GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Potreban energetski bum, francuske kompanije mogu da pomognu

Mihajlović: Potreban energetski bum, francuske kompanije mogu da pomognu
SRBIJA-FRANCUSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 13:23
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Razvoj saradnje Francuske i Srbije u oblasti energetike i rudarstva bili su tema današnjeg sastanka delegacije francuskih privrednika sa srpskim kolegama i predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

Mihajlović je istakla da su prijateljstvo, dobri politički, ali i sve bolji ekonomski odnosi karakteristika odnosa Srbije i Francuske.

„Ovako velika i grandiozna poseta francuskih najvažnijih i najboljih kompanija Srbiji nama puno znači jer je reč o kompanijama koje rade u celom svetu, a neke od njih su dobro poznate i srpskom tržištu“, rekla je ona.

Ministarka je istakla da će tokom razgovora bit predstavljena potpuno nova strategija u oblasti energetike..

“Sa potpuno novom energetskeom strategijom krećemo 2021. godine svesni da je srpskoj energetici potreban investicioni bum. Poznate kompanije od Alstoma pa nadalje su dobroošle ka našoj energetici i energetskom tržištu”, rekla je ona.

Dodala je da će tokom razgovora srpska strana predstaviti planove i projekte kako bi se videlo u kojoj meri bi moglo zajedno da se radi.

“Nadam se da će ovaj sastank izroditi dublju, ekonomski još jaču kooperaciju između naše dve države. U stvari sigurna sam da hoće. Srbiji treba mnogo znanja, najboljih svetskih kompanija iz oblasti energetike da bi bili energetski stabilni”, rekla je ona.

Kao teme o kojima će se razgovarati, istakla je pametne mreže, ulaganju u distributivnu mrežu i obnovljive izvore energije, kao i o povezivanju u gasnom sektoru.

Ambasador Francuske Žan Luj Falkoni istakao da je Francuska neko ko podržava Srbiju, lojalan ali ne ekskluzivan partner, saveznik u rastu naše zemlje.

Posetu delegacije 25 francuskih kompanija iz Udruženja francuskih kompanija (MEDEF) ocenio je kao značajnu u nizu razvoja odnosa dve države, jer će doprineti unapređenju odnosa i saradnje.

On je istakao da su najviši predstavnici vlasti u Srbiji otvoreni prema saradnji sa Francuskom što doprinosi razvoju ekonomskih odnosa.

Izvršni direktor Ežisa Loran Žerman u ime francuskih privrednika ocenio je da su ukupni odnosi Srbije i Francuske u dobrom momentu za dalji razvoj saradnje kompanija iz dve države.

„Verujem da francuske kompanije mogu da pomognu srpskoj vlasti u realizaciji ciljeva energetske bezbednosti i efikasnosti koje je postavila“, rekao je on.
U fransuskoj privrednoj delegaciji su predstavnici kompanija iz sektora inženjeringa, transporta, zaštite životne sredine, poljoprivrede, banki i finansija, građevine i prerade otpada.

Tokom boravka u Srbiji sastali su se sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rukovodstvom Beograda, a tokom dana očekuju ih razgovori i sa premijerkom Anom Brnabić.

Tagovi: Zorana Mihajlović, srpska energetika, Vlada Srbije, Alstom
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE