GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Microsoft će biti prvi korisnik energije iz fuzijske elektrane

Microsoft će biti prvi korisnik energije iz fuzijske elektrane
ENERGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2023 / 07:50
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Američka kompanija Helion Energy razvija tehnologiju pulsne fuzije, za koju vjeruju da može biti rješenje za izvlačenje više energije iz fuzijskih reakcija nego što je u njih uloženo.

Već su izradili nekoliko prototipa, a od 2021. rade i na izgradnji prve komercijalno isplative fuzijske elektrane. Ta elektrana trebala bi proizvoditi električnu energiju snage barem 50 MW, a i više od toga, nakon otprilike jedne godine rada, tijekom koje će se proizvodnja postupno povećavati, piše Bug.

Plan Heliona je u komercijalni rad svoj prvi fuzijski reaktor pustiti već 2028. godine, daleko prije svih konkurentskih rješenja. Za to su već pronašli i prvog komercijalnog kupca – tehnološka kompanija Microsoft potpisala je ugovor o kupnji električne energije iz Helionove prve fuzijske centrale. U ugovor je uključen i elektrodistributer Constellation, koji će biti zadužen za prijenos energije.

Helionov reaktor sastoji se od dvije komore, promjera oko 2 metra. Magnetskim se impulsima plazma iz njih šalje u središnju komoru gdje se dva takva "paketa" sudaraju. Tamo se dodatno tlak povećava snažnim magnetima, a postiže se temperatura preko 100 milijuna °C. Pri toj temperaturi ioni deuterija i helija-3 trebali bi postići dovoljno velike brzine da prevladaju sile koje bi ih na atomskoj razini inače držale odvojenima, tj. da se pokrene lančana fuzijska reakcija, koja će davati više energije od uloženoga.

Uslijed fuzije u reaktoru dolazi do ekspanzije plazme, koja stvara novo magnetsko polje u komori reaktora. Iz tog magnetskog polja izravno se stvara električna energija u samom akceleratoru – što znači da nije potrebno, kao kod ostalih eksperimentalnih fuzijskih elektrana, zagrijavati vodu, pa energiju dobivati posredno, iz pare pomoću turbina.


Microsoft ima, kao i druge velike tehnološke kompanije, ambiciozan plan dekarbonizacije poslovanja i žele do 2030. godine postati ugljično negativni. Helion smatra da im svojom čistom fuzijskom energijom u tome može pomoći, ali i da njihova rješenja mogu cijelom svijetu ubrzati prijelaz na "zelene" izvore energije.

Trenutačno su, kažu, u fazi izgradnje sedmog prototipa reaktora, koji će prikazati svoju sposobnost proizvodnje električne energije tijekom 2024. godine.

Tagovi: Microsoft, fuzijska elektrana, Helion Energy
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE