GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF-ove prognoze podigle cijene nafte iznad 63 dolara

MMF-ove prognoze podigle cijene nafte iznad 63 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2021 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara, poduprte procjenom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će državni poticaji snažno potaknuti gospodarski rast u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,28 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 59,79 dolara.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak da će neviđena državna potrošnja na borbu protiv covida 19 potaknuti rast svjetskog gospodarstva u ovoj godini na šest posto. Bio bi to najsnažniji rast od 70-tih godina prošlog stoljeća.

"Optimizam zbog globalnih gospodarskih izgleda poboljšao je raspoloženje na tržištu sirove nafte", rekli su analitičari ANZ banke.

Izrazitiji rast cijena zakočili "konstruktivni" jučerašnji razgovori Irana i svjetskih sila i dogovor o formiranju radnih skupina koje bi trebale raspravljati o mogućnostima oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

To bi u konačnici moglo rezultirati ukidanjem američkih sankcija iranskom energetskom sektoru i obnovom izvoza nafte, a time i većom opskrbom tržišta.

"Iran je za naftno tržište najveći izdvojeni rizik u smjeru veće ponude", objašnjava Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Uteg cijenama bila su i očekivanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha energenata u prošlom tjednu.

Američke zalihe sirove nafte smanjile su se prošlog tjedna za 2,6 milijuna barela, ali su zalihe benzina porasle za 4,6 milijuna barela, a zalihe destilata za 2,8 milijuna barela, objavila su tri tržišna izvora, pozivajući se na Američki institut za naftu (API).

Službeni podaci bit će objavljeni tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 61,33 dolara, što znači da je pala 37 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte blizu 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 66 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje zbog naznaka oporavka gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, potaknute poboljšanim procjenama potražnje koje su potisnule u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom.
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
POTENCIJALI
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izrazio je danas zadovoljstvo što se u Srbiji dešava revolucija u očekivanjima u pogledu investiranja u obnovljive izvore energije na osnovu novog zakona čije usvajanje se uskoro očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE