GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Svaka kuća i stan moći će da proizvode struju solarnim panelima

Mihajlović: Svaka kuća i stan moći će da proizvode struju solarnim panelima
SOLARNA ENERGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 08:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će građani već od leta moći da postanu proizvođači električne energije ako se odluče da instaliraju solarne panele bez obzira da li žive u kući ili stanu, na osnovu čega će im se umanjivati računi za struju.

Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do 10 godina, objašnjava Mihajlovićeva u izjavi za Tanjug i dodaje da svake godine pada cena solarnih panela.

„Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo 10 odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana“, istakla je ministarka.

To će biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti, čije bi predloge vlada trebalo da usvoji već ove sedmice.

„Očekujem da ove nedelje vlada usvoji predloge četiri bazična zakona u energetici. Naš interes je da imamo mnogo veći procenat proizvedene i potrošene struje iz obnovljivih izvora. Obnovljivi izvori energije nisu samo male hidroelektrane o kojima se toliko pričalo i koje su zaista u nekim delovima Srbije napravile određene probleme“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona napominje da su obnovljivi izvori energije i solarni paneli, vetrogeneratori, biomasa i drugi.

Pojašnjava da je zakonom predviđena jedna novina, a to je kvalifikacija „prozjumera“ (eng. prosumer od reči producer – proizvođač i consumer – potrošač), što znači da potrošač može da bude i proizvođač.

Svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, svako domaćinstvo bez obzira da li je u pitanju kuća ili zgrada bez obzira sa koliko je stanova, navela je Mihajlovićeva.

Ministarka objašnjava da ako neko želi da instalira panele, prvo mora projektantska kuća da uradi projekat, zatim treba dobiti lokacijske uslove i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.

„Morate dobiti uslove od Distribucije, šta stavljate i šta radite. To je prva stvar, zatim distributivni sistem određuje tačno mesto gde se meri ta električna energija. Nakon toga se instaliraju paneli i priključuju na instalaciju koju već imate u vašem domaćinstvu“, navodi ministarka.

Napominje da snaga i broj panela koji će biti instalirani mogu da budu jednaki ili manji u odnosu na obračunsku snagu koju je EPS već dao domaćinstvu.

„Kada ste već sve to uradili, Distribucija vam daje rešenje o priključku vašeg objekta na solarne panele. Mi već od leta možemo da počnemo time da se bavimo i to da radimo“, kaže Mihajlovićeva.

Kako je rekla, svakog meseca će tim domaćinstvima biti umanjeni računi za onaj iznos struje koja se dobija iz solarnih panela.

Ako je u pitanju mesec kada je neko na odmoru ili iz drugih razloga nije trošio struju, proizvedena električna energija iz solarnih panela prebacuje se u distributivnu mrežu i taj broj neutrošenih kilovat časova može domaćinstvo da prebaci za neki drugi mesec.

Tako ste praktično u pretplati, rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da postoje različiti potrošači u Srbiji, da je prosečna potrošnja domaćinstva oko 400 kilovat časova mesečno, ali da 54 odsto njih troši mnogo više.

Dodaje da će solarni paneli mnogo značiti za sistem bez obzira da li ih koriste domaćinstva koja troše više ili manje struje, ili industrijski objekti.

Tagovi: Zorana mihajlović, solarna energija, solarni paneli, električna energija, Elektroprivreda Srbije
PROČITAJ I OVO
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
CILJEVI
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
MALI ZVORNIK - Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je danas da je osnovni energent EPS-a ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije i da termo kapaciteti moraju da se sačuvaju, a da je cilj i da se istovremeno povećava procenat zelene energije.
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti zbog širenja delta soja virusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo smanjiti njihovu potražnju.
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
ELEKTRANE
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
LJUBLJANA - Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
KARIJERE
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
ZAGREB - Zdravka Demeter Bubalo bit će imenovana na poziciju operativne direktorice Usluga kupcima i maloprodaje.
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE