 87 dolara, a u fokusu je i dalje očekivani rast potražnje u Kini.
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
POTEZI
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
PULA - Krajem prosinca 2022. slovenska naftna tvrtka na sat je vremena zatvorila gotovo sva prodajna mjesta Petrola i Croduxa (koji spadaju pod istu firmu), osim onih na autocestama i nautičkim benzinskim servisima.
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
ZELENA ENERGIJA
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
BEOGRAD - Za preferiranog dobavljača vetroturbina za projekte vetroparkova Košava faza II, Kula 2 i Ram, koje zajednički realizuju kompanije Fintel Energija i MK Grupa, kao i za projekte Kula 3 i Kula 4, koje izvodi Fintel Energija, izabrana je kompanija Zhejiang Windey Co. LTD, objavila je danas MK Grupa.
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
POSLOVI
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
ZAGREB - Janaf je izvijestio kako je s društvom INA d.d. sklopio Ugovor o transportu nafte za količinu od min. 1.600.000 tona do max. 2.160.000 tona nafte na dionici Omišalj – RN Rijeka u razdoblju do 31.12.2023. godine te Ugovor o skladištenju sirove nafte u razdoblju do 31.12.2025. godine koji obuhvaća kapacitete od 79.385 m³ na Terminalu Omišalj i od 70.000 m³ na Terminalu Sisak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE