GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MET zakupljuje kapacitete hrvatskog LNG terminala

MET zakupljuje kapacitete hrvatskog LNG terminala
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 11:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - MET Croatia Energy Trade predao je obvezujuću ponudu tvrtki LNG Hrvatska za zakup kapaciteta LNG terminala na otoku Krku za trogodišnje razdoblje, u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kubičnih metara, o čemu je prethodno izvijestio terminal.

MET je prisutan u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan je od vodećih opskrbljivača plinom na domaćem tržištu te je član MET Grupe, europske energetske kompanije sa sjedištem u švicarskom Zugu. MET Grupa zapošljava 1700 ljudi u 15 zemalja, posluje na 26 plinskih tržišta i aktivna je na 22 međunarodna trgovinska plinska čvorišta.

Kroz uspješno poslovanje u posljednjih 13 godina razvila se u nezavisnu integriranu kompaniju koja trguje energentima na tržištu srednje i istočne Europe, kao i drugim europskim tržištima uključujući Italiju i Španjolsku.

Značajne promjene na međunarodnim energetskim tržištima predvodi brz rast globalnog trgovanja LNG-jem i to je smjer koji MET Grupa podupire. Hrvatski projekt izgradnje LNG terminala značajno će doprinijeti integraciji srednje i istočne Europe u globalno tržište plina. Nadalje, hrvatski uvoz LNG-ja će pomoći MET Grupi da poveže veći dio svog veleprodajnog i maloprodajnog tržišta iz perspektive plinske mreže i iz perspektive LNG-ja.

MET International, kompanija unutar Grupe posvećena opskrbi i trgovanju, preko vlastitog LNG deska djeluje od 2016. godine, s isporukama prvenstveno na španjolsko i talijansko tržište. LNG terminal na Krku predstavlja novu opskrbnu točku u regiji srednje i istočne Europe, što donosi veće mogućnosti diverzifikacije dobavnih pravaca i, kao posljedicu, veću sigurnost opskrbe.

„MET Grupa aktivno prati globalni rast potražnje za ukapljenim prirodnim plinom te iz dana u dan povećava količine isporučenog LNG-ja. Za uspjeh na ovom tržištu, osim specifičnih znanja i uhodanog globalnog LNG deska, potrebno je imati i lokalnu prisutnost, odnosno tržište za plasman plina. Mi smo jedina kompanija u regiji koja posjeduje oboje. Stoga ne sumnjamo da će zakup kapaciteta LNG terminala na Krku u mnogočemu pridonijeti našoj dugoročnoj poslovnoj strategiji“, rekao je Mario Matković, direktor tvrtke MET Croatia Energy Trade.

Tagovi: MET Croatia Energy Trade, LNG terminal, LNG Hrvatska, Mario Matković
PROČITAJ I OVO
Termoelektrane ubedljivo najveći izvor zagađenja česticama PM 2,5 u Srbiji
ZAGAĐENJE
Termoelektrane ubedljivo najveći izvor zagađenja česticama PM 2,5 u Srbiji
BEOGRAD - Rezultati velikog međunarodnog istraživanja ukazuju na važnu ulogu koju u ukupnom zagađenju vazduha u Srbiji ima sagorevanje uglja za proizvodnju struje.
Grupa HSE u 2020. ostvarila neto gubitak od 184 milijuna eura
GUBITAK
Grupa HSE u 2020. ostvarila neto gubitak od 184 milijuna eura
LJUBLJANA - Samo je Termoelektrana Šoštanj prošle godine ostvarila neto gubitak od 280,4 milijuna eura. Prihodi od prodaje grupe dosegli su rekordnih 1,8 milijardi eura.
Turski investitor spreman da uloži 85 miliona eura u solarni park u Hercegovini
INVESTICIJE
Turski investitor spreman da uloži 85 miliona eura u solarni park u Hercegovini
ANKARA - Na marginama sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH u Turskoj bilo je razgovora sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za gradnju solarnog parka.
Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute snažnom potražnjom u ljetnoj sezoni vožnje na sjevernoj hemisferi i stankom u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.
Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF
KRŠKO
Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF

ZAGREB - Fond za financiranje razgradnje NEK-a u ponedjeljak je izvijestio da su u tijeku istraživački radovi na planiranoj lokaciji za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na području Čerkezovca, na Trgovskoj gori, a putem e-oglasnika javne nabave je objavio da bi studiju potresne aktivnosti trebao raditi zagrebački PMF.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE