GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača

MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - MK grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali su 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača od konzorcija zajmodavaca predvođenog Erste grupom.

Bit će to prvi projekt obnovljivih izvora energije u Srbiji s ugovorom o komercijalnoj kupnji električne energije (PPA).

MK Grupa i ALFI Green Energy Fund preuzeli su izgradnju vjetroelektrane Krivača u junu prošle godine od Ivicoma. Izgradnja u općini Golubac u istočnoj Srbiji započela je krajem prošle godine, a očekuje se da će vjetroelektrana biti uključena krajem godine, objavile su tvrtke.

Erste Group priopćila je da je kao glavni povjerilac i agent inicirala i strukturirala transakciju te pozvala druge banke da se pridruže konzorciju zajmodavaca u financiranju projekta obnovljivih izvora energije.

Krivača je prvi projekt obnovljivih izvora energije u zemlji s ugovorom o komercijalnoj kupnji električne energije (PPA), koji je sklopljen sa švicarskim proizvođačem i trgovcem obnovljivim izvorima energije AXPO.

Axpo je rekao da je ugovor na deset godina.

Nordex grupa iz Njemačke isporučit će vjetroturbine, u svom prvom poslu u Srbiji.

Erste banka a.d. Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen bank a.d. Beograd, NLB d.d. i NLB Komercijalna banka a.d. Beograd, te OeEB – Razvojna banka Austrije sudjeluju u paketu, priopćeno je iz Erste Grupe.

Sa snagom od 105,6 MW i 22 vjetroagregata Krivača će proizvoditi 310 GWh zelene električne energije godišnje. To je ekvivalentno potrebama za električnom energijom 75.000 domaćinstava, smanjujući emisije ugljičnog dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

- Financiranje vjetroparka Krivača predstavlja veliku prekretnicu za energetski krajolik Srbije i nadamo se da će uslijediti još takvih značajnih koraka za proširenje uloge obnovljive energije u jugoistočnoj Europi, rekao je Wolfgang Hargassner, voditelj korporativnih financija u Erste grupi. .

Prema Domenicu Franceschinu, Axpovom voditelju razvoja za Zapadnu i Istočnu Europu, tvrtka sa zadovoljstvom može omogućiti još jedan važan sporazum koji unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promjena.

- Iako je ovo prvi PPA za obnovljive izvore energije u Srbiji, vidimo sve veći broj kompanija koje traže dugoročnu kupnju električne energije iz obnovljivih izvora energije kao dio svojih strategija održivosti, dodao je Franceschino.

Mihailo Janković, predsjednik Uprave MK Grupe, rekao je da tvrtka radi na razvoju projekata energije vjetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW. Investicije su vrijedne blizu milijardu eura, dodao je i istaknuo da se planiraju realizirati u roku od pet godina.

Oni će se provoditi kroz joint venture i samostalna ulaganja, naglasio je.

Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables, kazao je kako fond ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vjetroelektrana i solarnih elektrana širom jugoistočne Europe.

Tagovi: MK Grupa, ALFI Green Energy Fund, vjetroelektranA Krivača, nORDEX GRUPA
PROČITAJ I OVO
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
STABILNOST
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će 900 milijuna eura HEP-u biti dovoljno za neometano poslovanje, da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, a osvrnuo se i na medijske napade na njega, ustvrdivši da postoje određene interesne skupine kojima ne odgovara što rade on i Ministarstvo.
Cijene nafte blizu 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 79 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara, poduprte snažnim padom zaliha u SAD-u i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjenu opskrbu iz Rusije.
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
VLADA
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
ZAGREB - Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade.
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
PLIN
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska spremna pomoći Mađarskoj u isporuci prirodnog plina kroz Transanatolijski plinovod (TANAP).
Gazprom očekuje da će uskoro dostići maksimalnu razinu opskrbe Kinom plinom
OČEKIVANJA
Gazprom očekuje da će uskoro dostići maksimalnu razinu opskrbe Kinom plinom
MOSKVA - Gazprom povećava isporuke plina Kini i očekuje da će uskoro dostići maksimalnu planiranu razinu kroz sibirski plinovod, izjavio je danas direktor upravnog odbora tvrtke Viktor Zubkov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE