GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MET zakupljuje kapacitete hrvatskog LNG terminala

MET zakupljuje kapacitete hrvatskog LNG terminala
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 11:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - MET Croatia Energy Trade predao je obvezujuću ponudu tvrtki LNG Hrvatska za zakup kapaciteta LNG terminala na otoku Krku za trogodišnje razdoblje, u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kubičnih metara, o čemu je prethodno izvijestio terminal.

MET je prisutan u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan je od vodećih opskrbljivača plinom na domaćem tržištu te je član MET Grupe, europske energetske kompanije sa sjedištem u švicarskom Zugu. MET Grupa zapošljava 1700 ljudi u 15 zemalja, posluje na 26 plinskih tržišta i aktivna je na 22 međunarodna trgovinska plinska čvorišta.

Kroz uspješno poslovanje u posljednjih 13 godina razvila se u nezavisnu integriranu kompaniju koja trguje energentima na tržištu srednje i istočne Europe, kao i drugim europskim tržištima uključujući Italiju i Španjolsku.

Značajne promjene na međunarodnim energetskim tržištima predvodi brz rast globalnog trgovanja LNG-jem i to je smjer koji MET Grupa podupire. Hrvatski projekt izgradnje LNG terminala značajno će doprinijeti integraciji srednje i istočne Europe u globalno tržište plina. Nadalje, hrvatski uvoz LNG-ja će pomoći MET Grupi da poveže veći dio svog veleprodajnog i maloprodajnog tržišta iz perspektive plinske mreže i iz perspektive LNG-ja.

MET International, kompanija unutar Grupe posvećena opskrbi i trgovanju, preko vlastitog LNG deska djeluje od 2016. godine, s isporukama prvenstveno na španjolsko i talijansko tržište. LNG terminal na Krku predstavlja novu opskrbnu točku u regiji srednje i istočne Europe, što donosi veće mogućnosti diverzifikacije dobavnih pravaca i, kao posljedicu, veću sigurnost opskrbe.

„MET Grupa aktivno prati globalni rast potražnje za ukapljenim prirodnim plinom te iz dana u dan povećava količine isporučenog LNG-ja. Za uspjeh na ovom tržištu, osim specifičnih znanja i uhodanog globalnog LNG deska, potrebno je imati i lokalnu prisutnost, odnosno tržište za plasman plina. Mi smo jedina kompanija u regiji koja posjeduje oboje. Stoga ne sumnjamo da će zakup kapaciteta LNG terminala na Krku u mnogočemu pridonijeti našoj dugoročnoj poslovnoj strategiji“, rekao je Mario Matković, direktor tvrtke MET Croatia Energy Trade.

Tagovi: MET Croatia Energy Trade, LNG terminal, LNG Hrvatska, Mario Matković
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE