GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milijardu evra investicija stiže u obnovljive izvore energije u Srbiji

Milijardu evra investicija stiže u obnovljive izvore energije u Srbiji
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 17:08
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Sa novih 700 megavata iz energije vetra i sunca, Srbija će u naredne tri godine udvostručiti kapacitete obnovljive energije. Zelene investicije, od preko milijardu evra, donela je prva aukcija koju je naša zemlja organizovala za kapacitete obnovljive energije.

Srbija već ima osam vetroparkova, a prvo nadmetanje stranih i domaćih investitora za tržišne premije pokrenuće gradnju još devet elektrana koje će proizvoditi struju iz vetra i sunca. To zemlji donosi energetsku nezvisnost, a na aukciji je postignuta i povoljna cena struje.

"Mi smo vrlo zadovoljni prvom aukcijom u Srbiji, bila je najveća u regionu i to su odlični, zreli projekti. Što se tiče cena, svakako je bila konkurencija, bilo je ponuda ispod projektovane cene što je sjajan znak", kaže Mateo Kolanđeni, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

"Nadmetanjem investitora postignuta cena gotovo dvostruko je niža od trenutne tržišne, što će značiti dodatne prihode za naš energetski sistem. A građani će imati više čistijih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2. Uspešno sprovedene aukcije su najbolji poziv za druge zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energtike", rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Najvažnije je što je i EPS-u odlučan da ubrza započete zelene projekte – vetropark i solarnu elektranu u Kostolcu, a prioritet zemlje je izgradnja hidrolektrane Bistrica.

"Bistrica snage 680 megavata predstavlja jedan od najvažnijih u našoj novijoj istoriji. Ova reverzibilna hidrolektrana omogućiće balasiranje i stabilnost elektroenergetskog sistema, ne samo Srbije već i regiona", kaže Dušan Živković, generalni direktor EPS-a.

U "Udruženju obnovljive izvora energije Srbije" podsećaju da su prvu aukciju obeležile investicije u vetar, dok je interesovanje za gradnju velikih solarnih elektrana manje. Očekuje se da naredne aukcije i to promene.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, vjeroelektrane, solarne elektrane
PROČITAJ I OVO
Hamović reorganizira matičnu grupaciju u Londonu
EFT
Hamović reorganizira matičnu grupaciju u Londonu
LONDON - Vuk Hamović, koji stoji iza moćne EFT grupacije, proveo je reorganizaciju u matičnom društvu u Ujedinjem Kraljevstvu u Londonu, slijedom koje su njegove kompanije u BiH dobile nove nominalne vlasnike, izvještavva Indikator.ba.
TotalEnergies i Adani zajednički investiraju u zelenu energiju u Indiji
INVESTICIJE
TotalEnergies i Adani zajednički investiraju u zelenu energiju u Indiji
NEW DELHI - Francuski energetski div TotalEnergies i indijska Adani Group prošlog su tjedna predstavili planove za zajedničko ulaganje. Namjena će mu biti razvoj proizvodnje energije vjetra i sunca u Indiji, a francuski će div za investiciju izdvojiti 300 milijuna dolara.
Na konkurs za generalnog direktora EPS-a stiglo 40 prijava
KADROVI
Na konkurs za generalnog direktora EPS-a stiglo 40 prijava
BEOGRAD - Konkurs za generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) završen je 15. septembra, a na adresu agencije „Boyden Western Balkan“ u Srbiji, koja je zadužena da obavi selekciju kandidata, stiglo je 40 prijava, preneo je danas Blic.
Tijesna opskrba podigla cijene nafte iznad 95 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Tijesna opskrba podigla cijene nafte iznad 95 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 95 dolara budući da su se trgovci usredotočili na tijesnu opskrbu na početku jesenjeg tromjesečja na sjevernoj polutci.
OMV s norveškim Equinorom dogovorio opskrbu plinom
PLIN
OMV s norveškim Equinorom dogovorio opskrbu plinom
BEČ - Austrijska naftna i plinska tvrtka OMV objavila je u srijedu da je s norveškom energetskom grupom Equinor potpisala petogodišnji ugovor o opskrbi plinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE