GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Rudarstvo i energetika za deset godina imaće 10% učešća u BDP

Mihajlović: Rudarstvo i energetika za deset godina imaće 10% učešća u BDP
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U ovoj godini formiramo važan zakonodavni okvir u oblasti energetike i rudarstva, ali i donosimo vrlo važne odluke i krećemo jednim novim, zelenim i održivim putem energetike i rudarstva, poručila je danas ministarka rudarastva i energetike Zorana Mihajlović.

Na otvaranju onlajn konferencije posvećene sektoru rudarstva i energetike pod nazivom „Mining & Energy 2021“, Mihajlović je istakla značaj ovog sektora za celu privredu naše zemlje i navela da su energetika i rudarstvo najznačajniji resursi, ali jednako tako važni kao i za zaštitu životne sredine.

Navela je da je da nema nijednog razloga da Srbija ne vodi računa o rudarstvu, a u isto vreme i o zaštiti životne sredine.

„Rudarstvo danas učestvuje u BDP-u sa 1,9 odsto. Naša vizija je da rudarstvo u narednih 10 godina sigurno pređe 10 odsto učešća u BDP-u“, rekla je Mihajlović.

Kako je saopšteno, ministarka je navela da Srbija raspolaže vrednim mineralnim sirovinama, metaličnim i nemetaličnim, i da ima dobar zakon o rudarstvu za koji navodi da štiti životnu sredinu.

Dodala je da taj zakon omogućava da eksploatišemo kvalitetne mineralne sirovine koje mogu da omoguće ne samo eksploataciju sirovine nego i da se iz te sirovine prave polu proizvodi ili gotovi proizvodi.

Ambasadori Kanade i Australije u Srbiji, Jaysl Norman i Ruth Stewart pohvalili su Srbiju i njene nove zakone i istakli koliko je veliki značaj i učešće ovog sektora u BDP-u država iz kojih dolaze i da se nadaju da će i Srbija u budućnosti imati sličnu situaciju.

Na onlajn konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i magazina Diplomacy & Commerce, koju su podržale kompanije Rio Tinto, Teko Mining i Nexe grupa, generalna direktorka Rio Sava Exploration Vesna Prodanović je rekla da je projekat Jadar jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji u koju će, prema planu, biti uloženo blizu dve milijarde dolara.

Navela je da je projekat Jadar veliki potencijal, jer je litijum stvar budućnosti i veoma je značajan za zelenu tranziciju kojoj teže mnoge države sveta.

„Mi smo trenutno u fazi Studije izvodljivosti i radimo na izradi detaljne studije o proceni uticaja na životnu sredinu kojom ćemo definisati mere zaštite životne sredine. U svemu tome sarađujemo sa lokalnom zajednicom, institucijama, naučnim ustanovama. Saradnja je intenzivna, stalna i transparentna“, rekla je Prodanović.

Tagovi: Zorana Mihajlović, Rio Sava Exploration, Vesna Prodanović, srpska energetika, Rio Tinto, Teko Mining, Nexe grupa
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, poduprte snažnom potražnjom kojoj je protuteža bila zabrinutost da će nestašica energenata i dijelova zakočiti oporavak gospodarstva od koronakrize.
Ćorić: Nastave li cijene goriva rasti doći će do pravednije raspodjele odgovornosti
PORUKE
Ćorić: Nastave li cijene goriva rasti doći će do pravednije raspodjele odgovornosti
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u utorak je izjavio da ukoliko cijene goriva nastave rasti i nakon 30 dana, da će doći do "malo pravednije raspodjele odgovornosti", koja je sada prije svega na distributerima.
Češka obustavlja naplatu PDV-a na struju i plin
PDV
Češka obustavlja naplatu PDV-a na struju i plin
PRAG - Češka vlada na odlasku privremeno je obustavila naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na električnu energiju i plin kako bi građanima olakšala teret velikih računa.
HEP: Cijena struje za domaćinstva ove zime neće se mijenjati
STRUJA
HEP: Cijena struje za domaćinstva ove zime neće se mijenjati
ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić potvrdio je da će cijena struje za domaćinstva ove zime ostati nepromijenjena.
Ćorić: Da nije Vlada intervenirala gorivo bi u utorak znatno poskupjelo
PORUKE
Ćorić: Da nije Vlada intervenirala gorivo bi u utorak znatno poskupjelo
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak navečer objavio je na Twitteru da bi zbog nastavljenog uspona cijena nafte u utorak svjedočili značajnom poskupljenju goriva na benzinskim crpkama da Vlada nije prošli tjedan donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE