GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Transformacija EPS-a i podela Srbijagasa bez odlaganja

MMF: Transformacija EPS-a i podela Srbijagasa bez odlaganja
OCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2021 / 12:50
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Napredak u sprovođenju reformi velikih i neefikasnih državnih preduzeća u Srbiji i dalje je od ključne važnosti, ocenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je danas završila pregovore sa predstavnicima Srbije o novom savetodavnom aranžmanu u trajanju dve i po godine.

„Brzo rešavanje prekomernog oslanjanja na vršioce dužnosti direktora u državnim preduzećima i dalje je od ključne važnosti. Transformacija Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo i podela Srbijagasa treba da se završe bez daljeg odlaganja. Takođe se radujemo brzoj privatizaciji Petrohemije, radi revitalizacije kompanije i smanjenja fiskalnih rizika“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Dodaje se da bi poboljšanje poslovnog okruženja pomoglo u privlačenju stranih, ali i domaćih investicija, a da su reforme u cilju jačanja vladavine prava, poboljšanja efikasnosti pravosudnog sistema i suzbijanja korupcije ključne su za poboljšanje investicione klime.

„Napori na suzbijanju sive ekonomije treba da se nastave, uključujući jačanje e-fiskalizacije i proširivanje režima sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi na druge sektore. Pronalaženje brzog rešenja za sve veći broj sudskih postupaka protiv banaka u kojima se osporava zakonitost naknada za obradu kredita i za osiguranje stambenih kredita ojačalo bi finansijski sektor i poboljšalo poslovnu klimu“, ukazao je MMF.

Istaknuto je da bi razvoj domaćih tržišta kapitala kao i dalje podsticanje dinarizacije poboljšalo finansijsku stabilnost i srednjoročni rast.

„Promovisanje zelenog rasta i unapredjenje sistema socijalne zaštite podržali bi oporavak i osigurali održiviji razvoj. Ulaganja u zelenu infrastrukturu i prelazak u budućnost sa smanjenim emisijama ugljenika mogu podržati otvaranje novih radnih mesta, istovremeno povećavajući ekonomsku i ekološku otpornost. Jačanje postojećih programa socijalne zaštite pomoglo bi u zaštiti ranjivih grupa, smanjenju nejednakosti i borbi protiv siromaštva“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Preporuka MMF-a je da se svaka dalja državna podrška u vreme pandemije usmeri direktnije na najugroženija domaćinstva i firme i sektor koji su najviše pogođeni.

MMF smatra da su neke mere pomoći države privredi i građanima, predviđene rebalansom budžeta, mogle biti bolje targetirane.

„Dobro osmišljena ulaganja u infrastrukturu i zaštitu životne sredine mogu podržati rast na kratak rok i ograničiti potencijalne teške efekte krize“, ocenio je MMF i preporučio da se snižavanjem budžetskog deficita, podsticanjem kapitalne potrošnje a obuzdavanjem tekuće potrošnje, obezbedi pad javnog duga, što će uticati na poverenje investitora.

Potrebno je, stav je MMF-a, postepeno smanjenje udela ukupnih troškova plata u javnom sektoru u BDP-u, nakon naglog povećanja 2020. godine, dok penzije treba da se i dalje indeksiraju u skladu sa švajcarskom formulom.

„Dalji napredak u reformi Poreske uprave, jačanje upravljanja javnim ulaganjima i pažljivo praćenje i upravljanje fiskalnim rizicima, uključujući i od državnih preduzeća, ojačalo bi fiskalni okvir. Potrebne su brže strukturne i institucionalne reforme kako bi se obezbedio brži, inkluzivni i održivi rast u srednjoročnom periodu“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Elektroprivreda Srbije, Srbijagas
PROČITAJ I OVO
Barel nafte blizu 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte blizu 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 75 dolara za barel, uoči izvještaja od kojeg se očekuje da će pokazati pad američkih zaliha iznad očekivanja.
Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte nakon Sjedinjenih Država
NAFTA
Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte nakon Sjedinjenih Država
MOSKVA - Rusija je ove godine nadmašila Saudijsku Arabiju u pogledu dnevne proizvodnje nafte i postala drugi najveći svjetski proizvođač "crnog zlata" nakon Sjedinjenih Država, objavio je državni statistički ured Rostat.
Poništena dozvola Mirzi Teletoviću za malu hidroelektranu na Doljanki
PROBLEMI
Poništena dozvola Mirzi Teletoviću za malu hidroelektranu na Doljanki
SARAJEVO - Kantonalni Sud u Sarajevu poništio je okolišnu dozvolu za malu hidroelektranu Zlate na rijeci Doljanki vlasnika Mirze Teletovića, proslavljenog bh. košarkaša i čelnika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima jer investitori očekuju da će se potražnja povećati, uzdajući se u rast procijepljenosti i smanjenje utjecaja pandemije na potražnju.
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE