GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Rudarstvo i energetika za deset godina imaće 10% učešća u BDP

Mihajlović: Rudarstvo i energetika za deset godina imaće 10% učešća u BDP
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U ovoj godini formiramo važan zakonodavni okvir u oblasti energetike i rudarstva, ali i donosimo vrlo važne odluke i krećemo jednim novim, zelenim i održivim putem energetike i rudarstva, poručila je danas ministarka rudarastva i energetike Zorana Mihajlović.

Na otvaranju onlajn konferencije posvećene sektoru rudarstva i energetike pod nazivom „Mining & Energy 2021“, Mihajlović je istakla značaj ovog sektora za celu privredu naše zemlje i navela da su energetika i rudarstvo najznačajniji resursi, ali jednako tako važni kao i za zaštitu životne sredine.

Navela je da je da nema nijednog razloga da Srbija ne vodi računa o rudarstvu, a u isto vreme i o zaštiti životne sredine.

„Rudarstvo danas učestvuje u BDP-u sa 1,9 odsto. Naša vizija je da rudarstvo u narednih 10 godina sigurno pređe 10 odsto učešća u BDP-u“, rekla je Mihajlović.

Kako je saopšteno, ministarka je navela da Srbija raspolaže vrednim mineralnim sirovinama, metaličnim i nemetaličnim, i da ima dobar zakon o rudarstvu za koji navodi da štiti životnu sredinu.

Dodala je da taj zakon omogućava da eksploatišemo kvalitetne mineralne sirovine koje mogu da omoguće ne samo eksploataciju sirovine nego i da se iz te sirovine prave polu proizvodi ili gotovi proizvodi.

Ambasadori Kanade i Australije u Srbiji, Jaysl Norman i Ruth Stewart pohvalili su Srbiju i njene nove zakone i istakli koliko je veliki značaj i učešće ovog sektora u BDP-u država iz kojih dolaze i da se nadaju da će i Srbija u budućnosti imati sličnu situaciju.

Na onlajn konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i magazina Diplomacy & Commerce, koju su podržale kompanije Rio Tinto, Teko Mining i Nexe grupa, generalna direktorka Rio Sava Exploration Vesna Prodanović je rekla da je projekat Jadar jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji u koju će, prema planu, biti uloženo blizu dve milijarde dolara.

Navela je da je projekat Jadar veliki potencijal, jer je litijum stvar budućnosti i veoma je značajan za zelenu tranziciju kojoj teže mnoge države sveta.

„Mi smo trenutno u fazi Studije izvodljivosti i radimo na izradi detaljne studije o proceni uticaja na životnu sredinu kojom ćemo definisati mere zaštite životne sredine. U svemu tome sarađujemo sa lokalnom zajednicom, institucijama, naučnim ustanovama. Saradnja je intenzivna, stalna i transparentna“, rekla je Prodanović.

Tagovi: Zorana Mihajlović, Rio Sava Exploration, Vesna Prodanović, srpska energetika, Rio Tinto, Teko Mining, Nexe grupa
PROČITAJ I OVO
Cijena nafte na londonskom tržištu prošloga tjedna blago pala
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte na londonskom tržištu prošloga tjedna blago pala
ZAGREB – Na londonskom je tržištu cijena nafta prošloga tjedna blago pala, pa je u lipnju zabilježila prvi mjesečni gubitak u ovoj godini, jer se trgovci plaše da će povećanje kamata zbog visoke inflacije izazvati usporavanje rasta svjetskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.
U utorak opet mogući rast cijene goriva. Vlada ima ove tri opcije
GORIVO
U utorak opet mogući rast cijene goriva. Vlada ima ove tri opcije
ZAGREB - U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva, a ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti.
Evo zašto bi 11. srpnja mogao biti kritičan za europsku opskrbu plinom
SJEVERNI TOK 1
Evo zašto bi 11. srpnja mogao biti kritičan za europsku opskrbu plinom
LONDON - Plinovod Sjeverni tok 1 koji vodi iz Rusije prema Njemačkoj od 11. srpnju će biti zatvoren zbog radova na održavanju koji bi trebali potrajati 10 dana, ali u britanskom Daily Telegraphu su ocijenili kako je to značajan trenutak u eskalirajućoj krizi koja se zbiva na europskom energetskom tržištu.
Rađa se Mamićeva solarna tvornica novca
INVESTICIJE
Rađa se Mamićeva solarna tvornica novca
ZAGREB - U farme solarnih ćelija u Hercegovini uloženo je 40 milijuna kuna. Vodi ih tvrtka Plavo sunce u kojoj je suvlasnici mlađa kćer Zdravka Mamića Iva, piše u nedjelju Jutarnji list.
JPMorgan: Ruski osvetnički potez mogao bi katapultirati cijene nafte
SCENARIJI
JPMorgan: Ruski osvetnički potez mogao bi katapultirati cijene nafte
NEW YORK - Analitičari banke JPMorgan procjenjuju da bi cijena nafte mogla doseći 190 dolara ako bi se ruska proizvodnja crnog zlata smanjila za tri milijuna barela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE