GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milijardu evra investicija stiže u obnovljive izvore energije u Srbiji

Milijardu evra investicija stiže u obnovljive izvore energije u Srbiji
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 17:08
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Sa novih 700 megavata iz energije vetra i sunca, Srbija će u naredne tri godine udvostručiti kapacitete obnovljive energije. Zelene investicije, od preko milijardu evra, donela je prva aukcija koju je naša zemlja organizovala za kapacitete obnovljive energije.

Srbija već ima osam vetroparkova, a prvo nadmetanje stranih i domaćih investitora za tržišne premije pokrenuće gradnju još devet elektrana koje će proizvoditi struju iz vetra i sunca. To zemlji donosi energetsku nezvisnost, a na aukciji je postignuta i povoljna cena struje.

"Mi smo vrlo zadovoljni prvom aukcijom u Srbiji, bila je najveća u regionu i to su odlični, zreli projekti. Što se tiče cena, svakako je bila konkurencija, bilo je ponuda ispod projektovane cene što je sjajan znak", kaže Mateo Kolanđeni, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

"Nadmetanjem investitora postignuta cena gotovo dvostruko je niža od trenutne tržišne, što će značiti dodatne prihode za naš energetski sistem. A građani će imati više čistijih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2. Uspešno sprovedene aukcije su najbolji poziv za druge zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energtike", rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Najvažnije je što je i EPS-u odlučan da ubrza započete zelene projekte – vetropark i solarnu elektranu u Kostolcu, a prioritet zemlje je izgradnja hidrolektrane Bistrica.

"Bistrica snage 680 megavata predstavlja jedan od najvažnijih u našoj novijoj istoriji. Ova reverzibilna hidrolektrana omogućiće balasiranje i stabilnost elektroenergetskog sistema, ne samo Srbije već i regiona", kaže Dušan Živković, generalni direktor EPS-a.

U "Udruženju obnovljive izvora energije Srbije" podsećaju da su prvu aukciju obeležile investicije u vetar, dok je interesovanje za gradnju velikih solarnih elektrana manje. Očekuje se da naredne aukcije i to promene.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, vjeroelektrane, solarne elektrane
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE